Inspiroidu ja kokeile uusia tuulahduksia ruoanlaiton parissa

Kuva:

MAINOS

Menneenä kevättalvena ja kuluvana keväänä 2020 ihmisillä on ollut kotioloissa roppakaupalla aikaa käytettäväkseen. Jo vuosia eteenpäin hurjaa vauhtia puskenut hektinen elämä muuttui nopeasti kotona vietettävään aikaan. Se on tuonut mukanaan ennen kaikkea mahdollisuuksia kokeilla erilaisia uusia kotona tehtäviä harrastuksia, opetella uusia asioita tai parantaa omia taitojaan vahvasti arkeen kuuluvissa toimissa, kuten ruoanlaiton parissa. Kiireiset arjen rutiinit ja viihdykkeet olivat nimittäin monissa perheissä muodostuneet sellaisiksi tekijöiksi, jossa ruoanlaitto hoidetaan alta pois eineksillä tai muilla puolivalmisteilla. Monilla suomalaisillanettikasino ja muut vastaavat mielenkiintoiset tietokone- tai älypuhelinpelit ovat napanneet ison osan vapaasta ajastamme ja huomiostamme. Mutta nyt on ollut myös viihdykkeiden ohella paljon aikaa ihastua uudelleen kokkailuun ja ruoanlaittoon.

Minkälaisista asioista on sitten parasta aloittaa, jos ‘asioita joita haluan kokeilla’ -listaan on kertynyt paljon - jopa liikaakin muuttujia? Tämä artikkeli esittelee muutamia erilaisia kokonaisuuksia, joiden kautta on hyvä lähteä perkaamaan omia mielenkiintojaan ruoanlaiton parissa.

Yhdessä ja osallistamalla myös perheen pienemmät mukaan

Perheen kanssa vietetään siis aiempaa enemmän aikaa yhdessä. Lapsiperheellisten kannattaa ehdottomasti osallistaa ruoanlaittoon mukaan myös perheen pienet. Se onnistuu helposti vaikka yhteisen leivontahetken parissa. Lasten kanssa voi leipoa niin sämpylöitä, pullaa kuin muita yksinkertaisia suolaisia tai makeita herkkuja. Lapsista on aina hauskaa sotkea kädet taikinaan ja yrittää muotoilla pullapoikia ja tehdä lettejä. Lapset viihtyvät ruoanlaiton parissa sopuisammin, mikäli asian ilmaisee tarpeeksi värikkäällä ja mielenkiintoisella tavalla. Osallistamalla lapsia ruoanlaittoon on samalla mahdollisuus opettaa heille esimerkiksi käytettäviä raaka-aineita, keittiövälineitä tai muita tulevaisuudessa varmasti hyödyllisiä oppeja.

Uudet ruoka-aineet ruokaympyrän monipuolistamiseen

Rutiininomaisessa ruoanlaitossa sortuu helposti käyttämään vain tiettyjä tutuksi tulleita tuotteita ja ruoka-aineita. Mitäpä jos tavallisen viljapastan sijaan kokeilisitkin muusta kuin viljasta tehtyjä pastavalmisteita, kuten esimerkiksi pinaatista tai porkkanasta tai pavuista valmistettuja tuotteita? Maidosta valmistetun juuston sijaan voi kokeilla vaikkapa sen kasviperäisiä valmisteita nähdäksensä sen, kuinka hyvin ne sopivat ruoanlaittoon erilaisen makuelämyksen muodossa.

 Kasviperäisiä valmisteita on nykyään saatavilla valtavan paljon, joten omassa taloudessa voi helposti pitää kasvisruokaviikon ja kokeilla samalla myös erilaisia lihaa korvaavia tuotteita. Näin on mahdollista tutustua aiempaa kattavammin kaupan hedelmä- ja vihannesosastoon. Sieltä löytyy valittavaksi myös vieraampia vihanneksia kuten retikkaa tai mustajuurta. Samoin kuin vihanneksista voi hedelmistä valita niitä vieraampia uusien ja maukkaiden jälkiruoka reseptien testaamista ajatellen. 

Jos kuitenkin tunnet, että pää menee täysin pyörälle liiallisesta valinnanvaikeudesta johtuen, on aina mahdollista kääntyäkauden satokasvisten pariin. Ne on yleensä helposti koottu kaupassa yhteen paikkaan. Satokauden hedelmät ja vihannekset ovat juuri näin kesän kynnyksellä parhaimmillaan, joten ne ovat maukas ja edullinen valinta erilaisille kokeiluille. Esimerkiksi nyt toukokuussa parhaimmillaan ovat vihanneksista parsa, retiisi sekä varsiselleri. Hedelmistä sesongissa ovat puolestaan papaija ja mandariini.

Valmista perinteistä kotimaista ruokaa...

Monilla perheillä on loistava mahdollisuus sukeltaa myös suomalaisuuden ja perinteiden pariin. Mitkä ruoat sopivatkaan paremmin suomalaisen ruokakulttuurin kiintotähdiksi kuin karjalanpiirakka ja karjalanpaisti. Nyt on siis korkea aika ottaa pulikka käteen ja alkaa keittämään riisipuuroa valmiiksi. Tai vaihtoehtoisesti valita suussa sulavat lihat haudutettavaa karjalanpaistia varten. Karjalanpaistiin on suositeltavaa valita jokonaudan etuselkää tai vastaavasti possun kasleria. Mikäli nämä perinteiset suomalaisuuden tunnusruoat ovat jo hallussa, voi tietoja ja taitoja kasvattaa esimerkiksi oman maakuntansa perinneruokien reseptiikkaa tutkimalla, joista voi valita mieluisimmat kokeiltavakseen.

Esimerkiksi keskipohjalaisessa ruokakulttuurissa on erityisesti käytetty riistaeläimistä valmistettuja herkkuja, kuten hirveä, metsälintuja, sorsaa ja jänistä. Keski-Pohjanmaalla syödään myös muttia. Tämä ohrajauhoista valmistettava välipala tai eväs on todella maistuva vaihtoehto alkukesän retkille!

…tai kokeile muiden kulttuurien herkullisia ruokakeittiöitä

Mikäli oman maan herkkuihin haluaa saada hieman vaihtelua, voi ruokaan lisätä eksotiikkaa tutustumalla arkikokkailun yhteydessä muiden maiden ruokakulttuureihin ja ammentaa sieltä erilaisia uusia ruokia ja maistuvia leivonnaisia. Esimerkiksi italialaisen keittiön pizzoja, pastoja tai gelatoa; kreikkalaisen keittiön tsatsikia, halloumia sekä liha- ja kasvispaistoksia - tai vaikkapa intialaisen keittiön naan-leipää, tandoorikanaa sekä kermaista currya ja viileää lassia. Eri maiden keittiöissä ja ruokakulttuurissa riittää koluttavaa pidemmäksikin aikaa. 

Uusien tuulahdusten käytäntöön laittaminen

Ruoanlaiton parissa voi laajentaa osaamistaan ja tietämystään hyvin moneen eri suuntaan. Omaan palettiin voi nimittäin lisätä kokonaan uusia taitoja, kuten esimerkiksi idättäminen. Papuja tai siemeniä voi helposti idättää kotioloissa niinkin yksinkertaisesti kuin lasipurkissa. Idättämiseen sopii parhaiten sinimailasen siemenet sekä mungpavut ja vihreät linssit. Idättämisen kesto vaihtelee tapauskohtaisesti mutta karkeasti ottaen noin 3-5 päivässä pavut ja siemenet ovat itäneet syöntikelpoisiksi. Tuolloin itujen pituus on 2-4 cm. Idätetyt pavut ja linssit ovat oiva lisä niin pataruokiin kuin keittoihin - tai ihan sellaisenaan salaatin seassa.

Fermentointi eli hapattaminen ja sillä tavoin valmistetut ruoat ovat taas pinnalla. Kyseessä on jo tuhansia vuosia vanha säilömismenetelmä.Hapattamisessa on kyse ruoka-aineiden kypsentämisestä hapon ja maitohappokäymisen avulla. Hapattamisen onnistumiseen vaikuttavat maitohappobakteerit, lämpötila, suolan määrä, hapettomuus sekä aika. Fermentoinnissa on lisäksi noudatettava hyvää hygieniaa. Maitohappobakteereita esiintyy useiden eri kasvisten pinnoilla, mikä edesauttaa fermentoinnin alkamisessa. Eniten maitohappobakteereita on kaaleissa. Tästä johtuen juuri kaalit ovat tavallisimmin fermentoituja kasviksia. Moni varmasti tietää hapankaalin sekä kimchin. Fermentoinnin avulla voidaan valmistaa myös kombuchaa. Kyseessä on siis hyvin trendikäs fermentoitu teejuoma. Hapattamalla valmistetun ruoan on katsottu olevan myös hyvin vatsaystävällistä.

Perustekniikoiden parantaminen ja opettelu 

Nyt on aikaa myös hioa sellaisia ruoanvalmistustekniikoita ja taitoja, jotka vaativat todennäköisesti muutaman harjoituskerran onnistuakseen kunnolla. Eräs klassinen esimerkki on hyvän kastikkeen tekeminen. Erilaisia kastikkeita kun on olemassa lukemattomia kappaleita. On kuumia ja kylmiä kastikkeita, salaatinkastikkeita, emulsiokastikkeita, vaaleita, tummia ja ruskeita kastikkeita. Niiden valmistamisessa löytyy yhtä lailla omat niksinsä ja kriittiset vaiheet, joita on todella antoisaa harjoitella.

Leipomusten tekemisen yhteydessä on mahdollisuus kokeilla ja harjoitella myös erilaisia koristelutekniikoita. Eräs hyvin ajaton tekniikka on erilaisten pursotusten tekeminen. Kakkuihin ja leivonnaisiin tulevat pursotukset pysyvät varmasti aina muodissa, mutta muuttavat ehkä vain hieman muotoaan. Tällä hetkellä muodissa on isojen ruusukkeiden  avoimella tähtityllalla hyödyntäminen. Lisäksi kakun päälle laitetaan korkeita kierteitä. 

Paneutumisen maistaa varmasti

Ruoanlaittoon ja siihen liittyviin asioihin on mukavaa ja palkitsevaa panostaa. On sitten kyse perheen yhteisestä puuhastelusta keittiössä, niin uusien ruoka-aineiden ihmettelystä ja maistelusta hyötyy jokaikinen perheenjäsen. Perinteiden vaalimista leivonnaisten ja ruoanlaiton parissa tai sukeltamista kokonaan toiseen kulttuuriin auttaa maailmalta löytyvien eri keittiöiden tai niiden fuusioihin tutustuminen.

Ruoanlaiton parissa voi oppia kokonaan uusia asioita tai parantaa jo olemassa olevaa arsenaalia. Mikä ruoanlaiton parissa on varmaa, on se, että panostus ei varmasti mene hukkaan. Erilaiset ruoat tuovat nimittäin arkeen luksuksen tuntua. Lisäksi alusta asti itse valmistettu ruoka on varmasti puhdasta eikä sisällä mitään turhia säilöntä- tai lisäaineita. Toki välillä on tärkeä satsata myös omaan aikaan niin, ettei tarvitse laittaa ollenkaan ruokaa. Näinä hetkinä voi levollisin mielin tilata ruokaa suoraan kotiovelle tai syödä valmiita annoksia, herkutella pikaruoan tai muiden einesten parissa.