MAINOS

Kulutusluottojen uusi korkokatto vuonna 2020

MAINOS -


Suomen kuluttajansuojalakiin tehtiin muutoksia 1.7.2020. Muutokset tehtiin vallitsevan koronaepidemian takia ja muutoksen tarkoituksena on ehkäistä suomalaisten liiallista velkaantumista. Muutos on kuitenkin vain väliaikainen, sillä se on voimassa vain 31.12.2020 saakka, jonka jälkeen palataan taas vanhaan 20 % korkokattoon. 10 % korkokatto ei koske luottokortteja eikä hyödykesidonnaisia osamaksusopimuksia. Käymme artikkelissa läpi, miten korkokatto vaikuttaa vakuudettomiin lainoihin.  
Korkokatto ja vakuudettomat lainat

Kuten aiemmin jo mainittiin, niin 10 % korkokatto asetettiin vallitsevan koronaepidemian takia. Kuluttajille tämä tarkoittaa sitä, että vakuudetonta lainaa saa nyt edullisemmin, sillä kulutusluottojen korot ovat matalalla. Lainaa haettaessa on kuitenkin syytä muistaa, että laki on voimassa vain 31.12.2020 asti.

Mikäli hankintoja on tehtävä vuoden 2020 aikana, niin kulutusluotto voi olla järkevämpi ja edullisempi vaihtoehto, kuin esimerkiksi luottokortti tai osamaksusopimus, joita 10 % korkokatto ei koske. Luottokorteissa ja osamaksusopimuksissa pysyttiin 20 % korkokatossa, eli kyseiset vaihtoehdot voivat olla jopa tuplasti kalliimpia kulutusluottoon verrattuna. Tästä syystä rahoitusratkaisuja kannattaakin vertailla tarkasti, ennen lopullisen päätöksen tekemistä.

Tärkeitä huomioita korkokatosta
  • Korkokatto tuli voimaan koronaepidemian vuoksi.
  • Korkokatto on voimassa vain 2020 vuoden loppuun asti.
  • Korkokatto ei koske osamaksusopimuksia eikä luottokortteja.
  • Vuonna 2021 kulutusluottojen korkokatto nousee taas 20 prosenttiin.
  • Korkokatto ei vaikuta jo myönnettyihin lainoihin, joten sinun täytyy kilpailuttaa lainasi uudelleen, mikäli haluat hyötyä lakimuutoksesta.
  • Korkokaton päätavoitteena on ehkäistä suomalaisten ylivelkaantumista.
  • Lainasummat luultavasti laskevat korkokaton myötä.  
Korkokatto ja koronaepidemia

Korkokatto asetettiin, jotta suomalaiset eivät ylivelkaantuisi koronaepidemian aikana. Vaikka korkokatto tulikin, ei se tarkoita sitä, että kannattaa heti rynnätä ottamaan lainaa. Lainan ottamisen tulisi olla aina suunnitelmallista ja järkevää on tilanne mikä tahansa. Mikäli sinulla on kuitenkin valmiiksi lainoja, niin kannattaa ne ehdottomasti kilpailuttaa, sillä niin voit saada huomattavia säästöjä koroissa ja muissa kuluissa.

Esimerkiksi vanhan kulutusluotto, osamaksusopimuksen tai luottokorttivelan maksaminen pois uudella kulutusluotolla voi olla taloudellisesti järkevä vaihtoehto.