Mikä on paras kuitulisä?

Kuva:

MAINOS -

Kuidun riittävä saanti on yksi tärkeimmistä syömiseemme liittyvistä asioista. Silti vain kolmannes suomalaisista saa ravinnostaan riittävästi kuitua! Moni meistä yrittää korvata vajetta erilaisilla kuitulisillä, mutta mitä pitäisi ottaa huomioon kun oman kuitumääräänsä lisäämistä alkaa miettimään?

Tuttua, eksoottista vai yhtä sekamelskaa? 

Kuitulisien osalla on tuotteita löytyy eksoottisista siemenistä aina perinteisiin kotimaisiin viljapohjaisiin tuotteisiin. Tarjontaa ja mielipiteitä löytyy siinä määrin ettei aina ole helppoa valita itselle oikeaa tapaa kuidun lisäämiseen. Joillakin kuitulisistä on terveyteen liittyviä lupauksia eli terveysväittämiä. Terveysväittämiä säätelevät elintarvikkeita koskevat lait ja säädökset eli väittämien tulee olla tieteellisesti todistettuja ja Euroopan elintarviketurvallisuusviraston (EFSA) hyväksymiä. Kuiduille yleisemmin noita on hyväksytty vielä vähän, mutta esimerkkinä voidaan ottaa kauran sisältämä betaglukaani, jolle on hyväksytty terveysväittämiä. Terveysväittämän käyttö tuotteissa edellyttää lisäksi kyseessä olevan ravintoaineen riittävää pitoisuutta elintarvikkeessa. Jos näitä ehtoja ei täytettä niin terveysväittämiä ei saa esittää vaikka tutkimusnäyttöä positiivisista vaikutuksista olisikin olemassa.

Ammattilaiset suosittelevat yksimielisesti 

Kuitujen hyödyistä hyvinvoinnillemme ollaan eri alojen asiantuntijoiden osalla kuitenkin hyvin yksimielisiä. Niitä suositellaan laajasti eri terveysjärjestöjen ja terveysalan ammattijärjestöjen, jopa WHO:n toimesta. Kuluttajien osalla kuitujen terveysvaikutusten ja hyötyjen selvittäminen jää valtaosin oman tiedonhaun ja johtopäätösten varaan. Tutkimuksia aiheesta tehdään paljon ja aihetta käsitellään ilahduttavan usein myös lehdistössä. Joukkoon mahtuu myös laadultaan arveluttavampaa materiaalia, jonka tunnistaminen ei ole aina helppoa.  

Kuitu vaikuttaa hyvinvointiimme usealla tavalla 

Kuidun potentiaaliset vaikutukset ovat suoria fysiologisia, aineenvaihdunnallisia ja välillisiä suoliston mikrobiomin kautta. Mikrobiomia pidetäänkin nykyisin yhtenä lupaavimmista osa-alueista vaikuttaa positiivisesti hyvinvointiimme. Suoliston mikrobiomi ja sen kunto määräytyy lähinnä lapsuusvuosien sekä myöhempien elintapojemme ja -piirimme kautta. Ravinnollamme on mikrobiomiin suuri vaikutus ja sen sisältävän kuidun laadulla ja määrällä katsotaan olevan keskeinen merkitys. Ravinto käytännössä säätelee suoliston mikrobien määrää ja lajien keskinäisiä suhteita. Kun oikeanlaista ravintoa on riittävästi niin hyvien mikrobien kasvulle on paremmat edellytykset.

Suolistomme mikrobiomi koostuu tuhansista mikrobilajeista ja niiden kokonaismäärä suolistossa on triljoonia. Monipuolisuutta siis on ja mikrobiomia verrataan yleisesti luonnon muihin ekosysteemeihin. Ekosysteemeille tyypillistä on sen hakeutuminen ympäristön kantokyvyn mukaiseen tasapainoon. Tasapainossa on elintilan ja ympäristön olosuhteiden lisäksi kyse ravinnon laadusta sekä sen riittävyydestä ylläpitämään eri lajien kasvua.

Kun jonkin lajin käyttämä ravinto vähenee tai loppuu niin se vaikuttaa suoraan lajin määrään ekosysteemissä. Vaihtoehtoina ovat käytännössä kuolema, muutto tai uuden ravintolähteen etsiminen. Uuden ravintolähteen oppimisen osalla kehitys on usein hidasta. Nopeasti muutokseen reagoivat ja monipuolista ravintoa hyödyntävät taas selviävät parhaiten. Mikrobeilla tilanne on samanlainen. Kukin niistä hyödyntää tiettyä ravintoa. Jos tuo ravinto loppuu niin kyseinen mikrobi vähenee nopeasti lyhyestä elinkierrosta johtuen. Hyvin yksipuolinen ravinto hyödyttää siis käytännössä pientä osaa mikrobeista ja muut kärsivät. Tällöin mikrobiomin monimuotoisuus kärsii ja tehtävät joista ne elimistössämme vastaavat jäävät tekemättä. Länsimainen ravinto on ikävä kyllä ajautunut yksipuolisempaan suuntaan ja suolistomme voi huonommin.

Mieti kuituja myös mikrobien näkökulmasta 

Tuolta pohjalta tulisi ajatella myös kuituja. Jos haluamme kaikkien mikrobien voivan hyvin tulee nauttimamme ruoka sisältää niiden hyödyntämiä ravintoaineita. Käytännössä se tarkoittaa monipuolista ravintoainerikasta kasvipohjaista ruokaa, ei vain yhden kuidun lisäämistä ravintoomme. Yksinkertaistaen, yhden kuidun lisääminen saattaa lisätä nopeasti juuri kyseessä olevaa kuitutyyppiä hyödyntäviä mikrobeja ja lopulta aiheuttaa suoliston ekosysteemissä epätasapainoa.

"Fysiologisesti kuitu ruokkii bakteeriyhteisöä. Mitä monipuolisempia kuitulähteitä ruokavaliossa on, sitä enemmän niiden kuituyhdisteet eroavat kemiallisesti toisistaan ja sitä paremmin suolen bakteeriyhteisö toimii." Elintarviketieteiden tohtori Anne-Maria Pajari

Kuidun kotimaallakin on merkitystä 

Suolistomme mikrobiomi on vuosituhansien kehityksen tulos. Se on kehittynyt meille ominaisen ravinnon ja elinympäristön myötävaikutuksella. Viime aikoina on tutkijoiden osalla esitetty, että kuidun osalla parhaat tulokset saavutetaan oman elinpiirin kuitulähteiden kautta. Ekologian perusajatukset antavat ajatukselle tukea. Kun tätä haluaa huomioida niin kuidun lisääminen kannattaa aloittaa tuttujen kuitulähteiden kautta. Jos noista ei apua löydy, niin sen jälkeen voi ottaa testiin muut eksoottisemmat vaihtoehdot. Tässäkin kannattaa siis suosia tuttuja kotimaisia tuotteita.

Muista monipuolisuus - Unohda yhden kuidun taktiikka 

Periaatteiden lisäksi monipuolisuutta tukevat useat tutkimukset. Kattavassa American Gut Projectin seurantatutkimuksessa päädyttiin suosittelemaan 30 kuitulähdettä viikossa. Tämä on hyvä ohjeistus kuidun laadun osalle, mutta samalla se voi  olla arjessa haastava määrä. Monipuolisuuteen kannattaa kuitenkin pyrkiä ja lopulta monipuolinen kuitulisä voi olla hyvä apu kiireisessä arjessa. Erityisesti lasten osalla, joilla esimerkiksi riittävä vihannesten syönti voi välillä olla tiukassa. Silloin monikäyttöinen ja laadukas kuitulisä voi toimia perusteltuna apurina.

Monipuolisuus liittyy myös muihin ravintoaineisiin kuin kuituihin. Yleisesti ottaen on parempi saada kuidut normaalista ruoasta kuin kutulisistä. Monet yhden kuidun kuitulisät ovat ravitsemuksellisesti yksipuolisia eivätkä sisällä vitamiineja, mineraaleja tai hyviä rasvoja kuten normaali monipuolinen ruoka. Riittävän kuitumäärän lisääminen normaalin ruoan kautta voi kuitenkin vaatia melkoisesti selvittelyä ja työtä. Runsaskuituisten vaihtoehtojen valinta on yksi tapa lisätä omaa kuidun saantia. Jos haluaa samalla vältellä nopeita hiilihydraatteja, niin yksi tapa on laskea kuitujen ja hiilihydraattien suhde. Esimerkiksi 1 gramma kuitua jokaista 5 grammaa hiilihydraattia kohden voisi olla hyvä lähtökohta.

Helppoutta kuidunsaantiin Gutlyn tuotteista 

Kuituja pitää syödä riittävästi jokaisen päivänä. Riittävän ja monipuolisen kuidun lisäämisen voit tehdä kätevästiGutlyn tuotteilla. Ensimmäinen tuotteemmeGRANOLA Mix, sisältää huikeaa 26 % kuitua ja 15 % kasviproteiinia! Tuote muistuttaa rakenteeltaan granolaa, muttei ole niin makea tai rasvainen. Kuitulisiin verrattuna se on taas huikeasti monipuolisempi, sillä valitsimme mukaan 14 luonnollista kuidun lähdettä, liukenevaa ja liukenematonta kuitua sekä laadukasta tärkkelystä. Lisää tuotetta puuroon, jogurttiin tai nauti sellaisenaan marjojen ja hedelmien kanssa.

VEGAN BERRY Mix taas on vegaaninen kasviproteiinijauhe. Todellinen superfood mix, joka sisältää luontaisesti huikeat 27 % kasviproteiinia ja 20 % kuitua! Tuotteeseen ei ole lisätty sokeria, rasvaa, suolaa tai lisäaineita. Vegan Berry Mix kasviproteiinisekoitus on helppo keino parantaa elimistön kylläisyyden tunnetta ja ravitsemuksellista tasapainoa. Tuotteen sisältämä energia 351 kcal/100g syntyy tasapainoisesti hiilihydraateista (43 %), kasviproteiinista (31 %) ja terveellisistä kasvirasvoista (27 %). Vegan Berry Mixin avulla saat tehtyä jokaisesta välipalastasi kokonaisvaltaisen ruoka-annoksen. Sopii erityisesti smoothien tai hieman notkeamman jogurtin kanssa mutta myös puurojen sekaan. Huomaathan tuotteen sisältävänlupiinia,  joka voi aiheuttaa pähkinäallergikoille oireita.

Nyt voit myös testata tuotteitamme kätevälläkokeilupakkauksella, jonka saat suoraan kotiisi pelkän postimaksun hinnalla kun käytät tilatessa koodia GUTLYTESTI. Pakkaus riittää mukavasti viikonkin testaukseen.