Rekrykoulutus lähtee työnantajan tarpeista - Työntekijä saa täsmällisellä koulutuksella vakinaisen työpaikan

Tom Kallioinen sai työpaikan rekrykoulutuksen kautta vajaat vuosi sitten. Piia Saarikoski on tyytyväinen Tomin osaamiseen kalustefirman ”verstaalla”
Tom Kallioinen sai työpaikan rekrykoulutuksen kautta vajaat vuosi sitten. Piia Saarikoski on tyytyväinen Tomin osaamiseen kalustefirman ”verstaalla” Kuva:

MAINOS -

Pohjanmaan TE-toimiston organisoima rekrykoulutus toimii hyvin jouhevasti niin työnantajien kuin työntekijöidenkin kannalta. Monet ovat löytäneet nopeasti kokoaikaisen ja vakituisen uuden työpaikan tätä kautta hyvinkin lyhyen räätälöidyn koulutuksen jälkeen.

- Käytännössä alkuvaiheessa yrityksistä otetaan yhteyttä Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla minuun. Kartoitamme, onko työvoiman tarpeen tilanne sellainen, mihin voidaan räätälöidä oma koulutussuunnitelma, yrityspalveluiden asiantuntija Rose-Marie Lillmangs sanoo.

Rekrykoulutus voidaan toteuttaa, mikäli työnanantaja lupaa koulutetulle kokoaikaisen toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen.  Käytännössä rekrykoulutusta tarvitsevat useimmiten pienet ja keskisuuret yritykset, koska suurilla yrityksillä on omat hr-järjestelmänsä, minkä kautta ne hoitavat rekrytointejaan.

Lillmangsin mukaan varsinainen rekrytointi alkaa sillä, että hän laittaa tiedon TE-palveluiden verkkosivuille sekä rekrykoulutuksien että avoimien työpaikkojen kohdalle. Kun hakuaika on päättynyt, hakijoista tehdään kooste työnantajalle. Tämän jälkeen työnantaja tekee haastattelut ja valitsee sopivimman tehtävään.

-  Useissa tapauksissa työnantaja kokee, että työntekijä on pientä erikoisosaamista vaille valmis heille töihin. Tällöin henkilölle räätälöidään juuri hänen tarvitsemansa koulutus.

Koulutusjakson ajalta työnantaja kustantaa 30 prosentin osuuden koulutuksen kokonaishinnasta. Yleensä koulutusjaksot ovat yhden-kolmen kuukauden mittaisia.

Koulutus on aina käytännönläheistä sekä yksilöllistä ja yritys voi kouluttaa vaikka vain yhden henkilön uudeksi työntekijäksi

Työntekijäpuolen kannalta ajateltuna rekrykoulutus sopii hyvin monenlaisessa tilanteessa oleville: Tämä on erinomainen tapa vaihtaa alaakin, jos nykyinen työ ei tunnu enää mielekkäältä.

- Meillä on hyvä esimerkki henkilöstä, joka oli aiemmin kodinhoidon ohjaajana, ja kouluttautui siitä lyhyessä ajassa ajojärjestelijän tehtäviin kuljetusalan yritykseen.

Monet avautuneet työpaikat ovat sellaisia, mihin ei tarkkoja pohjakoulutusvaatimuksia ole.

- Tärkeintä on motivaatio ja halu tehdä töitä juuri sillä alalla mihin on hakeutumassa, Lillmangs kertoo.

ParhaillaanPohjanmaan TE-toimiston alueella parisenkymmentä yritystä etsii työntekijöitä rekrykoulutuksen kautta.

Rekrykoulutus auttanut Kokkolan Huusholli keittiöiden rekrytoinneissa paljon

KokkolalainenHuusholli Keittiöt on saanut rekrykoulutuksen kautta runsaan vuoden aikana kolme uutta työntekijää, ja myyntijohtaja Piia Saarikoski on kaikin puolin erittäin tyytyväinen malliin.

- Sain tiedon rekrykoulutusmahdollisuudesta Kpedun asiantuntijalta. Aivan aluksi ajattelin, että sisältääköhän tämä paljon paperityötä ja on siten byrokraattisesti työläs, mutta epäily osoittautui nopeasti vääräksi, Saarikoski kertoo.

Hän arvostaa sitä, että haku rekrykoulutuksiin tapahtuu täysin TE-toimiston kautta.

- Kun aluksi katsomme yhdessä, millaista tekijää tarvitsemme, TE-toimisto hoitaa itse hakuprosessin. Hakuajan päättymisen jälkeen katsomme yhdessä sopivimmat hakijat ja työnantaja pääsee tavallaan valmiiseen pöytään keskustelemaan sopivimpien ehdokkaiden kanssa.

Saarikoski kehuu kaikkia kolmea työntekijää, jotka Huusholli Keittiöille on tullut, todella hyviksi alansa ammattilaisiksi.

- Se käsitys, että rekrykoulutukseen hakisi vain sellaisia, jotka eivät pääse muualle töihin, on täysin väärä. Nämä meille tulleet olisivat varmasti päässeet moneen muuhunkin paikkaan.

Esimerkiksi Tom Kallioinen on nyt työskennellyt pian vuoden Huusholli keittiöiden ”verstaanpuolella”.

- Huomasin haun työkkärin sivuilta. Päätin hakea, kun saman alan töitä olen tehnyt aiemminkin. Haastattelu kesti ehkä vartin ja seuraavalla viikolla sain soiton, että milloin pääsen aloittamaan.

Tomin kohdalla täsmällinen koulutus oli pitkälti keittiökalustefirman spesiaalikoneistuksen käytön opiskelua.

-  Yleisellä tasolla ammatin osasin, mutten toki näiden koneiden toimintaa. Toimintamalli työhön pääsyyn sopi minulle oikein hyvin, Tom sanoo huonekalutehtaan verstashuoneessa Kokkolan Terminaalikadulla.

Hän kehuu Huusholli Keittiöiden työporukkaa, eikä näe mitään syytä miksi hakeutuisi muunlaiseen paikkaan töihin.

Kokkolassa toimiva Huusholli Keittiöt perustettiin vuonna 1995. Liikeideana on valmistaa asiakkaiden toiveiden mukaisia kiintokalusteita ympäri Suomen. Tällä hetkellä yrityksessä on 18 työntekijää ja liikevaihto noin kolme miljoonaa euroa. Tekijöiden määrä kasvaa parilla vuosittain.

Norcarissa kehutaan RekryKoulutuksen ideaa

Uudessakaarlepyyssä toimivaNorcar kokeili rekrykoulutusta ensimmäisen kerran 1,5 vuotta sitten. Toimitusjohtaja Lotta Lindén-Svarvar pitää mallia kaikin puolin hyvänä heidän kaltaiselle yritykselle.

- Malli on erittäin joustava. RekryKoulutuksessa koulutettavaakin motivoi se, kun hän tietää täsmällisesti mihin hän saatavaa oppia tarvitsee.  Jos tarvitaan lisää tietoa esimerkiksi hydrauliikasta, se voidaan järjestää ja liittää koulutukseen, hän tietää.

Minikuormaimia valmistavalla Norcarilla on vahvat kasvutavoitteet. Yhtiön tavoitteena oli viime vuonna 30 prosentin kasvu, ja sama tahti jatkuu yhä.  Yrityksen johto näkee työvoimapulan yhtenä pullonkaulana terveelle kasvulle, joten rekrykoulutuksen kaltaiset tavat työvoiman saantiin ovat todella tervetulleita.

Botnia Marin tarvitsee kymmeniä uusia työntekijöitä

Maalahdessa ja Uudessakaarlepyyssä toimivassa Botnia Marinissa on totuttu kouluttamaan uusia työntekijöitä jo vuosien ajan.

Botnia Marinilla on noin 260 työntekijää, joista 230 työskentelee tuotannossa. Yhtiön perustaja Johan Carpelan kertoo, että suuri osa tehtaiden henkilökunnasta on koulutettu paikan päällä.

- Odotuksemme rekrytointikoulutukseen ovat korkealla, tilauskanta on hyvä ja tarvitsemme lisää hyviä ihmisiä, Carpelan sanoo.

Targa-veneistään tunnettu yritys on myös päättänyt kokeilla rekrytointikoulutusta työvoiman kysynnän helpottamiseksi.

- Koko ala on nyt hyvässä vauhdissa, suomalaisella laadulla rakennetut veneet kiinnostavat suuresti, Botnia Marinin toimitusjohtaja Robert Carpelan sanoo.

Botnia Marinin uuden työvoiman tarve on noin 20 henkilöä tarkasteltavasta ajanjaksosta riippuen. Henkilökuntaa tarvitaan esimerkiksi puusepäntöihin, sisustukseen ja lasikuitutöihin.

Etsitkö uutta työtä? Näin löydät uudet rekrykoulutukset

Uudet rekrytointikoulutukset julkaistaan ensinTE-toimiston verkkosivuilla. Juuri nyt onhaussa tekijöitä näihin tehtäviin.

- Yksi vinkki on tarkistaa sekä Keski-Pohjanmaa että Pohjanmaa nähdäksesi kaikki, joilla on hakuaika, Rose-Marie Lillmangs kertoo.

- Erityisesti Pietarsaaren asukkaat menettävät paljon mahdollisuuksia, jos he eivät tarkista Keski-Pohjanmaata.