Syö lähellä tuotettua ruokaa, aluetalous ja huoltovarmuus vahvistuvat

Viljeletkö perunaa vai kasvaako pelloillasi jotakin muuta syötävää?
Viljeletkö perunaa vai kasvaako pelloillasi jotakin muuta syötävää? Kuva:

MAINOS - CENTRIA -

Lappi ja Keski-Pohjanmaa yhdistivät kehittämisvoimansa Likiruoka-hankkeessa.

Mitä lähempänä syömäsi ruoka tuotetaan, sen enemmän rahaa jää alueelle. Ruuan tuotanto ja jalostus ovat merkittävä työllistäjä. Lähellä tuotettu ruoka on yksi kansallista huoltovarmuutta merkittävämmin lisäävistä tekijöistä.

Lapin ja Keski-Pohjanmaan kunnat ovat yhdistäneet voimansa, jotta lähiruuan markkinat Suomessa kasvaisivat. Kokkolan Centria-ammattikorkeakoulun koordinoiman hankkeen tavoitteena on auttaa erityisesti harvaanasuttujen alueiden elintarvikealaa, lähiruuan tuottajia, kasvattamaan liiketoimintaansa sekä synnyttämään uutta taloudellisesti ja ekologisesti kestävää liiketoimintaa. 

Haussa: Tuottajia Keski-Pohjanmaalle, kuljetusyrityksiä Lappiin

Lapissa lähiruokaa käytetään jo paljon ja siksi Lapin suuntaan haetaan nyt erityisesti kuljetusyrityksiä, jotka voisivat osallistua ruuan kuljettamiseen. Lähiruoka on suosittua esimerkiksi Levin hiihtokeskuksessa. Pääset tutustumaan esitteeseen kuljettajille sekä liittämään yrityksesi mukaan lähiruokaa kuljettavien yritysten joukkoon.https://projekti.centria.fi/data/liitteet/7d42357c33574de39b4a9b4cf11aafef.pdf

Keski-Pohjanmaan alueelta mukaan toivotaan lisää tuottajia. Ruuan tuottajien esitteeseen ja siihen, miten voit liittää yrityksesi mukaan Likiruoka-kauppapaikkaan pääset tutustumaan tästähttps://projekti.centria.fi/data/liitteet/b3c2f67c26484182a04446ae32d1d56f.pdf

Kun haluat mukaan lähiruuan tuottajaksi tai kuljettajaksi, Likiruoka-tiimi auttaa sinua jokaisessa vaiheessa. Voit ottaa yhteyttä Likiruoka-hankkeen projektipäällikköönLeena Toivaseen     leena.toivanen@centria.fi, 040 701 3221

tai oman alueesi edustajaan:

Kolari: Nina-Maria Möykkynen: nina-maria.moykkynen@kolari.fi

Sodankylä: Merja Ahola: merja.ahola@sodankyla.fi

Enontekiö: Tanja Lepistö: tanja.lepisto@enontekio.fi

Pelkosenniemi: Mika Tenhunen: mika.tenhunen@pelkosenniemi.fi

Kemijärvi: Tytti Tuominen: tytti.tuominen@kemijarvi.fi

Utsjoki: Johanna Mikkola: johanna.mikkola@utsjoki.fi / eeva-maarit.aikio.utsjoki.fi

 

Keskuskeittiöillä merkittävä rooli lähiruuan käytön lisääjinä

- Hankealueen keskuskeittiöt ovat merkittävässä roolissa, jotta lähiruoka saadaan leviämään mahdollisimman laajalle: kun keskuskeittiöt luovat pientuottajille mahdollisuuksia perustamalla paikallisia, pieniä kuntaterminaaleja, joista kuljetusyritykset voivat noutaa tuottajien sinne tuomat lähetykset, kaikki hyötyvät, sanoo Sodankylän kunnan ruokapalvelupäällikköMerja Ahola.

Lähiruuan käytöstäkin palkitulla Sodankylän kunnan keskuskeittiölle on perustettu pieni terminaali tuottajia varten ja keittiön kuljetusaikatauluja on sovittu uusiksi, jotta paikalliset tuottajat voivat hyödyntää kuljetuksia.

- Käytännössä terminaali tarkoittaa tuottajille varattua kaappitilaa. Lisäksi olemme muokanneet aikataulumme niin, että kun kuljetus Kittilän suunnasta tuo meille Tunturin Tuoretuote meille lähiruokaa, se voi samalla ottaa mukaan terminaalissamme olevat tuottajien lähetykset. Tärkeintä on sopia tuottajien kanssa ajankohta, milloin he voivat tuotteitaan tuoda. Kuljetuskustannukset pysyvät kohtuullisina, kun Tuoretukun kuljetus voi palatessaan Kittilän suuntaan viedä Sodankylästä ruokaa esimeriksi Ylläkselle, eikä jokaista lähetystä tarvitse noutaa eri tuottajien luota, Merja Ahola kuvailee.

Tällaista mallia hän suosittelee käyttöön otettavaksi mahdollisimman laajasti.

Vaste-noutopisteitä myös Lappiin

Kuljetukset ja tuottajat kohtaavat Vaste-nimisellä alustalla, joka sovittaa yhteen kuljettajat, reitit, tuottajat ja ostajat mahdollisimman kestävällä tavalla. Kuljettajat saavat käyttöönsä mobiilisovelluksen, johon vapaat kuljetukset tulevat automaattisesti VASTE-alustalta.

Centria-ammattikorkeakoulun Vaste-hankkeessa on kehitetty Vastepiste-nimisiä ostosten ja tavaroiden tilapäissäilytysautomaatteja, jollaiset ovat tulossa Lapissa ainakin Kolariin, Pelkosenniemelle ja Kittilään. Keski-Pohjanmaalla vihreät Vastepisteen-pakettiautomaatit ovat palvelleet asiakkaita jo pidempään aiemmassa VASTE – ”Vähähiilisen logistiikan palvelualusta” -hankkeessa, johon voit tutusta tästähttps://tki.centria.fi/hanke/vaste/1396

Likiruoka-hankkeessa on jatkokehitetty kuljetuspalvelujen osalta yhteisöllistä lähiruuan markkinapaikkaa Lapin Ruokapistettä, joka on ammattilaiskäyttöön tarkoitettu hakupalvelu, jossa lappilaisen lähiruuan tuottajat ja ostajat kohtaavat. Myös yksityiset voivat ilmoittaa sivustolla viljely- ja keruutuotteitaan myyntiin.

Markkinapaikka- Lapin Ruokapisteeseen pääset tutustumaan tästähttps://lapinruokapiste.fi

Likiruoka-hankkeessa kehitettävä uusi, toimintamalli muodostaa LIKIRUOKA-kokonaisuuden, joka yhdistää tuotantotilat, jalostuksen, terminaalit (tilapäissäilytys logistisissa solmupisteissä), joustavan kuljetustoiminnan sekä elintarvikealan toimijat ja asiakkaat.

Mallin pilotoinnilla on tarkoitus testata, voiko tällaisella järjestelmällä käytännössä edistää paikallistaloutta, paikallisten pk-yritysten toimintamahdollisuuksia ja Lapin ja Keski-Pohjanmaan maakunnan alueiden välistä yhteistyötä sekä lyhentää pitkiä elintarvikkeiden kuljetusketjuja ja vähentää hiilidioksidipäästöjä samalla kustannustehokkuutta parantaen.

Työkalu arvioi hankinnan kestävyyttä

Likiruoka-hankkeen yksinkertaistettuna tavoitteena on saattaa yhteen elintarvikkeiden myyjät ja ostajat sekä löytää elintarvikkeille mahdollisimman kestävät, logistisesti kestävät eli optimoidut ja vähähiiliset kuljetusreitit. Likiruoka-hankkeelle rinnakkaisessa ”Kohti kestäviä hankintoja”-yhteistyöhankkeessa kehitetään nimensä mukaan työkalua elintarvikehankintojen taloudellisen kestävyyden arviointiin.

- Työkalun avulla elintarvikkeiden ostajat voivat arvioida ja vertailla hankintojaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisilla arvoilla. Työkalun avulla kuka tahansa voisi nähdä miten paikallisiin tuotteisiin sijoittaminen luo hyvinvointia ympäristöystävällisesti omalle alueelle,Tuomas Valkama Kohti kestäviä hankintoja -hankkeesta kertoo.

Likiruoka-hankkeen tulosten on tarkoitus jäädä toimiviksi käytännöiksi myös hankkeen päättyessä.

Ostajat ja myyjät ovat kohdanneet

- Kun kokoonnuimme Kittilän Levillä, kontaktien luominen oli helppoa: ravintoloitsijat pääsivät puhumaan aiheesta suoraan tuottajien kanssa, Merja Ahola kuvailee.

Viimeksi hankkeen toimijat tapasivat toisiaan Rovaniemellä, missä saatettiin yhteen esimerkiksi Koivussa toimiva Rieskapaikka ja kuljetusyhtiö.

- Yhtiömme auto ajaa Koivussa toimivan Rieskapaikan ohi useita kertoja viikossa, joten kuljetusten järjestäminen on vain sopimuskysymys, sanoo kuljetusyritys Oulun Autokuljetus Oy:n myyntijohtajaJarkko Kipinä.

Monen jääkaappi täyttyy OAK:n terminaalin kautta, sillä se on Pohjois-Suomen elintarvikekuljetusten merkittävä solmukohta. Lapin suuntaan yhtiö ajaa useita kertoja viikossa. Pohjoisimmat kuljetukset ovat Utsjoelle ja Karigasniemelle. Yhtiöllä on kuljetuksia myös Kainuuseen.

- Olemme parhaillaan laajentamassa Oulussa sijaitsevaa elintarviketerminaaliamme. Tarjoamme kuljetuksia myös Oulusta etelään päin pääkaupunkiseudulle asti, Jarkko Kipinä sanoo.

Likiruoka-hankkeessa mukana: Business Lappi: Sodankylän kunnan kehittämispalvelut, Enontekiön kunta, Kannuksen kaupunki, Kaustisen seutu, Kemijärven kaupunki, Kittilän kunta, Kosek: Kokkolanseudun kehitys Oy, Kolarin kunta, Pelkosenniemen kunta, Utsjoen kunta ja Posion kunta.

Tämä mainosartikkeli on tuotettu yhteistyössä Centria-ammattikorkeakoulun kanssa.