MAINOS

Mikä on lainavertailu?

MAINOS - Kulutusluottonetistä.fi -


Käytännössä lainavertailu tarkoittaa eri lainatarjouksien vertailemista keskenään niiden ominaisuuksien perusteella. Vertaillessa lainat, on suurempi todennäköisuus löytää itselleen sopivin lainavaihtoehto.

Et saa riittävän kattavaa kuvaa tämänhetkisestä lainamarkkinatilanteesta, jos pyydät lainatarjouksen vain yhdestä pankista.

Lainavertailun avulla varmistus, että saat lainallesi hyvät ehdot ja riittävän edullisen koron sekä kulut. Valitsemalla edullisimman lainan, voit säästää huomattavia summia rahaa.

Voit saada yhdellä hakemuksella useita lainatarjouksia jopa muutamissa minuuteissa. Hakemuksen täyttäminen on ilmaista ja ei-sitovaa.

Onko halvin laina mahdollinen lainavertailun avulla?

Halvimman lainan löytäminen helpottuu, kun teet lainavertailun. Luotonmyöntäjien tarjoamien lainojen korossa ja kuluissa on vaihteluita. Siihen vaikuttaa esimerkiksi haettava lainasumma, hakijan taloudellinen tilanne ja nykyiset lainat. Lopullinen lainapäätös tehdään hakemukseen täytettyjen tietojen perusteella.

Useimpien lainasivustojen taulukoista löytyvä korko ja kulut ovat vain suuntaa antavia. Joten pelkästään sen perusteella ei kannata tehdä johtopäätöksiä siitä, missä pankissa edullisin kulutusluotto piilee.

Tarjouksia vertaillessasi kannattaa kiinnittää huomio lainan todelliseen vuosikorkoon, joka sisältää vuositasolla kaikki lainaan liittyvät kulut.

Mitkä asiat vaikuttavat vakuudettoman lainan korkoon?

Pankin tekemä lainapäätös pohjautuu hakemukseen syöttämiesi tietojen perusteella. Niiden perusteella arvioidaan hakijan luotonkantokyky. Jos pankki arvioi taloudellisen tilanteesi ja maksukyyksi hyväksi, sitä todennäköisemmin saat myönteisen luottopäätöksen.

Joidenkin pankkien tarjoamissa lainoissa voi olla myös kiinteä korko. Joka tarkoittaa sitä, että lainan korko on jokaiselle hakijalle samansuuruinen. Jos pankin hinnoittelu tapahtuu riskiperusteisesti, vaikuttaa lainan korkotasoon muun muassa seuraavat asiat:

  • Säännöllisten kuukausitulojesi määrä sekä tulojesi ja menojesi välinen suhde
  • Onko työsuhteesi toistaiseksi voimassa oleva vai vakituinen
  • Nykyisten lainojesi määrä

Myönteinen lainapäätös edellyttää myös puhtaita luottotietoja. Olipa tarkoituksenasi hakea vakuudetonta lainaa perinteisen pankin tai verkossa toimivan palvelun kautta, on maksuhäiriömerkintä luottotiedoissa este lainan saamiselle.

Kokemuksia lainojen vertailemisesta – hyödyt ja haitat

Jopa sadat tuhannet suomalaiset ovat hyödyntäneet lainavertailupalveluita osana lainan hakemista. Tästä syystä verkkoon on ehtinyt kerääntymään useiden asiakkaiden kokemuksia. Lainojen vertaileminen on pääsääntöisesti saanut positiivista palautetta, muta toki joukkoon mahtuu myös negatiivisia kokemuksia.

Hyödyt

Ajan säästäminen – Yhden hakemuksen täyttäminen vie keskimääräisesti aikaa vain 10 minuuttia, joten aikaa säästyy merkittävällä tavalla verrattuna siihen, että hakija täyttäisi jokaiselle pankille oman lainahakemuksen.

Suurempi todennäköisyys saada parempi tarjous – Jokaisen luotonmyöntäjän sivustolta näkee lainojen koron, joka on kuitenkin suuntaa antava. Tarkemmat tiedot lainaehdoista ja korkotasosta määräytyy hakijan henkilökohtaisten tietojen perusteella. Lainavertailun avulla edullisemman lainan löytäminen helpottuu.

Suurempi mahdollisuus saada myönteinen päätös – Jokaisella pankilla ja rahoituslaitoksella on omanlaiset luotonmyöntökriteerit, joten on hyvin todennäköistä, ettet saa myönteistä lainapäätöstä kaikilta luotonmyöntäjiltä. Lainavertailun avulla selvität miltä pankilta voit saada lainatarjoukset.

Ilmainen ja ei-sitova – Jos et saanut tarpeisiisi sopivaa tai riittävän edullista tarjousta, ei lainaa kannata ottaa vastaan. Välityspalveluiden käyttäminen on asiakkaalle aina ilmaista eikä lainatarjouksien pyytäminen sido vielä mihinkään.

Haitat

Jokaisen lainanvälittäjän yhteistyökumppaneina voi olla erilaisia pankkeja sekä rahoituslaitoksia, joten myös lainavertailupalveluita kannattaa verrata toisiinsa. Pelkkä lainavertailun tekeminen ei siis vielä lupaa sitä, että saat riittävän hyvän lainatarjouksen. Netistä löytyy myös useita lainavertailu kokemuksia, joissa hakija ei ole saanut riittävän hyvää lainatarjousta.

Joidenkin lainavertailupalveluiden yhteistyökumppaneina voi olla myös perinteisiä pankkeja, jotka kilpailuttavat asiakkaiden vakuudettomat lainat.

Kannattaako lainavertailussa kiinnittää huomio nimelliskorkoon vai todelliseen vuosikorkoon?

Lainan nimelliskorko ja todellinen vuosikorko eroavat toisistaan aika merkittävällä tavalla.

Nimelliskorko tarkoittaa haetusta lainasta maksettavan koron määrää. Siihen sisältyy viitekorko ja marginaali. Nimelliskorko on aina todellista vuosikorkoa alhaisempi luku, tästä syystä useimmat luotonantajat ilmoittavat nimelliskoron todellista vuosikorkoa selkeämmin sivustollaan.

Todellinen vuosikorko sisältää kaikki lainaan liittyvät kulut, jotka voivat olla mm. avausmaksu, nostomaksu ja perintäkulut. Käytännössä se on siis nimelliskorko, johon on lisätty kaikki muut lainan kulut. Voidaan siis sanoa, että todellinen vuosikorko huomioi kaikki lainaan liittyvät kustannukset sekä perittävät maksut.

Lainavertailua tehdessä kannattaa nimelliskoron sijaan kiinnittää huomio todelliseen vuosikorkoon. Nimelliskorko ei kerro sitä miten paljon laina loppupeleissä tulee maksamaan.

Joissain tapauksissa pelkän vuosikoron tuijottaminen ei kannata, sillä on hyvin mahdollista, että pienempi laina korkeammalla todellisella vuosikorolla voi tulla paljon edullisemmaksi kuin isompi laina pitkällä maksuajalla.