maanantai 18.2.2019 | 07:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen: Työehtojen yleissitovuutta voisi keventää

Mäkynen kohtasi Ylivieskassa nykypäivän sankarit

Hannu Verronen Keskipohjanmaa+
To 6.12.2018 klo 09:09

Ylivieska

Suomen Yrittäjät haluavat radikaalisti lisää työmarkkinoiden joustoja. Työehtosopimusten yleissitovuuteen halutaan puuttua uudella lainsäädännöllä. Järjestön puheenjohtaja Jyrki Mäkynen totesi keskiviikkona Ylivieskan maakunnallisen yrittäjäjuhlan puheessaan, että työmarkkinauudistuksia tarvitaan suomalaisten yritysten kasvun ja kilpailukyvyn turvaamiseksi. Menestyminen tiukkenevassa kansainvälisessä kilpailussa vaatii niitä.

– Uudistuksia tarvitaan työllisyysasteen nostamiseksi. Uudistuksia tarvitaan, koska nykyisen kaltainen järjestövalta estää sellaisen dynamiikan syntymisen, joka mahdollistaa pienen maan yritysten menestymisen tämän päivän avoimessa taloudessa, Mäkynen toteaa.

Järjestöjen rooli suomalaisessa yhteiskunnassa on Mäkysen mielestä normalisoitava. Järjestöjä tulee kuulla normaalin hyvän valmistelun tavoin, mutta kenelläkään ei tulisi olla veto-oikeutta ohi demokraattisen päätöksenteon.

– Me yrittäjät uskomme demokratiaan. Haluamme uudistaa isänmaatamme yrittäjien kautta. Emme pelkää arvostelua, jota uudistajat aina saavat osakseen. Kysymys on Suomen suunnasta! Meidän ratkaisumme kestävät arvostelun ja kriittisen arvioinnin, koska me emme koskaan halua hyvää lisää vain itsellemme, vaan mahdollisuuden tuottaa hyvää kauttamme kaikille suomalaisille. Yrittäjien etu on aina myös Suomen ja suomalaisten etu, Mäkynen pohtii.

Muutokseen voi Mäkysen mukaan edetä useaa reittiä, joita kaikkia tarvitaan.

– On pyrittävä horjuttamaan nykyjärjestelmää: yleissitovuutta tai sen sisältöä, työttömyyskassan ja ammattiliittojen keskinäistä koplausta, ammattiliittojen jäsenmaksuperintäsopimusta ja nykyistä työeläkejärjestelmän hallintoa. Työehtosopimukset on saatava sellaisiksi, että ne antavat lisää joustavuutta kaikille yrityksille. Työlaeista on poistettava nykyiset sopimisen esteet järjestäytymättömiltä ja saatava oikeus sopia työntekijöiden kanssa toisin kuin mitä TESissä lukee, hän jyrisi.

Yrittäjien ja pienten yritysten rooli on Mäkysen mukaan merkittävästi kasvanut Suomen talouden selkärankana viimeisen kahden vuosikymmenen aikana.

–  Se näkyy etenkin suomalaisten työllistämisen vastuun siirtymisenä yhä pienemmille yrityksille; yrittäjätyönä ja työllistämisenä.

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen muisti itsenäisyyspäivän aattoon sijoittuvassa puheessaan sotaveteraaneja, joista olisi hänen mielestään opittavaa.

– Asioiden suhteuttaminen on joskus vaikeaa. Siksi on avartavaa asettaa omasta mielestä tässä ja nyt olevat haasteet isompaan yhteyteen. Näinä yltäkylläisyyden aikoina on hyvä muistaa, että eivät kyselleet saavutettujen etujensa tai työpanoksensa arvon perään sotavuosina ne 600 000 miestä ja 100 000 naista, jotka isänmaan itsenäisyyden puolesta sotiin osallistuivat. Kun isänmaa tarvitsi, kutsuun vastattiin.

Tämän vuoden alussa keskuudessamme oli yhä noin 14 000 sotiemme veteraania, joiden keski-ikä on jo yli 93 vuotta

– Tätä maata puolustaneiden veteraanien uhraus itsenäisen isänmaan säilyttämiseksi on niin arvokas lahja, että älkäämme ikinä unohtako sen suuruutta.

Esko Valtaoja kehottaa optimismiin

Hannu Verronen

Myönteinen suhtautuminen voi olla ainoa oikea tapa kohdata tulevaisuus. Yrittäjien Ylivieskan tilaisuudessa puhunut avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja toteaa, että ihmiskunnan historia todistaa sen puolesta. Kaikki on nyt paremmin kuin mitä aiemmin. Hän puhui asioista Itsenäisyyspäivän aaton hengessä ja arvosti Suomen saavutuksia.

– Jos me ihmiset kaikista mokistamme ja sodistamme huolimatta olemme pystyneet tekemään tästä hetkestä aiempaa paremman, voimme olettaa niin käyvän myös tulevaisuudessa, Esko Valtaoja vakuutti.

Ilmastonmuutoskaan ei horjuta Valtaojan optimismia.

– Nyt asialle ovat havahtuneet kaikki muutkin kuin me tiedemiehet. Se tarkoittaa sitä, että nyt voimme ryhtyä toimeen ilmastomuutoksen suhteen.

Valtaoja varoittaa kielteisen ajattelun vaaroista.

– Jos vain ajatellaan, että peli on menetetty, niin myös sitten käy.

Valtaoja on tunnettu tieteen kansantajuistajana. Hänen teoksensa Kotona maailmankaikkeudessa voitti aikoinaan Tieto-Finlandia-palkinnon.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori