Paikallisuutiset

Yhteistyön voimaan uskovat niin Kokkolan kaupunginjohtaja, Soiten toimitusjohtaja, yliopistokeskus Chydeniuksen johtaja kuin KPV:n edustusjoukkueen omistajakin

Uuteen vuoteen positiivisin mielin

KOKKOLA (KP)

Kokkolassa on kaavoituksellisesti muun muassa kaupunkikeskustan osalta tapahtumassa paljon ja monenlaista. KaupunginjohtajaStina Mattila aprikoi rohkeasti uudistuvan keskustan olevan yksi voimavara, millä uusia asukkaita alueelle houkutellaan ja minkä avulla alueen väkeä paikalla pidetään.

– Paljon meillä on tekemistä ja paljon tehtävää, mutta positiivisin mielin katson tulevaan ja ilolla odotan kaiken uuden toteutumista. Toivon totisesti sitä, että niin kutsuttu "vanhan ajan virkamiesmäisyys" olisi meiltä viranhaltijoilta jo väistynyt ja kaupunkia kehitämme yhdessä kaupunkilaisia osallistaen ja jokaiselle äänen antaen, hän summaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokkola, maakunnan keskuksena ei pärjää ilman ympäröivää maakuntaa. Toisaalta asia lienee toisinkin päin, maakunta tarvitsee Kokkolaa.

Väitän, että keskussairaala on Keski-Pohjanmaan maakunnan keuhkot, jolla koko maakuntamme hengittää. Minna Korkiakoski-Västi Soiten toimitusjohtaja

– Soiten ja erityisesti Kokkolan keskussairaalan olemassaolo on riippuvainen riittävästä väestöpohjasta, yhteinen tekeminen ja maakunnan eteenpäin vieminen on yhteinen asia ja Soite on loistava esimerkki yhteistyöstä, sanoo Mattila.

Soiten toimitusjohtajaMinna Korkiakoski-Västi katsoo alkavaan vuoteen avoimin silmin, mutta suurta huolta hän kantaa etenkin lapsiperheiden jaksamisesta. Tänä vuonna mahdollisesti voimaan tulevat sote- ja maakunta-uudistukset vaativat Soiten väeltä monenlaista sopeutumista sekä sopeuttamista.

– Pitää olla valmis muutoksiin ja muutoksille. Pelkästään ihmisten muuttuneet tarpeet ja odotukset näkyvät työntekijöidemme arjessa. Kannan huolta myös työntekijöidemme jaksamisesta kaiken muutoksen keskellä. Koitan tukea siinä, että vaikka muutos voi ja saa pelottaa, se on myös mahdollisuus, sanoo Korkiakoski-Västi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Soiten jäsenkuntien vaatimat säästötoimenpiteet ja taloudelliset paineet puristavat tekemisessä.

– Vähemmällä rahalla joudumme miettimään, että miten asiat tehdään jatkossa. Niitä ei saa tehdä huonommin, mutta ne joudutaan tekemään eri tavalla. Entistä enemmän on uskaltauduttava pois tutuista ja turvallisista kivijaloista muun muassa avohoidon piiriin.

Tänä vuonna 50-vuotisjuhlaansa viettävä keskussairaala on maakunnallinen eheyttävä ja kokoava voimavara.

– Väitän, että keskussairaala on Keski-Pohjanmaan maakunnan keuhkot, jolla koko pikkuinen maakuntamme hengittää, tuumii Soiten toimitusjohtaja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Fineweldin konserniomistaja sekä jalkapalloseura KPV:n edustusjoukkueen omistajaMatti Laitinenluottaa yhdessä tekemisen ja hyvän pöhinän luomisen olevan edellytys kaikenlaiselle menestymiselle. KPV: nousu liigaan teettää paljon puuhaa, mutta yleisön löytäminen peleihin on kaikkien asia. Hän uskoo myös, että urheilupuiston ja vahvan urheilullisen yhteisöllisyyden kehittäminen kannustaa alueelle muuttamaan lisää väkeä.

– Uusi vuosi näyttää hyvältä ja varsinkin jos kaikki suunnitelmat keskustan rakentamisesta toteutuvat, niin mikä ettei. Urheilupuiston rakentuminen vahvistaa aluetta ja ihan varmasti tänne muuttava perhe miettii, että jos täältä löytyy riittävästi mahdollisuuksia harrastaa ja tehdä, niin eihän se ainakaan paikkaa huononna.

Useiden kaipaamaa yhteisöllisyyttä Laitinen löytää urheilukentiltä.

– Mikä voi olla mukavampaa kuin isolla porukalla olla kentän laidalla, tavata tuttuja ja seurata hyvää ottelua. Ei se ole keltään pois, toteaa hän.

Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen johtaja toivoo myös kaikkien vastuuta alueella vallitsevan positiivisen ilmapiirin luomiseen.

– Vilpittömästi toivon, että Keski-Pohjanmaan maakunnasta tulisi alue, jossa niin tieteen- kuin taiteentekijät haluaisivat olla ja viihtyä. Alueen ilmapiirin luominen on ihan kaikkien asia, jokainen pystyy siihen vaikuttamaan kukin omassa roolissaan. Uuteen vuoteen katson hyvillä mielin ja rauhaa toivon tähän hiukan hulluun maailmaan. Päättäjiltä toivon viisautta ja ymmärrystä siihen, että koulutusta täytyy arvostaa ja sille pitää antaa mahdollisuus, sanooTanja Risikko.

Hän myös muistuttaa, että Suomi elää osaamisesta. Yliopistokeskus Chydeniuksen voimavarana on se, että aika useat alueen yritykset haluavat satsata työntekijöiden osaamiseen ja kannustavat oppimiseen.

– Yliopistokeskuksena olemme olleet oikeilla jäljillä. Strategianamme on elinikäinen oppiminen ja elinkeinoelämän kanssa tiiviin yhteistyön tekeminen. Se mikä nykymenossa hiukan hirvittää, on päättäjien tavoittelemat koulutuspuolen säästöt, ja ne lisäävät alueiden ja ihmisten eriarvoistumista. Niin ei saa tapahtua, jyrähtää Risikko.

Hänen mukaan aika useat aikuisopiskelijat jäävät myös valmistumisensa jälkeen Keski-Pohjanmaalle.

FAKTA

Stina Mattila on Kokkolan kaupunginjohtaja

Minna Korkiakoski-Västi Soiten toimitusjohtaja

Matti Laitinen Fineweldin konserniomistaja ja KPV:n edustusjoukkueen omistaja

Tanja Risikko Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen johtaja

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä