sunnuntai 29.1.2023 | 11:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Keskipohjanmaa 20 vuotta sitten: KSP:n johdolle tuomio - hallitus vapautettiin

Ke 2.1.2019 klo 06:30

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Ammattijohto eli toimitusjohtaja Bengt Granvik on yksin vastuussa Kokkolanseudun Säästöpankin luottotappioista, jotka aiheutuivat 90-luvun vaihteessa Kallentorin ja Schauman-yhtiöiden luototuksista.

Kokkolan käräjäoikeus hylkäsi kaikki Arsenal Oyj:n ajamat vahingonkorvauskanteet KSP:n hallituksen jäseniä - Börje Casen, Viljo Hattunen, Christer Forsström, Erkki Isohanni, Kalevi Tiainen, Matti Varila, Henrik Gåsström, Juho Klemola. Keijo Palola, Ralf Porko - vastaan.

Toimitusjohtaja Bengt Granvik määrättiin korvaamaan Arsenal Oyj:lle 500 000 markkaa. Hänen käräjäoikeus arvioi aiheuttaneen pankille ainakin 48,5 miljoonan markan menetykset. Osaa menetyksistä hänen ei tarvitse korvata lainkaan ja loput soviteltiin. Lisäksi Granvik joutuu maksamaan Arsenalin oikeudenkäyntikuluista 100 000 markkaa, kun vaatimus oli 1,5 miljoonaa markkaa.

Käräjäoikeiden päätös rajaa selkeästi ammattijohdon ja sivutoimisten hallitusten jäsenten vastuut. Ammattijohto on pitänyt Kallentorin hanketta koko ajan pankin edun mukaisena, eikä tuonut hallituksen tietoon siihen liittyviä riskejä. Näin ei ole näyttöä siitä, että hallituksen jäsenet olisivat laiminlyöneet noudattaa sitä huolellisuutta, jota sivutoimisilta hallituksen jäseniltä voidaan kohtuudella edellyttää, käräjäoikeus perustelee.

Kaikkia luottotappioita oikeus ei kuitenkaan katso voitavan sälyttää Granvikin harteille. Vaikka hänen katsottiin laiminlyöneen tehtäviään ja vastuitaan, hänen vastuunsa Kallentorin 120 miljoonan menetyksistä arvioitiin vain 40 miljoonaksi markaksi.

Vahingonkorvausjutut päätettiin panna vireille noin viisi vuotta sitten. KSP liittyi tammikuussa 1992 edellissyksynä perustettuun Suomen Säästöpankkiin, joka päätti joulukuussa 1993 ryhtyä hakemana korvauksia siihen liittyneiden pankkien toimi- ja luottamushenkilöiltä.

KSP:n johdolta vaadittiin yli 200 miljoonan markan korvauksia toimivaltuuksien ylittämisestä, tehtävien ja valvonnan laiminlyönneistä, huolimattomuudesta ja varomattomuudesta.

Kallentorin rakennuttajana SM-Kiinteistö Oy:n aiheuttamat menetykset 90-luvun vaihteessa olivat SSP:n ilmoituksen mukaan ilman korkoja 120 ja Schauman-yhtiöiden 42 miljoonaa.

Säästöpankin entisen toimitusjohtajan ja yrityspankin johtajan toimia on käsitelty myös rikosjuttuna käräjäoikeudessa. Vaasan hovioikeus hylkäsi viime marraskuussa syytteet luottamusaseman väärinkäytöksestä ja vapautti pankinjohtajan ehdollisista vankeusrangaistuksista. Pankinjohtajat vapautettiinkin heille määrätyistä yli kuuden miljoonan markan korvauksista.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »