Paikallisuutiset

Kukkavihkojen käyttö hautauksissa vähenee – Yksikin kukka riittää

Yrittäjä Markku Lindholm ja myyjä-sitoja Anitta Saranpää kertovat, että valkoinen ruusu on suosituin kukka niin arkun päälle laskettavissa kukkavihkoissa kuin yksittäiskukkanakin.
Yrittäjä Markku Lindholm ja myyjä-sitoja Anitta Saranpää kertovat, että valkoinen ruusu on suosituin kukka niin arkun päälle laskettavissa kukkavihkoissa kuin yksittäiskukkanakin. Kuva: Clas-Olav Slotte

Kukkavihkojen käyttö hautauksissa on vähentynyt Keski-Pohjanmaalla. Etenkin Kokkolassa käytetään siunaustilaisuuksissa yhä useammin yksittäisiä kukkia. Läheiset laskevat yhden kukan, useimmiten ruusun, liljan tai kallan, vainajan arkulle etenkin silloin, kun vainaja tuhkataan.

Kokkolassa toimiva kukkakauppa- ja hautaustoimistoyrittäjäMarkku Lindholm Hautaustoimisto Mattsson Oy:stä on nähnyt selkeän muutoksen kukkien käytössä.

– Yhden kukan käyttö on selvästi lisääntynyt varsinkin silloin, kun on kyseessä tuhkaus. Malli on tullut meille Ruotsista, Markku Lindholm kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Polttohautauksissa siunaus järjestetään usein kappelissa ja kukat jäävät arkun päälle siunauksen jälkeen. Markku Lindholm kertoo, että joskus kukat kerätään myös mukaan muistotilaisuuteen tai kotiin.

Iäkkäämmät käyttävät kukkavihkoa, mutta usein nuoret jättävät yhden kukan. Markku Lindholm yrittäjä

Yhden kukan mallia suosivat etenkin nuoret.

– Iäkkäämmät käyttävät kukkavihkoa, mutta usein nuoret jättävät yhden kukan. Nuoret miettivät asioita eri tavalla ja haluavat uutta.

Yleisin yksittäinen kukka on punainen tai valkoinen ruusu. Markku Lindholm kertoo, että nuoret käyttävät myös gerberaa. – Aika yleinen on myös orkidea, jota ei enää pidetä erikoisuutena. Orkidean oksa on näyttävä kukka arkulla. Tietysti kalla ja lilja ovat hienoja, perinteisiä kukkia. Ennenhän liljasta puhuttiinkin kuoleman kukkana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Markku Lindholm on huomannut selviä eroja myös Kokkolan ja muun maakunnan välillä. Maaseudulla hautajaiset ovat paljon isommat kuin kaupungissa. Maalla hautajaiset vietetään yhdessä.

– Maakunta tulee aina jäljessä. Maaseudulla käytetään edelleen paljon kukkalaitteita hautajaisissa. Kyläkunta voi jättää myös yhteisen kukkavihkon, jossa on pitkä litania nimiä.

Kaupungissa yhteisen kukkavihkon käyttäminen on poikkeuksellista. Sellaisen jättävät yleensä taloyhtiöt tai yhdistykset.

Markku Lindholmin mielestä yhden kukan laskeminen on aivan yhtä kaunis ja hyvä tapa kuin kukkavihkonkin. Kukkien lasku on joka tapauksessa symbolinen ele.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Eiköhän se ole pääasia, että ihminen tulee paikalle.

Joulukukkakin ostetaan yhä harvemmin kukkakaupasta. Se näkyy selvästi kukkamyynnissä. Marketit ovat napanneet joulukukkamarkkinoilta ison siivun.

– Joulukukkien myynti on pienentynyt meillä vuosi vuodelta, kun niitä myydään marketeissa ja kioskeissakin.

Yksi iso asiakasryhmä kukkakaupoilta on kadonnut, kun yritykset ovat luopuneet joulukukkatervehdyksistä. Yhteistyökumppania ei muisteta enää muhkeilla kukka-asetelmilla, vaan raha käytetään usein hyväntekeväisyyteen.

Myös kukkavälitys on Markku Lindholmin mukaan vähentynyt. Mattssonin kukkakaupan kautta välitettiin joulun aikaan kukkatervehdyksiä noin 50. Niistäkin osa oli suruvalitteluja.

Kokonaan joulukukkakauppa ei ole näivettynyt. Kukkakaupalla on uskollinen käyttäjäkuntansa. Ihmiset hakevat kukkia itselleen omaan kotiinsa.

Asemiaan eivät ole menettäneet myöskään joulun suosikit. Joulutähti, hyasintti ja amaryllis pitävät pintansa vuodesta toiseen. Niiden rinnalla suosiotaan joulukukkana ovat lisänneet tulppaanit.

Joulun jälkeen kukkakaupassa arjen täyttävät hautajaiset ja syntymäpäivät. Mattssonin kukkakaupassa kauppa pyörii hautavihkojen ja sidonnan varassa.

Markkinat muuttuvat

Perinteisten kukkakauppojen markkinaosuus pieneni, kun suuret kaupan ketjut ja marketit lisäsivät kukkatarjontaa 1980-luvulta lähtien.

Surusidonta on ollut merkittävä tulonlähde etenkin maaseudun kukkakaupoille.

Surusidonnan osuus myynnistä vaihtelee paljon kukkakaupoittain.

Perinteisen surukukkavihkojen myynti on nyt laskenut.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä