Paikallisuutiset

Rakkauspetos on rikos, jossa on tunteet pelissä – "Älä laita rahaa kenenkään tilille", ohjeistaa Kokkolan Rikosuhripäivystyksen toiminnanohjaaja

Monenlaiset rakkaushuijarit viettelevät verkossa

Facebookin yläkulmassa vilkkuu ilmoitus ystäväpyynnöstä. Avattuna sieltä paljastuu eversti John McGloud, joka ainakin kuvan perusteella näyttää kovin komealta ja luottamusta herättävältä. Hyväksyäkö John ystäväksi vai ei?

Eipä aikaakaan, kun samaisesta laatikosta löytyy uusi ystäväpyyntö, tällä kertaa Harrison Fordilta. Kuvan perusteella ei kuitenkaan ole kyse tutusta näyttelijä-Harrisonista, vaan kuvassa poseeraa nippa nappa kolmekymppinen mies ilman paitaa. Ehdottomasti pyyntö heti roskiin. Näinhän kaikki toimivat, eikä näihin huijaripyyntöihin kukaan haksahda?

Väärin oletettu, sillä aika monet haksahtavat, eikä lopputulos ole mukavaa luettavaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yleensä viestittely alkaa rennosti, mutta saa jo aika nopeasti sävyjä, jolloin uhriksi päätyneen pankkitilillä alkaa uusi ystäväkontakti näkyä. Rakkauspetos, rakkaushuijaus tai romanssihuijaus on rikos ja sen uhriksi voi joutua kuka tahansa. Hyvä sääntö on se, että jos joku tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, sitä se useimmiten onkin.

Huijarin uhriksi joutuminen ei katso koulutustaustaa tai yhteiskunnallista asemaa. Marja Lager Kokkolan Rikosuhripäivystyksen toiminnanohjaaja

– Tyypillisesti rakkaushuijarin kohteiksi valikoituvat naiset, jotka ovat iältään keski-ikäisiä, yli 45-vuotiaita. Useasti heillä on takanaan pettymys rakkaudessa tai he ovat juuri eronneita. Totta kai uhriksi päätyy myös miehiä, kertooMarja Lager Kokkolan Rikosuhripäivystyksen toiminnanohjaaja.

Hänen ohjeensa kuuluu; älä koskaan lähetä kenellekään rahaa.

Huijari yleensä pyytää rahaa vasta, kun uhri on todella saatu koukkuun. Pitkät keskustelut ja tiivis yhteydenpito ovat saattaneet luoda huijarista todella vakuuttavan ja vakaan kuvan. Häneltä saattaa löytyä erilaisia pankkitositteita tai muita tositteita valheidensa vakuudeksi. Tai sitten uhri on saattanut lähettää huijarille viestittelyn tiimellyksessä itsestään paljastavia kuvia, joilla huijari ryhtyy kiristämään uhriaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kun epäilet tulleesi huijatuksi, laita heti välit poikki ja lopeta viestittely. Huijarit lopettavat muutaman viestin jälkeen, ohjeistaa Lager.

Huijauksen uhrin kynnys ottaa yhteyttä viranomaisiin tai edes rikosuhripäivystykseen on erittäin korkea.

– Häpeähän se on, joka uhrilla nostaa kynnystä ottaa viranomaisiin yhteyttä. Uhri ei halua tunnustaa huijausta todeksi edes itselleen, vaan yleensä kieltää sen loppuun saakka. Eikä huijarin uhriksi joutuminen katso koulutustaustaa tai yhteiskunnallista asemaa, uhriksi saattaa päätyä kuka hyvänsä, summaa toiminnanohjaaja Lager.

Rikosuhripäivystys, poliisi ja pankki tekevät yhteistyötä ja ovat järjestäneet yhteisiä koulutustilaisuuksia aiheesta rakkausrikokset. Pankki ottaa jopa yhteyttä asiakkaaseensa, mikäli asiakkaan tilillä alkaa näkyä isohkoja rahan siirtoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Valitettavasti itse uhri ei välttämättä tässäkään tilanteessa vielä tunnusta itselleen, että kyseessä saattaa olla rikollinen toiminta, vaan hän voi jopa tykätä huonoa pankin yhteydenotosta ja kokea sen liian holhoavana.

Verkossa tai muuallakaan tapahtuneissa huijauksissa ei aina ole kyse rakkaudesta.

Niissä saatetaan pelata uratoiveilla, erilaisilla haaveilla tai muuten vain toisen ihmisen hyväksikäytöllä. Kyyninen ihminen saattaa kysyä, uskooko joku oikeasti toisesta ihmisestä pelkkää hyvää? Saattaa uskoa, sillä usein ihmisillä on taipumus arvottaa muut ihmiset omien arvojen mukaan. Tekeekö kaikkien huijareiksi epäileminen kyyniseksi?

– Saattaahan se tehdäkin. Mutta ihan liian sinisilmäinen ei ketään kohtaan tule olla. Mutta rikosuhripäivystykseen kannattaa tosiaan ottaa yhteyttä, mikäli edes epäilee tulleensa huijatuksi. Vaikka emme pysty palauttamaan rahoja, voimme olla tukena ja apuna siinä vaiheessa, kun uhri meitä tarvitsee. Puhuminen, keskusteleminen ja läsnäolo auttaa moneen asiaan, vinkkaa Lager.

Kommentti

FAKTA

Epäiletkö joutuneesi huijatuksi?

Älä lähetä rahaa enää kenellekään.

Ole yhteydessä omaan pankkiisi.

Tee rikosilmoitus poliisille.

Keskustele tilanteestasi esimerkiksi rikosuhripäivystyksessä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä