Paikallisuutiset

Myrsky hajotti merijään, jäällä liikkuminen ei ole vielä turvallista – Kokkolan edustalta löytyy kunnolla jäätä vain sisäsaaristosta, kertoo ylimerivartija

Meriveden korkeus on vaihdellut, joten jää on irronnut rannoilta.
Meriveden korkeus on vaihdellut, joten jää on irronnut rannoilta. Kuva: Markku Jokela

Lauhan sään ja Aapeli-myrskyn vuoksi merijää on nyt hyvin petollista. Jää näyttää lumipeitteisenä tasaiselta ja kestävältä, mutta todellisuudessa tilanne on toinen.

– Myrskytuuli irrotteli isoja jäälauttoja, jotka ovat nyt jäätyneet ohuesti yhteen. Ohutta jäätä voi olla lauttojen välissä metrinkin verran, ja siihen päälle on satanut vielä lunta, mikä tekee jäästä erittäin petollisen, Kokkolan merivartioaseman ylimerivartijaTimo Antila varoittaa.

Hänen mukaansa Kokkolan edustalta löytyy kunnolla jäätä vain sisäsaaristosta, jossa jään paksuus on viitisentoista senttiä. Vaikka viiden sentin teräsjää kantaa aikuisen ihmisen ja 15 sentin jääkansi moottorikelkan ja mönkijän, ei Antila suosittele jäälle menoa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jää on 15-senttistä vain aivan sisäsaaristossa ja petollista siellä minne tuuli on päässyt vähänkin puhaltamaan. Lisäksi meriveden korkeus on vaihdellut hyvin voimakkaasti eli rannoilla jää on irronnut ja rikkoutunut, ja vesi on noussut jään päälle.

Jää on 15-senttistä vain aivan sisäsaaristossa ja petollista siellä minne tuuli on päässyt vähänkin puhaltamaan.

Jään vahvistuminen vaatii kovaa pakkasta, jota ei kuitenkaan ole ennusteiden mukaan lähipäivinä luvassa. Antila arveleekin heikon jäätilanteen jatkuvan vielä usean viikon ajan.

– Lumipeitekin eristää nyt hyvin, ja jäätyminen hidastuu entisestään. Mitenkään poikkeuksellinen tilanne ei kuitenkaan ole, sillä viime talvenakin kestävät jäät saatiin vasta tammikuussa.

Myös Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntijaPatrick Erikssonin mukaan talvi on nyt tavanomaisessa vaiheessa: pitkin rannikkoa on ohuehkoa jäätä, mutta ulappa on vielä täysin sula. Kestävämpää jäätä löytyy sisäsaaristosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jäiden muodostuminen on siirtynyt parisen viikkoa myöhemmäksi kuin kymmenen vuotta sitten, ja joskus saadaan jo jännittää, että tuleeko tänne etelään jäitä ollenkaan. Pitkän aikavälin tarkastelussa näkyy merkkejä ilmastonmuutoksesta: esimerkiksi Selkämeri sai ennen kokonaisen jääpeitteen, jota ei enää nykyään muodostu.

Pahimmassa tulevaisuusennustuksessa jäätä ei ilmastonmuutoksen vuoksi muodostuisi enää lainkaan, mutta Erikssonin mainitsemat tutkimukset eivät tue tätä väitettä.

– Siinä käy pikemminkin niin, että ankaria jäätalvia nähdään enää hyvin harvoin ja jääpeiton laajuus pienenee pikkuhiljaa. Mutta ei ilmastonmuutos ainakaan näillä näkymin poista jäätä kokonaan.

Kun siis malttaa odottaa kärsivällisesti, paukkupakkaset luultavasti saavat tänäkin talvena aikaan kestävän jääpeitteen. Varovaisuutta ei saa kuitenkaan silloinkaan unohtaa. Salmia, kapeikkoja ja muita virtapaikkoja tulee välttää, ja muistaa, että laivaväylä on aina auki. Jää on heikkoa myös karikkojen, kaislikkojen, siltojen ja laitureiden ympäristössä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koska jäätilanne vaihtelee päivittäin, on jääkannen kantavuus varmistettava aina ennen jäälle menemistä. Kulkureiteistä on ilmoitettava läheisille, ja mukaan kannattaa pakata naskalit ja pilli.

– Puhelin pitää pakata vesitiiviiseen pussiin, jotta voi soittaa tarvittaessa apua. Myös kuiva vaatekerta kannattaa olla muovipussissa, sillä vaikka merestä pääsisikin itse nopeasti ylös, kylmyys yllättää pian, ylimerivartija Antila opastaa.

Fakta

Jos jää pettää, toimi näin

Huuda heti apua tai puhalla pilliin.

Pysy rauhallisena.

Pyri tulosuuntaasi, ja riko jäätä niin paljon kuin mahdollista.

Kohota itsesi uintipotkuilla vaaka-asentoon ja vedä itsesi naskaleiden avulla jäälle.

Kieri, ryömi ja konttaa, kunnes olet varmasti kestävällä jäällä.

Hakeudu lämpimään.

Lähde: Rajavartiolaitoksen nettisivut www.raja.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä