keskiviikko 23.1.2019 | 04:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Vegeherkkuja - vaikkapa ruusukaalista tai pavuista

Vegaanin roukapöytään katetaan korea linssimureke ja paahdettua ruusukaalia.

Elina Ylitervo, teksti ja kuvat Keskipohjanmaa+
Pe 11.1.2019 klo 15:00

Vegepöydän antimet ovat niin hyviä, ettei lihaa edes kaipaa. Vegaaniset herkut sopivat toki mainiosti myös kinkun seuraksi. Kokkaa joulupöytään tänä vuonna ainakin ruusukaalit ja lempeän tuliset pavut.

Uunissa paahdetut ruusukaalit kannattaa jättää sisältä napakoiksi, mutta uloimmat lehdet saavat ottaa kunnolla väriä. Saksanpähkinät voit halutessasi korvata esimerkiksi manteleilla, ja granaattiomenan siementen sijaan voit käyttää kuivattuja karpaloita tai keltaisia rusinoita.

Kinkun sijaan herkutellaan linssimurekkeella, joka koristellaan juhlavaksi viikunoilla, karambolalla ja ananaskirsikoilla. Mureke maistuu sekä lämpimänä että kylmänä. Aterian kruunaavat elegantit glögipäärynät. Voit keittää päärynät jo edellisenä päivänä ja antaa niiden maustua yön yli jääkaapissa keitinliemessä.

Balsamico-ruusukaalit

neljälle

300 g ruusukaalia

1 ½ rkl oliiviöljyä

1/2 tl suolaa

½ tl mustapippuria

1/2 tl kuivattua rosmariinia

3 rkl balsamiviinietikkaa

2 rkl vaahterasiirappia

2 rkl saksanpähkinöitä

½ granaattiomena

Huuhtele ruusukaalit, poista kovat kannat ja uloimmat lehdet. Leikkaa puolikkaiksi. Levitä ruusukaalit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Pirskota päälle oliiviöljyä, suolaa ja rouhi mustapippuria, ripottele rosmariinia. Paahda uunissa 225 asteessa 15–20 minuuttia, kunnes ruusukaalit ovat saaneet väriä.

Keitä sillä välin kastike. Kaada balsamiviinietikka ja vaahterasiirappi pieneen kattilaan. Lämmitä keskilämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa. Keittele seosta kasaan miedolla lämmöllä 5 minuuttia koko ajan sekoittaen, kunnes seoksessa on siirappimainen koostumus.

Kaada kastike ruusukaalien päälle ja sekoita hyvin. Paahda saksanpähkinät kuivalla pannulla. Ripottele ruusukaalien päälle saksanpähkinät ja granaattiomenan siemenet. Tarjoile lämpimänä.

Marinoidut pavut

kuudelle

2 prk (á 380 g) isoja valkoisia papuja

1 pieni punasipuli

2 valkosipulinkynttä

½ punaista chilipalkoa

½ dl rypsiöljyä

2 laakerinlehteä

2 oksaa tuoretta rosmariinia

1 1/2 dl valkoista balsamicoa

1 ½ dl vettä

2 tl suolaa

1 rkl agavesiirappia

mustapippuria

Huuhtele ja valuta pavut. Hienonna sipulit ja rosmariini. Suikaloi chili siementen kera.

Kuumenna rypsiöljy kattilassa ja kuullota sipuleita ja chiliä pari minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää laakerinlehdet, rosmariininoksat, balsamico, vesi, suola, agavesiirappi ja mustapippuri ja anna kiehahtaa. Hauduta kannen alla 20 minuuttia.

Lisää pavut kattilaan ja sekoita varovaisesti. Kaada pavut liemineen lasipurkkiin. Sulje kannella ja anna jäähtyä. Anna papujen maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.

Juhlava linssimureke

kahdeksalle

3 dl vihreitä linssejä

4 ½ dl kasvislientä

2 ½ rkl oliiviöljyä

2 isoa sipulia

2 valkosipulinkynttä

2 varsisellerin vartta

200 g palsternakkaa

2 dl saksanpähkinöitä

1 omenaa

1 tl tuoretta rosmariinia hienonnettuna

1 tl oreganoa

1 tl suolaa

mustapippuria

1 rkl vehnäjauhoja

2 ½ dl kaurahiutaleita

Koristeluun: rucolaa, viikunoita, karambolaa, ananaskirsikoita, pähkinöitä

Huuhtele ja keitä linssejä kasvisliemessä noin 35–45 minuuttia, kunnes koostumus on muhennosmaista. Lisää tarvittaessa tilkka vettä ja sekoittele välillä, etteivät linssi pala pohjaan.

Hienonna sipulit ja valkosipuli. Hienonna varsiselleri, raasta palsternakka ja omena. Kuullota sipuleita oliiviöljyssä pannulla muutama minuutti. Lisää sitten varsiselleri ja palsternakkaraaste ja paista keskilämmöllä vielä muutama minuutti. Lisää vielä omena sekä mausteet, sekoittele vielä pari minuuttia.

Paahda saksanpähkinät kuivalla pannulla, anna jäähtyä ja hienonna muruksi. Lisää saksanpähkinärouhe, vehnäjauhot sekä kaurahiutaleet keitettyjen linssien joukkoon ja sekoita hyvin. Yhdistä kaikki ainekset ja sekoita tasaiseksi seokseksi. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa. Jos seos tuntuu liian kuivalta, lisää pari ruokalusikallista vettä.

Voitele 13 x 33 cm leipävuoka ja kaada seos vuokaan. Painele tiiviiksi. Paista 175 asteessa 50–60 minuuttia kunnes mureke on saanut väriä ja tuntuu kiinteältä. Anna jäähtyä vartti ja kumoa sitten ja anna jäähtyä vielä puolisen tuntia.

Koristele rucolalla, viikunoilla, karambolalla, ananaskirsikoilla ja pähkinöillä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori