Paikallisuutiset

Vanhojen päivän tanssit lähestyvät: "Tytöillähän nyt on ne omat rituaalinsa, mutta minulle taitaa riittää se, että nousen sängystä, käyn suihkussa ja vedän puvun päälle"

Kokkola

– Pieni kumarrus ja niiaus, ja sitten lähtee. Tämähän menee hienosti, hyvältä näyttää!

Näin kuuluvat liikunnan ja terveystiedon opettajanTiina Kujalan ohjeistukset Kiviniityn koulun juhlasalissa Kokkolassa. Käynnissä ovat harjoitukset kuukauden päästä koittaviin vanhojenpäivän tansseihin. Tansseihin valmistavalle kurssille on ilmoittautunut opiskelijoita salin täydeltä ja harjoitukset ovat olleet käynnissä jo kuukauden verran. Se selittääkin, miksi varpaiden päälle astumista tai väärään suuntaan menemistä ei juurikaan ole harjoitusten aikana enää havaittavissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kujalalla on kokemusta opiskelijoiden valmentamisesta vanhojen tansseja varten jo miltei kahden vuosikymmenen ajalta. Hän kertoo, että vanhojenpäivän tanssit ovat vuosien varrella tuoneet mukanaan hienoja kokemuksia, joihin jokainen lukiota käyvä nuori pääsee vuorollaan osallistumaan. Tanssit ovat hänen aikanaan pysyneet jotakuinkin samoina, mutta mitenköhän itse tanssijat ovat vuosien saatossa muuttuneet?

– Sen voin sanoa, että opiskelijoiden innostuneisuus on pysynyt samanlaisena, ja sen huomaa esimerkiksi siitä naurun määrästä, joka harjoituksissa kuuluu. Tämän päivän nuoria saa silti aluksi houkutella mukaan hieman aktiivisemmin kuin aiemmin. Varsinkin pojat jäävät helposti tulematta ilman erillistä suostuttelemista. Uskon, että ujous on osasyy siihen, että moni ei uskaltaudu suin päin mukaan. Tässä joutuu kuitenkin olemaan melko tiiviissä yhteydessä tanssiparin kanssa, ja se saattaa monia nuoria jännittää, Kujala tuumii.

Kokkolan suomalaisen lukion Kiviniityn toimipaikan opiskelijoilla on siis harjoituksia takanaan jo melkoisesti, sillä ennen joulua alkaneita harjoitustunteja on ollut viikoittain jopa neljä. Nuorten hallussa alkaakin jo olemaan tanssit, kuten pas d’Espagne sekä muut vanhojenpäivän tanssien klassikot. Kujala kertoo, että myös opiskelijoiden lempitanssit, kuten Teksasin ruusu ja jossakin muodossa oleva tango, pidetään aina ohjelmassa mukana. Kujala toteaa, että palkitsevinta ohjaamisessa on se, kun näkee nuorten yrittävän ja tekevän parhaansa.

– Tuntuu mukavalta huomata, että nuoret oikeasti keskittyvät, kuuntelevat ja toimivat meidän antamien palautteiden suuntaisesti. Nuorista huomaa, että he kunnioittavat pariaan, ja tekevät parhaansa parin vuoksi ja siitä tulee motivaatio ikään kuin automaattisesti. Jotkut haluavat jopa jäädä oppitunnin tai koulun jälkeen opettelemaan heille vaikeita askeleita ja minä kyllä jään aina ilolla auttamaan, Kujala toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän kertoo vanhojen tanssien olevan selkeästi tärkeä, arvokas ja ainutlaatuinen päivä sekä opiskelijoille että heidän vanhemmilleen, jotka usein istuvat katsomossa kostunein silmin - mutta saattaa hetki olla haikea myös opettajalle.

– Nuorille tuo päivä tulee olemaan pitkän projektin päätös, jossa laitetaan kaikki osaaminen peliin, kun he pääsevät esittämään pitkään harjoittelemansa tanssiesityksen sekä oman koulun yhdeksännen luokan oppilaille, Hollihaan koulun oppilaille ja omille vanhemmilleen. Nykypäivän nuorten elämässä tuntuu moni asia olevan niin kovin lyhytkestoista, joten tämä projekti harjoituksineen ja panostuksineen saattaa olla monille siinäkin mielessä ainutlaatuinen matka.

– Itselläni haikeus peittyy usein onnistumisen tunteeseen, kun pitkä projekti on jälleen tullut päätökseensä. Onhan se toisaalta myös hieno tunne, kun on saanut seurata joitakin opiskelijoita sieltä yläkoulusta asti aikuisuuden kynnykselle. Kyllä sitä tulee monesti katsottua, että onpa heistäkin tullut yhtäkkiä jo noin fiksuja nuoria aikuisia. Nuorten kasvun ja kehityksen seuraaminen onkin yksi opettajan työn antoisimmista puolista, Kujala toteaa.

Tanssin pyörteessä parketilla harjoittelevat myösMilla Miekkoja jaNooa Kronqvist. Heille on ollut jo pidemmän aikaa selvillä, että he tanssivat vanhojenpäivän tanssit yhdessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Minä taisin jo lukion ensimmäisellä luokalla kysyä, että suostuisiko Milla tanssimaan vanhoja minun kanssani. Ei minulla mitään polvilleen menemistä ollut siinä mukana, vaan ihan tavallisesti pyysin. Silloin minusta tuntui, että olisi hyvä olla tanssipari selvillä mahdollisimman aikaisin, Kronqvist kertoo.

Nuoret kertovat, että tanssiharjoitukset alkavat pikkuhiljaa sujumaan jo ihan mallikkaasti, mutta kuukauden päästä koittava h-hetki jännittää silti jo jonkun verran.

– Kyllä meitä kaikkia varmasti jännittää ainakin vähän, mutta sehän on ihan normaalia. Vanhojenpäivä on monelle koko lukion kohokohta, joten pieni jännitys kuuluu varmasti asiaan, Miekkoja hymyilee.

Tanssiminen on vain yksi osa valmistautumista, sillä repertuaariin kuuluu usein myös juhlavaatteiden hankkimista sekä itsensä ehostamista. Nämäkin osa-alueet ovat Miekkojalla ja Kronqvistillä jo hyvin suunniteltuina.

– Tytöillähän nyt on ne omat rituaalinsa, mutta minulle taitaa riittää se, että nousen sängystä, käyn suihkussa ja vedän puvun päälle, Kronqvist tuumii.

– Minä olen hankkinut iltapukumaisen puvun jo syksyllä, ja sekä kampaaja- että meikkaajakäynnit ovat varattuina, Miekkoja listaa.

– Minun pukuni rusetti sointuu yhteen Millan puvun kanssa. Tai niin oli ainakin tarkoitus. Rusetin värin valinnassa oli hieman hankaluuksia, joten katsotaan nyt sitten, miten siinä lopulta kävi, Kronqvist jatkaa hymyillen.

Fakta

Vanhojenpäivä

Vanhojenpäivä järjestetään tänä vuonna perjantaina 15. helmikuuta abiturienttien penkinpainajaisia seuraavana päivänä.

Vanhojenpäivä on lukion toisen vuoden opiskelijoiden viettämä juhlapäivä, jonka kohokohta on vanhojenpäivän tanssit.

Kokkolan suomalaisen lukion opiskelijat esittävät harjoittelemansa tanssit sekä oman luokan yhdeksännen koulun oppilaille, Hollihaan koulun ala-astelaisille ja myös omille vanhemmilleen.

Tansseja harjoitellaan parin kuukauden ajan erikseen luodulla liikunnan kurssilla.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä