Paikallisuutiset

Yksityiset sääasemat antavat tarkkaa tietoa paikallisesta säästä: Keski-Pohjanmaallakin ylitettiin -30 astetta – Katso myös kauniit kuvat pakkasesta!

Maanantain vastainen yö oli koko Suomessa jäätävän kylmä. Sallassa mitattiin talven pakkasennätys: peräti 36,6 miinusastetta. Pakkasta riitti myös Keski-Pohjanmaalla, jossa hätyyteltiin -30 asteen lukemia. Halsualla mittari näytti -31, Toholammilla -30,9 ja Alajärvellä -30,5 astetta.

Pakkaselle ei näy vielä loppua, mutta varsinaiset paukkupakkaset saadaan hyvästellä loppuviikosta.

– Torstaina on vielä melko kylmää, mutta viikonloppuna pakkanen hellittää selvästi. Silloin Suomeen tulee matalapaine ja eteläinen virtaus. Pakkasen vastapainoksi saadaan kuitenkin tuulta ja lumisadetta, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologiAnniina Valtonen kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valtosen mukaan kova pakkanen on tähän vuodenaikaan nähden hyvin tavallista. Talven kovimmat pakkaset koetaan yleensä tammi-helmikuussa, mutta maaliskuussa paukkupakkaset ovat harvinaisempia.

Sitä ei kannata ihmetellä, jos omalle takapihalle tuiskuttaa lunta, mutta naapurin pihalle ei lainkaan.

– Tämän pakkasen aiheutti korkeapaineen selänne eli selkeä keli, jolloin maanpinnan lämpö karkasi suoraan avaruuteen. Lisäksi idästä virtasi samalla kylmempää ilmaa, Valtonen selventää.

Vaikka Ilmatieteen laitos tarjoaakin tuntiennusteita, on tarkkojen lämpötilojen ennustaminen Valtosen mukaan erittäin hankalaa. Aamuyön tunteina aurinko nousee ja pakkanen kiristyy vauhdilla. Silloin tuntiennusteita pitäisi päivittää parin minuutin välein.

– Taivaalle sattuva pilvenriekalekin voi saada pakkasen hellittämään, jolloin sää ei enää vastaa ennustetta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valtonen pitää etenkin Pohjanmaan sään ennustamista vaikeana, sillä alueelta löytyy laajoja peltoaukeita, mutta myös paljon metsää. Metsä ja rakennukset hohkaavat aina ympärilleen lämpöä, jolloin pakkanen voi vaihdella suuresti hyvinkin pienillä alueilla.

– Myös lumikuurot ovat yleensä hyvin paikallisia ilmiöitä eli sitä ei kannata ihmetellä, jos omalle takapihalle tuiskuttaa lunta, mutta naapurin pihalle ei lainkaan. Tuuli voi myös kinostaa lunta parin metrin kasoihin jollekin alueelle.

Jos sääennusteet eivät tunnu tarpeeksi tarkoilta tai paikkansapitäviltä, voi säätiedot saada myös suoraan omalta pihalta. Markkinoilla on kuluttajille suunnattuja sääasemia, jotka antavat tiedot esimerkiksi ulkolämpötilasta, tuulesta ja sateesta. Oman sääaseman on hankkinut esimerkiksi lennokkikerho Pietarsaaren seudun RC-lentäjät.

Heillä on Karbyn lennokkikentän läheisyydessä Netatmo-sääasema, jonka lähettämiä tietoja voi tarkastella tietokoneella tai älypuhelimella. Vaikka lennokkiharrastajat tarvitsevatkin säätietoja ainoastaan kesällä, ovat sääaseman tiedot kaikkien nähtävissä ympäri vuoden. Maanantai-iltapäivänä Karbyn lennokkikentällä oli -19,2 astetta pakkasta ja tuuli puhalteli kolme kilometriä tunnissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Hankimme sääaseman kaksi vuotta sitten ja sille on kyllä ollut käyttöä. Se antaa säästä kattavat tiedot, vaikka onkin kuluttajatuote. Lämpötilatkaan eivät heitä paria astetta enempää, Pietarsaaren seudun RC-lentäjien puheenjohtajaMartin Stens kertoo.

Koska virallisia sääasemia ei ole joka paikassa, antavat yksityiset sääasemat paljon tarkempia tietoja paikallisesta säästä. Esimerkiksi Kokkolan keskustan tuntumasta löytyy viisi yksityistä sääasemaa, Ylivieskasta kaksi ja Kalajoelta neljä.

– Uskon, että ihmiset haluavat tietää tarkat säätiedot. Lisäksi sääasemasta saa hyvät tilastot, joiden avulla voi seurata sään kehitystä pidemmällä aikavälillä, Stens toteaa ja kertoo samalla nauttivansa pakkasesta. -30 asteen pakkanen on hänellekin kuitenkin liikaa.

Fakta

Netatmo-sääasema

Langaton kuluttajakäyttöön tarkoitettu sääasema.

Mittaa ulko- ja sisälämpötilaa, ilman kosteutta, ilmanpainetta, hiilidioksidin määrää, melua, sadetta ja tuulta.

Ennustaa seitsemän päivän säätä.

Mittaustietoja voi seurata reaaliaikaisesti omasta älypuhelimesta tai tabletista sekä maailmanlaajuisesti Netatmo Weathermap -nettisivuston kautta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä