tiistai 20.8.2019 | 15:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Juha Savela: Nykäsen Matti

Keskipohjanmaa+
Ma 4.2.2019 klo 10:38 [päivitetty ma 10:40]

Aika lailla pitkissä mietteissä sai aamulla puskea lumitöitä, kun oli juuri kuullut uutisen Matti Nykäsen kuolemasta. Aina nämä uutiset pysäyttävät.

Nykänen ehti nousta vajaat kymmenen vuotta kestäneellä urheilu-urallaan kaikkien aikojen mäkihyppääjäksi ja saavutuksiltaan merkittävimpien suomalaisurheilijoiden joukkoon. Meille 1960-luvulla syntyneille – ja tietysti muillekin suomalaisille – Nykänen ehti luoda monia aikalaismuistoja. Nykäsen huippuvuosina mäkikisoissa kyse oli lähinnä siitä, kuka tulee toiseksi.

Lyhyt ja loistokas urheilu-ura huipentui vuoden 1988 Calgaryn olympialaisiin, jolloin 24-vuotias Nykänen voitti kaiken. Viimeistään tuolloin Nykänen sementoi asemansa suomalaisten urheilulegendojen joukossa.

Päivän puheenaihe Nykänen oli paitsi urallaan myös sen jälkeen. Nykänen hallitsi mäkihypyn, mutta elämänhallinnan kanssa oli ongelmia. Siviilielämässä sattui ja tapahtui ja julkisuus seurasi Nykäsen tekemisiä. Viihdetaitelijana toimeentulonsa hankkinut Nykänen pysyi otsikoissa.

Väistämättä mieleen tulee yhtäläisyyksiä hiihtäjäsankari Mika Myllylään ja hänen kohtaloonsa.

Nykäsellä oli urheilu-uransa aikana tukiverkosto, joka suojeli – ei kaikelta – mutta monelta pahalta. Lahjakkaalle ja kunnianhimoiselle urheilijalle annettiin myös erivapauksia.

Siviilielämässä tätä suojaverkkoa ei enää ollut. Sen sijaan ympärille ilmestyi siipiveikkoja, jotka halusivat osansa mäkilegendan gloriasta. Ujoksi ja kiltiksi luonnehdittua Nykästä oli helppo käyttää hyväksi.

Urheilu-uransa jälkeen Nykänen pysyi julkisuudessa – halusi hän sitä tai ei. Lähes poikkeuksetta nimittäin näytti siltä, että Nykänen olisi halunnut olla missä tahansa muualla kuin julkisuuden parrasvaloissa. Näitä tapahtumia seuratessa myötähäpeää tunsi median toiminnastakin.

Toisaalta olisiko Nykästä pidetty julkisuudessa, jos häntä koskevia juttuja ei olisi luettu tai televisio-ohjelmia katsottu? Tänä maanantainakin verkkosivujen klikatuimmiksi uutisiksi nousevat jutut Nykäsestä.

Matti Nykänen kiinnosti loppuun asti.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »