tiistai 20.8.2019 | 14:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Pidätkö sipulista? Tässä viikonlopulle muutama erilainen ruokavinkki

Sipuli on kasviksistamme arkipäiväisin, mutta ehkäpä tärkein. Ilman sitä kastikkeet ja keitot menettävät sielunsa.

Nanna Rintala, teksti ja kuvat Keskipohjanmaa+
Pe 8.2.2019 klo 15:00

Sipuli on varsinainen kasviksien tiimipelaaja. Se nostaa muiden raaka-aineiden maut esiin ja muodostaa niiden kanssa hienoja makupareja. Sipuli toimii myös ruoan päätähtenä. Klassisin esimerkki lienee ranskalainen sipulikeitto.

Eri sipulilajikkeiden joukosta löytyy sopiva ehdokas myös moniin muihin kokeilemisen arvoisiin ruokalajeihin.

Bhaji on intialainen herkku. Rapeaksi friteerattu sipuli on nopea ja helppo valmistaa kotonakin. Bhaji sopii erinomaisesti aterian alkupalaksi tai pikkunaposteltavaksi.

Talven raikkaimmassa salaatissa yhdistetään punajuuri, veriappelsiini, fenkoli ja punasipuli. Salaatin uniikit maut muodostavat täydellisen liiton. Vaikka punasipuli edustaakin vain yhtä neljästä pääraaka-aineesta, ei sen merkitystä sovi väheksyä.

Punasipuli, makea hopeasipuli, kevätsipuli ja ruohosipuli ovat kaikki sopivan lempeitä raakanakin salaattiannoksissa.

Yksinkertaisessa pastan mausta vastaa runsas annos karamellisoitunutta punasipulia yhdessä paistetun halloumin kanssa. Jälleen kerran lopullinen annos on paljon enemmän kuin osiensa summa.

Sipuli ja juusto tekevät piirakan. Pohjan pois jättäminen tarkoittaa myös työmäärän puoliintumista. Sipulipiiras sopii aamiaispöydästä kahvipöydän kautta iltapalaksi ja salaatin kanssa tarjoiltuna se on mainio lounas. Perusraakaineidensa lisäksi siihen voi upottaa myös muuta: kinkkua, tuoreita yrttejä tai vaikka tonnikalaa. Makunsa puolesta se ei niitä kaipaa.

Bhaji

2 hopeasipulia

1 vihreä chili

½ ruukku korianteria

1 dl kikhernejauhoa

½ dl riisijauhoa

(voit korvata 2 edellistä jauhoa myös 1 ½ desillä vehnäjauhoa)

½ tl suolaa

1 tl juustokuminaa

1 tl kurkumaa

1 rkl sitruunanmehua

¾ dl vettä

neutraalia öljyä uppopaistamiseen

Kuori sipulit ja suikaloi ne mahdollisimman ohuesti. Poista chilistä siemenet ja hienonna. Hienonna korianteri varsineen.

Sekoita frittitaikina sekoittamalla ensin yhteen kaikki kuivat aineet. Lisää sitten sitruunamehu ja vesi ja sekoita sileäksi. Lisää tarvittaessa vettä. Taikinan tulisi olla lettutaikinamaisen ohutta.

Sekoita sipulit, chili ja korianteri taikinaan.

Kuumenna öljy 180-asteiseksi. Annostele taikinaa paistumaan öljyyn ruokalusikallinen kerrallaan. Paista ensin toinen puoli rapean kullanruskeaksi, käännä ja paista toinen puoli.

Paistamiseen menee vajaa 2 minuuttia öljyn ollessa sopivan kuumaa. Nosta reikäkauhalla valumaan talouspaperin tai sanomalehden päälle.

Tarjoile kuumina ja rapeina esim. kurkkuraidan (jugurttia, raastettua kurkkua, minttua, suolaa ja pippuria) kanssa.

Talvisalaatti

3 keskikoista punajuurta

3 veriappelsiinia

½ punasipuli

½ fenkoli

50 g rucolaa

1 dl hienonnettua korianteria tai lehtipersiljaa tai molempia

1 rkl oliiviöljyä

suolaa ja mustapippuria myllystä

Kuumenna uuni 200 asteiseksi. Laita pestyt punajuuret paahtumaan uunipellille ja paahda ne napakan kypsiksi, noin 20–30 minuuttia. Anna jäähtyä hiukan. Leikkaa kantaosat pois ja poista halutessasi kuoriosa. Viipaloi kiekoiksi.

Leikkaa veriappelsiineista navat pois. Veistä apuna käyttäen poista kuoret ja kaikki valkoinen, viipaloi kiekoiksi.

Kuori sipuli ja leikkaa sipuli ja fenkoli mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi, mandoliinilla saat parhaan tuloksen.

Pyörittele rucola oliiviöljyssä ja mausta suolalla ja pippurilla.

Kokoa salaatti valmistamalla ensin rucolapeti johon levität punajuuriviipaleet (kerroksittain punajuuri ei värjää koko salaattia), niiden päälle veriappelsiiniviipaleet ja tuoreet yrtit.

Laita viimeiseksi fenkoli ja punasipuli. Muutama kierros mustapippurimyllystä ja hiukan suolaa pinnalle viimeistelevät talvisen raikkaan salaatin.

Punasipuli-halloumi pasta

300 g pennepastaa valmistettuna pakkauksen ohjeen mukaan

2 punasipulia

1 rkl oliiviöljyä

200g halloumia

½ sitruunan mehu

tuoretta lehtipersiljaa ja basilikaa

suolaa ja mustapippuria

Kuori punasipulit, poista kannat ja leikkaa lohkoihin. Laita lohkot paistinpannulle yhdessä öljyn kanssa ja pehmittele miedolla lämmöllä 3 minuuttia, ruskistamatta.

Viipaloi halloumi noin sentin viipaleiksi ja puolita vielä kerran pituussuunnassa. Laita halloumipalat pannulle sipulien joukkoon ja paista molemmin puolin kullanruskeat paistopinnat. Lisää kypsät pennet pannulle ja sekoita.

Purista joukkoon sitruunamehua, lisää yrtit ja mausta suolalla ja pippurilla. Halloumi on melko suolaista, joten ole varovainen suolan lisäämisen kanssa. Tarjoa heti.

Pohjaton sipulipiiras

1 rkl öljyä

1 rkl voita

3 isohkoa keltasipulia

1 tl kuivattua timjamia

6 munaa

1 dl ranskankermaa

½ tl mustapippuria

½ tl suolaa

¼ tl muskottipähkinää

½ ruukku ruohosipulia

100 g mietoa juustoa raasteena, kuten gouda tai mozzarella

100 g vahvempaa juustoa raasteena, kuten emmental, parmesaani tai gruyére

Kuori sipuli ja poista kannat. Viipaloi sipuli ohueksi.

Kuumenna öljy ja voi keskilämmöllä ja hauduta sipuleita ja timjamia keskilämmöllä 10 minuuttia. Nosta sivuun ja anna jäähtyä hiukan.

Sekoita munat, ranskankerma ja loput mausteet keskenään. Silppua mukaan ruohosipuli ja lisää myös raastettu juusto sekä lopuksi hiukan jäähtyneet sipulit. Sekoita ja kaada voideltuun piirakkavuokaan tai irtopohjavuokaan.

Paista 200 °C n. 30 min. tai kunnes keskeltä kokeiltuna puutikku tulee puhtaana ja kuivana ulos.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »