maanantai 18.2.2019 | 07:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Kokeilunhaluinen kotikokki: Kannuslainen Anne Mottinen kokeilee mielellään uusia reseptejä

Outi Yli-Arvo Keskipohjanmaa+
Ti 5.2.2019 klo 08:50

Oletko aina ollut kiinnostunut leivonnasta ja ruoanlaitosta?

– Kyllä olen ollut. Isäni äiti oli kova leipomaan ja laittamaan. Hänellä oli sellainen periaate, että kun heiltä lähdettiin pois, vierailla oli varmasti kylläinen olo. Itse olen vähän samanlainen. Esimerkiksi tyttären synttäreille teen jonkin keittoruoan, jotta ihmiset tulisivat olemaan ajan kanssa, eivät vain käväisemään.

Mitä tykkäät leipoa mieluiten?

– Minusta on kiva kokeilla erilaisia reseptejä, joita selailen netistä ja lehdistä. Töissä on tarkkaa reseptiikan suhteen, mutta kotona olen hyvin suurpiirteinen. Jos joku kysyy, että mitä olen johonkin leivonnaiseen laittanut, sitä voi olla vaikea sanoa. Jos näen hyvän reseptin, saatan poimia siitä jotain ja soveltaa sitten omaa mukaan.

Tykkään tehdä voileipäkakkuja, ja haluan että ne ovat koristelultaankin runsaita. En tykkää pienestä pipertämisestä. En leivo mielelläni keksejä, ja pullan leipominenkin on siinä rajoilla. Täytekakut ja voileipäkakut on mukavia tehdä, kun siinä on aina yksi selkeä työvaihe kerrallaan. Jonkin verran teen kakkuja tilauksesta.

Minkälaisia raaka-aineita käytät?

– Leivonnassa mieluinen raaka-aine on suklaa. Marsipaani- ja sokerimassakakkuja en tee ollenkaan. Suklaasta pystyy tekemään ihan mitä vaan, ja esimerkiksi tuorejuustokakkuihin olen kokeillut kaikkia mahdollisia suklaita. Viikonloppuna olen tekemässä yhden jalkapallokakun syntymäpäiville, ja siinäkin jalkapallo tulee suklaasta. Ja suklaastahan tykkäävät kaikki, sillä se auttaa kaikkiin vaivoihin!

Viime aikoina olen tehnyt aika monta kasvisvoileipäkakkua. Aurinkokuivattu tomaatti ja salaattijuusto antavat sille tosi hyvän maun.

Ruoanlaitossa uusi, kiva juttu on punajuuri, jota on mukava tarjota lämpimänä. Viipaloin tai lohkon punajuuren raakana, sekoitan siihen hieman suolaa ja hunajaa, ja laitan sitten uuniin. Ruoanlaitonkin suhteen olen kokeilija, eli tykkään selailla erilaisia reseptejä ja kokeilla kaikkea uutta.

Onko esimerkiksi lähiruoan valitseminen tärkeää?

– Olen aika omavarainen varsinkin kesän jälkeen, joten jos tarvitsen vaikkapa kesäkurpitsaa, haen sen kaupasta sen kummemmin katsomatta, mistä päin se on tullut. Mutta valitsen kyllä oman paikkakunnan kurkkuja ja himankalaista perunaa.

Kotipuutarhasta meillä saadaan perunaa, porkkanaa, tilliä, kesäkurpitsaa, punajuurta ja avomaan kurkkua, jolle viime kesä oli tosin liian kuiva. Parsa on uusi kokeilu. Lisäksi meillä on omenapuita ja marjapensaita. En ole kovin intohimoinen marjastaja, mutta käymme kyllä lasten kanssa metsässä katsomassa mistä marjat tulevat.

Kasvihuoneessa on kurkkua, tomaattia ja viinirypälettä. Tomaatteja olen kokeillut erilaisia, ja niistä kirsikkatomaatti on parhaaksi havaittu, sillä se ehtii kypsyäkin.

Einekset ovat varmasti aivan hyviä, mutta meillä tehdään lähes kaikki alusta asti itse. On mukavampi syödä oman äidin kuin Saarioisten äitien tekemää ruokaa.

Mikä leipomisessa ja ruoanlaitossa on sinusta mukavinta?

– Se, kun saan touhuta keittiössä yksin kaikessa rauhassa omissa ajatuksissa. Se on tavallaan pään nollausta, vaikka koko ajan pitääkin olla skarppina.

Tällä palstalla esitellään tiistaina paikallinen kotikokki. Keskiviikkona henkilö kertoo harrastuksestaan.

FAKTA

Anne Mottinen

Syntynyt 1972. Perheeseen kuuluu aviomies Hannu ja kolme lasta, joista yksi jo aikuinen, sekä yksi lapsenlapsi. Asuu Kannuksessa.

Opiskellut ravitsemustyöntekijäksi sekä hotelli- ja ravintola-alan esimieheksi.

Työskentelee kokkina Fazer Food Servicellä.

Harrastaa leipomista, puutarhaa, pesäpalloa ja ristipistotöitä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori