maanantai 18.2.2019 | 07:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Keskipohjanmaa 20 vuotta sitten: Kontiolahdella liikaa pakkasta kilpailemiseen

Hannu Lehto Keskipohjanmaa+
To 7.2.2019 klo 07:11

KONTIOLAHTI

Monen muun urheilijan tavoin ullavalainen Mikko Uusipaikka, 22, ymmärtää täysin MM-kisojen avausmatkojen siirron sääolosuhteiden takia.

- Kohdistuspaikalla sain jo ensimmäisen sarjan ammuttua ja toista oli aloittamassa, kun sain tiedon kilpailun siirrosta. Omalta kohdaltani kaikki oli valmista starttiin, mutta ymmärrän täysin, että kilpailijoiden terveyden kannalta oli järkevää siirtää kilpailu.

Uusipaikka ehti lauantaina hiihtääkin muutaman kilometrin ennen siirtopäätöstä.

- Parissa laskussa kylmä viima tuntui ikävästi. Muutoin minulla oli tarpeeksi vaatetta päällä, joten minua ei paleltanut.

Uusipaikka oli toivonut , että kilpailuja olisi siirretty heti ainakin maanantaiksi, koska sunnuntaina tuskin kuitenkaan pystytään hiihtämään.

- Nyt voi olla, että kilpailuun keskittymistä tulee useana päivänä peräkkäin, ja turhaan.

Yleisesti ampumahiihdon tulevaisuuden lupaus ei pidä suuremmin pakkaskeleistä.

- Nollakeli suosisi minua eniten. Hiihtotyyliini kuuluu pitkä liu´uttaminen potkujen välissä, ja tällaisilla pakkasilla kunnon liu´uttamisesta ei tule mitään. 20 asteen pakkaskeli vaatii voimaa, mitä minulla ei vielä ole tarpeeksi.

Sinällänsä Uusipaikka uskoo, että hänen oma fiilis MM-taistoon on sopivan korkealla.

- Puolen viikon maissa ei vielä tuntunut siltä, että MM-kisat ovat ovella mutta perjantai-illan avajaisjuhla jäähallissa nosti sopivasti omaa tunnelmaa.

Suomalaisten päävalmentaja Anatoli Hovantsev on luvannut, että Uusipaikka saa hiihtää Kontiolahdella ainakin pikamatkan sekä takaa-ajon, mik’li pikamatkalla sijoittuu tarpeeksi korkealle ja näillä näkymin myös viestin. 20 kilometrin kilpaan Uusipaikalla ei ole haluakaan lähteä. Ullavalaisen lisäksi pikamatkalla sinivalkoisia värejä edustavat Paavo Puurunen, Vesa Hietalahti sekä Ville Räikkönen.

Suomen naisista muun muassa Naganon olympialumilla parhaiten menestynyt Mari Lampinen kiitteli hänkin juryn siirtopäätöstä.

- Olisivat vain voineet heti ensitöikseen aamulla siirtää naisten hiihdon , eikä yrittääkään sitä tunti suunniteltua myöhemmäksi. Pakkasta oli sentään selvästi yli 20 ja viima oli melkoinen.

Lampinenpovaa, että sitten kun Kontiolahdella hiihdetään, kova pakkanen suosii pohjoismaalaisia, jotka ovat tottuneet harjoittelemaan kylmässä.

- Hyvä jos esimerkiksi italialaiset ovat koksaan käyneet tällaisessa pakkasessa, saati sitten kilpailleet, Lampinen heittää.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori