tiistai 4.8.2020 | 23:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Keskipohjanmaa 20 vuotta sitten: Hake lämmittää talot ja hoitaa metsät Lestijärvellä

Kaija Vähäsöyrinki
Pe 8.2.2019 klo 06:44

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

LESTIJÄRVI

Lestijärven hakeosuuskunta otti viime vuonna vastaan 2400 irtokuutiota haketta ja myi 1550 megawattia lämpöä kunnan ja seurakunnan omistamille kiinteistöille. liikevaihtoa kertyi 350 000 markkaa.

- Maksamme hakkeesta sen lämpösisällön perusteella. Hinta on ilman veroa 55 markkaa megawattitunnilta, jolloin hakekuution hinnaksi tulee 35-51 markkaa. Myytävän lämmön hinta on sidottu muiden paikallisten kaukolämpöyhtiöiden ja kevyen polttoöljyn hintaan, toimitusjohtaja Harri Kavanterä kertoo.

Lämmön myyntihinta on 134 markkaa megawattitunnilta. Lisäksi peritään perus- ja liittymismaksu sekä arvonlisävero. Hinta on nivottu kevyen polttoöljyn kuntahintaan siten, ettei se saa poiketa yli kymmentä prosenttia alueen yleisestä tasosta.

Hakeosuuskunta on pystynyt toiminnallaan maksamana ajallaan arinapolttoisen kattilan ja lämpöverkon investointikustannukset. Raskaiden ensimmäisten vuosien jälkeen on voitu jo täyttää vararahastoja tulevia investointeja ajatellen.

- Periaatteena on, että kaikki liikenevä tilitetään haketta toimittaneille metsänomistajille. Viime vuodelta voimme maksaa lisätiliä arviolta kaksi markkaa kuutiolta. Lisätiliä maksettiin jo edellisenä vuonna.

Harri Kavanterä on laskenut, että suurin hyöty hakeosuuskunnan toiminnasta tulee parantuneen metsien hoidon kautta.

Osuuskunta on ostanut viiden vuoden aikana 11 200 irtokuutiota haketta. Samalla hakettaa toimittaneet tilatovat hoitaneet kuntoon 250 hehtaaria nuorta metsää. Hakkeesta on tilitetty ilman vero 470 000 markkaa. Sen lisäksi metsänomistajat ovat saaneet valtiolta verovapaata nuoren metsän hoitotukea 175 000 markkaa ja energiapuun lähikuljetustukea 140 000 markkaa.

Energiapuusta saadut kokonaistulot ovat olleet yhteensä 785 000 markkaa. Kavanterä laskee mukaan vielä energiapuun korjuun yhteydessä saadun ainespuun (6 250 mottia) arvon hankintahintana, jolloin kokonaistulot nousevat 1,6 miljoonaan markkaan. Hoidettua hehtaaria kohti se tekee 6 640 markan tulon. Energiapuun hankintahinnaksi laskettuna se on 140 markkaa kuutiolta.

- Sama rahamälli tulee uudelleen 20 vuoden päästä, kun hoidettua metsää hakataan. Hakehomman suurin merkitys onkin metsien hoidossa, Kavanterä painottaa.

Metsänomistajien kunnostamat kohteet ovat paljolti 1960-luvulla ojitettuja rämeitä, jotka uhkaavat rämettyä uudelleen, mutta hoidettuina kasvavat armottomasti puuta.

- On tässä sekin etu, etteivät byrokratiapellet tule tänne määräilemään.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »