lauantai 7.12.2019 | 08:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kauran käyttö lisääntynyt muiden viljojen kustannuksella

Kaura ohitti rukiin käytön elintarviketeollisuudessa

Laura Airola Keskipohjanmaa
Ma 11.2.2019 klo 12:56 [päivitetty ma 13:01]

Kaura päihittää elintarvikekäytössä jo rukiin.

Kauraa ostettiin viime vuonna maatiloilta kolmetoista prosenttia edellisvuotta enemmän. Vehnän, ohran ja rukiin ostot puolestaan vähenivät. Tiedot selviävät Luonnonvarakeskus Luken tuoreesta tilastosta.

Ohran ja vehnän ostot ovat viime vuosina vähentyneet ja kauran lisääntyneet.

Vuonna 2018 kauran ostomäärät (644 milj. kg) olivat lähes yhtä suuret kuin ohran (664 milj. kg). Vehnää siirtyi markkinoille hieman vähemmän (484 milj. kg). Rukiin ostomäärät ovat olleet pienempiä (62 milj. kg) ja ne muodostavat vain noin kolme prosenttia koko viljamäärästä.

Viljavarastot, jotka sisältävät kotimaisen ja ulkomaisen viljan, olivat vuoden lopussa suurimmillaan kymmeneen vuoteen.

– Kotimainen teollisuus ja viljan välittäjät ostivat viljaa suoraan maatiloilta yhteensä 1,85 miljardia kiloa. Määrä on lähes sama kuin edellisenä vuonna, mutta se jakautui eri viljalajien kesken erilailla kuin aikaisemmin, kertoo yliaktuaari Sirpa Karppinen Lukesta.

Elintarvikkeisiin viljasta päätyi edellisvuoden tapaan 422 miljoonaa kiloa, eläinten rehuksi 587 miljoonaa kiloa ja muun teollisuuden käyttöön 340 miljoonaa kiloa.

Rehuksi viljaa päätyi viime vuonna kuusi prosenttia edellisvuotta vähemmän. Suurin muutos oli ohran käytössä, jonka rehukäyttö väheni 15 prosenttia.

Kauran käyttö elintarviketeollisuudessa lisääntyi kuusi prosenttia. Nyt se ylittää 98 miljoonan kilon elintarvikekäytöllä rukiin, jota käytettiin 88 miljoonaa kiloa. Eniten käytettiin vehnää, 225 miljoonaa kiloa, mikä on kolme prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Viime vuoden lopussa teollisuuden ja kaupan varastoissa oli yhteensä 649 miljoonaa kiloa kotimaista ja ulkomaista viljaa. Määrä on 22 prosenttia suurempi kuin vastaavana ajankohtana edellisvuonna.

– Edellisen kerran yli 600 miljoonan kilon viljamäärä on ollut varastossa vastaavana ajankohtana vuonna 2009, Karppinen kertoo.

FAKTA

Viljavuosi 2018

Viljaa siirtyi maatiloilta markkinoille yhteensä 1,85 miljardia kiloa

Määrä on vähentynyt vuosikymmenessä yli 150 tuhannella kilolla

Viljaa on nyt varastoissa poikkeuksellisen paljon, erityisesti kauran ja ohran varastot ovat suuret.

Kauran käyttö elintarviketeollisuudessa on lisääntynyt kuusi prosenttia edellisvuodesta.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »