maanantai 18.2.2019 | 07:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Päivän henkilö: Hyvä ruoka on rakkaudella tehty, toteaa kalajokinen kotikokki Sirkka-Liisa Myllymäki

Maija Rahkola Keskipohjanmaa+
Ti 12.2.2019 klo 08:00

Kalajoki

Milloin kiinnostuksesi ruoanlaittoon on saanut alkunsa?

– Muistan, että olen jo viisivuotiaana ensimmäisen kerran lämmittänyt puuhellan ja tehnyt kaurapuuroa. Tosin silloin puurosta tuli lähinnä vain iso kova klöntti, sillä en ymmärtänyt, että kaurahiutaleet turpoavat, kun niitä keittää vedessä, Myllymäki naurahtaa.

– Lapsuudenperheelläni oli muinoin myös ruokakauppa, joten sitä kautta erilaiset ruoka-aineet ovat tulleet minulle jo nuorena tutuiksi. Myöhemmin olen käynyt myös talouskoulun, josta sain paljon hyvää oppia ruoanlaittoon.

– Oikeastaan varsinainen rakkauteni ruoanlaittoa kohtaan alkoi silloin, kun poikani syntyivät. Erityisesti aina viikonloppuisin halusin ajan kanssa tehdä heille hyvää ja herkullista ruokaa, ja sitä kautta hemmotella perhettäni.

Mikä ruoanlaitossa on sinulle antoisinta?

– Minulla ruoanlaitossa on kyse ennen kaikkea siitä, että haluan osoittaa sen kautta rakkautta ja välittämistä perhettäni kohtaan. Nykyään poikani ovat jo aikuisia ja asuvat omillaan. Kun he tulevat käymään, se on minulle aina juhlahetki. Se, että on perhe ja lapsia, jotka tulevat kotona käymään, ei ole mikään itsestäänselvyys. Se on kiitollisuuden aihe.

Mitkä asiat ovat mielestäsi tärkeintä ruoanlaitossa?

– Tärkeintä ruoanlaitossa on mielestäni toimia hygieenisesti ja pitää hyvää huolta siisteydestä. Pyrin aina tekemään ruoan alusta asti itse ja tarjoamaan sen myös mahdollisimman tuoreena.

– Ruoanlaitossa suosin kotimaisia tuotteita ja lähiruokaa. Ihannetilanne on se, kun ruoanlaitossa käytettäviä raaka-aineita voi hakea suoraan omalta pihamaalta. Kesäisin kasvatamme pihallamme paljon esimerkiksi perunaa, porkkanoita, ruohosipulia ja mansikoita.

– Ympäristöasiat ovat olleet myös perheellemme aina hyvin tärkeitä ja pyrin kiinnittämään näihin asioihin huomiota ruoanlaitossa. Esimerkiksi ympäristöystävällisiä tuotevalintoja tekemällä voi omalta osaltaan vaikuttaa ympäristöön.

Kuinka paljon sinulla kuluu aikaa ruoanlaittoon?

– Ruoanlaiton suunnitteluun kuluva aika riippuu paljolti siitä, millaista ruokavaliota kylään tulevat vieraat noudattavat. Perheessäni noudatetaan erilaisia ruokavaliota, kuten gluteenitonta-, laktoositonta- ja kasvisruokavaliota, joten ruoanlaitossa saatan käyttää hyvin monenlaisia tuotteita ja makuja.

– Ruoka-aineet hankin jo hyvissä ajoin, parikin päivää ennen varsinaista ruoanlaittoa. Ruokailua varten valmistan yleensä sekä pääruoan, jälkiruoan että kahvittelua varten leipomuksia. Esimerkiksi viimeksi, kun poikani tuli vierailemaan, kaikkinensa ruoan valmistukseen kului aikaa noin neljä tuntia.

Onko sinulla jotain tulevaisuuden suunnitelmia ruoanlaiton suhteen?

– Tulevaisuudessa haluaisin tutustua erilaisiin ruokakulttuureihin tekemällä esimerkiksi thaimaalaista tai unkarilaista ruokaa. Työpaikallani työskentelee tällä hetkellä eräs thaimaalainen nainen, ja on ollut hyvin mielenkiintoista keskustella hänen kanssaan esimerkiksi siitä, millaisia jauhoja ja mausteita he käyttävät Thaimaassa leipomisessa.

Mikä on bravuurisi ruoanlaitossa?

– Mitään bravuuria minulla itselläni ei ruoanlaitossa ole. Mutta olen kuitenkin sitä mieltä, että kaikki hyvin ja rakkaudella tehty ruoka on aina bravuuri.

Tiistaina päivän henkilö -jutussa esitellään paikallinen kotikokki. Keskiviikkona henkilö kertoo harrastuksestaan. Kaikki henkilöjutut löytyvät asiasanalla Päivän henkilö.

FAKTA

Sirkka-Liisa Myllymäki

Ikä 60, kalajokinen.

Harrastaa harmonin soittamista, ulkoilua ja käsitöitä.

Työskentelee ohjaajana Alavieskan 4H-yhdistyksessä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori