Paikallisuutiset

Onko grafologia huuhaata? Ylivieskalainen Iiris Kaski näkee käsialasta esimerkiksi ihmisen luonteenpiirteet, tunnetilan ja masennuksen

YLIVIESKA

Iiris Kaski on tehnyt ja opiskellut käsialantutkimusta 1980-luvulta lähtien. Vasta muutamia vuosia sitten hän hoksasi, mistä taito tuli hänelle.

Pienenä tyttönä Oulaisissa hän vietti paljon aikaa isoäitinsä luona, jossa leikkikaluja oli vähän. Isoäiti sai ihmisiltä paljon postikortteja, joita hän näytti lapsenlapselle kertoen, mitä korttien lähettäjille kuului.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Minua rupesi jo silloin kiinnostamaan, mitä on kortin toisella puolella, se kirjoituspuoli. Millaisia ovat ne ihmiset, jotka kirjoittavat tuolla tavalla.

Mummolan seinällä oli marsalkka Mannerheimin allekirjoittama kirje kaatuneiden omaisille. Iiris Kaski ihmetteli, miten voi laittaa noin kammottavan allekirjoituksen kirjeeseen, jossa kerrotaan poikanne kaatuneen isänmaan puolesta.

– Pitäisi olla nöyrempi, kun tuollaisia kirjoittaa. Olen tänä päivänäkin sitä mieltä vaikka tiedänkin, että Mannerheim oli sotaisa luonne.

Toinen ääripää käsialatutkimuksessa on yllättäen Paavo Väyrysen käsiala. Se on Iiris Kasken mukaan erittäin hauska.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Siinä näkyy tavattoman suuri itsensä ihailu. Hänellä pojalla on kanttia, mutta se on epätavallista Suomessa.

Esimerkiksi Englannissa itsevarmuus on tavallista, mutta Suomessa on vain Paavo Väyrynen.

– Paavo Väyrysessä näkyy huumorintaju, ja hän todellakin arvostaa naisia. Hänellä on myös naisellisia piirteitä, jotka eivät ole poliittisella uralla näkyvissä. Erittäin älykäs.

Grafologia eli käsialantutkimus on menetelmä, jossa selvitetään muun muassa ihmisen luonteenpiirteitä käsialanäytteen avulla. Haastattelu alkaa toimittajan käsialantutkimuksella – muuten ei voi ymmärtää, mistä grafologiassa on kysymys.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suostun ehtoon mielelläni. Kirjoitan paperille nimeni ja neljä riviä tekstiä. Nimikirjoitus tarvitaan, koska grafologi vertaa sitä muuhun tekstiin.

– Tämä on helppoa. Alan valinta ei ole ollut sinulle vaikeaa. Olet totuuden etsijä. Haluat, että asiat, joista kirjoitat, ovat totta. Se on aika vahva piirre sinussa.

Tulkintaan menee aikaa noin 20 minuuttia. Iiris Kaski kertoo luonteestani, parisuhteestani ja suhteestani työhön. Käsiala paljastaa minusta asioita, joista osan tunnistankin mutta osa on yllättävää tietoa, jota haluan miettiä rauhassa itsekseni.

Grafologia ei ole huuhaata, selvännäkemistä tai ennustamista. Analyysista on apua itsetuntemuksen lisääjänä.

– En ole ennustaja. Tämä ei ole selvänäköisyyttä vaan intuitio on mennyt hyvin syvälle.

Kun grafologi tunnistaa asiakkaan luonteenlaadun, hän voi olettaa, millaisia asioita tämä elämässään kohtaa.

Iiris Kaski tekee grafologisia analyyseja, koska hän näkee sille olevan tarvetta.

– Ihmiset saavat siitä lohtua, iloa, vahvistusta, monennäköisiä asioita.

Käsiala paljastaa ihmisen elämäntilanteen.

– Ihminen kirjoittaa itseään kynällä paperille. Siitä jää ainutlaatuinen jälki, Kaski sanoo.

Käsialasta välittyy myös ihmisen vireystaso ja tunteet. Rakastuneen ihmisen kirjoituksessa on vahva energia esillä. Myös päinvastainen tilanne näkyy käsialassa.

– Avioero alkaa näkyä ensimmäisenä käsialassa, varsinkin naisilla. En halua kertoa miten, koska se on aika selkeää, Kaski sanoo.

Käytyään kerran grafologilla jotkut ihmiset halusivat tulla uudestaan. Silloin Iiris Kaski oppi, miten erilainen käsiala voi olla, jos ihmisellä on esimerkiksi masennusta tai surua.

– Jopa vuoden päästä voi olla aivan erilainen tulkinta, kun on selvinnyt masennuksesta, on uusi ammatti tai ero on tullut.

Tekniikkaa käytetään monella alalla hyödyksi vaikkei sitä tuodakaan erityisesti esille.

Kaski uskoo, että erityisesti nuoret hyötyisivät käsialantutkimuksesta. Hän tekee grafologisia analyysejä mielellään 20-vuotiaille nuorille ihmisille ja on saanut niistä hyvää palautetta.

– He ovat monesti epävarmoja ja miettivät omaa ammattiaan. Heille tekee hyvää kuulla vieraalta ihmiseltä, että sinulla on tällaisia valmiuksia.

Analyysista voi olla hyötyä myös ammatinvaihtoa miettiessä.

Työ nuorten parissa on Kaskelle tuttua, sillä hän on tehnyt myös nuorisotyötä elämänsä aikana. Tuolloin rahaa oli käytettävissä vähän nuorisotyöhön.

– Huomasin, että päämäärä ei ollut niin tärkeä vaan matka sinne. Se toiminta, millä kerättiin rahaa, oli tärkeämpi kuin päämäärä. Näin olen ajatellut kaikesta elämässä.

Elämän maku tulee matkalla elämisestä.

– Olen lapsesta saakka miettinyt kolmea kysymystä: mistä minä olen tullut, miksi olen tullut tänne ja mihin minä olen menossa.

Kaski kuuluu kirjoittajapiiriin, joka lukee yhdessä elämänasennekirjaa nimeltä Ihmeiden oppikurssi. Hän on myös mukana järjestämässä Tietäjän päiviä jo viidettä kertaa.

Iiris Kaski on tehnyt elämässään monenlaisia töitä. Hän eteni työurallaan porras portaalta opiskellen omaehtoisesti lisää.

Työelämässä ollessaan Kaski laittoi tietoisesti taiteellisuuden sivuun. Nyt sille on aikaa.

– Mun elämä on leikkiä ja taidetta. Olen kirjoittanut runoja ja fiktiota, töissäkin sain kirjoittaa paljon.

Kaski on aina kirjoittanut asuinympäristössään. Muun muassa toimiessaan maaseutukehittäjänä Siikalatvalla hän kirjoitti Leskelän kylälehteen runoja paikallisista ihmisistä. Ylivieskassa hän ohjasi harrastajakirjoittajapiiriä, ja Tuokiotuvan kirjoittavat julkaisivat antologian vastikään.

Kaski on vähentänyt harrastuksia tälle vuodelle, sillä hän keskittyy kirjoittamaan lastenkirjaa. Aiemmin häneltä on ilmestynyt kuva-runoteos Dada, joka sai alkunsa pienistä kivimaalauksista, joita Kaski maalasi. Kiven lisäksi hän osaa työstää puuta.

Taiteellisuus ja luovuus ovat esillä kodissa Ylivieskassa, jossa hän on asunut neljä vuotta. Paikkakunta valikoitui sattumalta, kun Kaski etsi uutta kotia sadan kilometrin etäisyydellä Oulusta, jossa hän on asunut noin puolet elämästään.

– Tykkään olla Ylivieskassa. Täällä on tekemisen meininkiä, tulevaisuuden toivoa ja valoisuutta. Kulttuurielämä on hyvin vilkasta.

Kuka?

Iiris Kaski

Syntynyt vuonna 1947.

Suorittanut opistotason koulutuksen.

Projektipäällikkönä ja suunnittelijana maaseutuprojekteissa.

Toiminut järjestöelämässä eri tehtävissä noin 50 vuotta.

Toimitusjohtaja.

Mehiläishoidon opettaja.

Kirjoittaja, esitelmöitsijä.

Grafologi

Isoäiti.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä