Paikallisuutiset

Eläkeläisten terveyttä seurataan monessa kunnassa terveystarkastuksin – Parhaimmillaan tarkastuksilla voidaan ennaltaehkäistä sairastumista

– Tämä on ihan mahtava homma, että kutsutaan tarkastukseen! tuumaa kalajokinenSimo Lapinoja, joka on juuri osallistunut 65-vuotiaiden terveystarkastukseen kotikaupungin neuvolassa.

– Kotona sitä joskus miettii, että onkohan kaikki kohdallaan. Mutta ei tule lähdettyä tutkittavaksi, jos ei kutsuta.

Lapinojalle jäi terveydenhoitajan neuvoista mieleen erityisesti liikunnan merkitys.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olen itsekin sitä mieltä, että liikunta on tärkeää. Jos sitä ässähtää eläkkeellä vain paikalleen istumaan, niin ei siitä hyvä seuraa, mies miettii.

65-vuotiaiden terveystarkastukset aloitettiin Kalajoella viime vuonna. Mallia otettiin Raahesta, missä vastaavia tarkastuksia on järjestetty vuodesta 2004 lähtien.

Kalajoen neuvolan osastonhoitajaOuti Kalliokoski toteaa, että terveystarkastukset ovat todella hyödyllisiä ja tärkeitä 65-vuotiaille.

– He ovat vasta jääneet eläkkeelle ja heillä on entistä enemmän aikaa. Toiveena on, että sitä aikaa käytetään itsensä hoitamiseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Terveystarkastuksesta saa mukaansa yhteenvedon siitä, mikä omissa terveystottumuksissa on hyvää ja mihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Terveystarkastuksessa voidaan havaita vasta kehittymässä olevia ongelmia, joille ehtii vielä tehdä jotain. Esimerkiksi viime vuonna Kalajoella tarkastuksessa käyneistä 65-vuotiaista 47 prosentilla oli paastosokeri koholla.

– Se tuli meille vähän yllätyksenä, vaikka Raahessa on saatu samanlaisia tuloksia. Osa tästä joukosta on esidiabeetikkoja, jotka voivat estää tai siirtää diabeteksen puhkeamista liikuntaa lisäämällä tai muutaman kilon laihdutuksella. Jo puolen tunnin päivittäinen kävely voi estää sairauden puhkeamisen, Kalliokoski kertoo.

Kalajoella on aiemmin järjestetty terveystarkastuksia 75-vuotiaille, mutta siihen käytetty resurssi on muutettu muistihoitajan tehtäväksi. Kalliokosken mukaan myös 75-vuotiaat olisi edelleen hyvä tarkastaa, jos siihen vain olisi resursseja. Neuvolasta voi kuitenkin ikäluokkaan katsomatta varata aikaa rokotusten tarkistamiseen, verenpaineen mittaukseen tai vaikka terveysneuvontaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– On mahdollista, että tarkastukset siirtyvät jossain vaiheessa 68-vuotiaisiin, kun ihmiset ovat entistä pitempään töissä.

Kalliokosken mukaan vauvat, koululaiset ja raskaana olevat ovat etusijalla, ja ikäihmisten tarkastuksia järjestetään neuvolan työtilanteen mukaan. Niitä tehdäänkin koululaisten loma-aikoina, kuten nyt alkavalla talvilomaviikolla.

65-vuotiaiden osallistumisprosentti terveystarkastuksiin on Kalajoella tällä hetkellä peräti 76. Se on hyvä luku, etenkin kun ottaa huomioon, että osa ikäluokasta on jo hoidon piirissä pitkäaikaissairauden vuoksi ja jotkut puolestaan ovat vielä työelämässä.

– Ikäihmiset tulevat hirveän mielellään ja ovat olleet tyytyväisiä, kun he pääsevät tarkastukseen, kertoo Kalliokoski.

Soiten alueella terveystarkastukseen kutsutaan vuosittain sekä 67- että 75-vuotiaat. TerveydenhoitajaChristin Isaksson senioreiden terveyspiste Daaliasta kertoo, että Kokkolassa kummastakin ikäluokasta noin kolmasosa tuli tarkastukseen viime vuonna.

– Tänä vuonna 75-vuotiaista noin puolet on tullut tai ollut meihin yhteydessä. Aika moni joka soittaa, sanoo, ettei minun tarvitse tulla, kun ei minulla ole mitään vaivaa.

Isaksson epäilee, että ne jotka eivät ota mitään yhteyttä ovat juuri heitä, joille terveystarkastuksesta olisi eniten hyötyä. Hän kannustaakin ikäihmisiä osallistumaan tarkastuksiin, sillä esimerkiksi kohonnut verensokeri ja kolesteroliarvot ovat löydöksiä, joihin kannattaa reagoida.

– Ikäihmiset ovat kyllä innostuneita huolehtimaan itsestään. Halutaan pärjätä mahdollisimman pitkään ilman apuja.

Fakta

Eläkeläisten terveystarkastukset

Tarkastusten järjestäminen ei ole lakisääteistä toimintaa.

Kalajoella tarkastukseen kutsutaan 65 vuotta täyttävät.

Soiten alueella kutsun saavat 67- ja 75-vuotiaat.

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella ei ole käytössä ikäihmisten terveystarkastuksia.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä