Paikallisuutiset

Kaustisen raviseura ei maa- ja metsätalousministeriön toimintatukipäätöstä purematta niele – Päätöksestä tehty oikaisuvaatimus

Noin 368 000 euroa piti saada, mutta 275 000 euroa myönnettiin.

Tätä maa- ja metsätalousministeriön tukipäätöstä ei Kaustisen Nikulassa purematta niellä.

Kaustisen raviseura haki toimintatukea kuluvalle vuodelle ministeriön ohjeiden mukaisesti. Hakemus kiersi Suomen Hippoksen kautta, jolla ei ollut siihen mitään huomautettavaa. Kun päätös tammikuun lopulla saatiin, veti toiminnanjohtajaJyri Ahonen henkeä. Takana on pari vuotta sitten tehty iso rataremontti, joka kaikkinensa tuli maksamaan kolmisensataa tuhatta euroa. Siihen saatiin tukea 140 000 euroa. Velkataakan lisäksi taloutta rasittaa viime vuodelta kirjattu 80 000 euron tappio.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ajattelimme viime vuonna, että kyllä me tästä selviämme, jos ja kun tukea korotetaan – vaan toisin kävi.

– Olemme tehneet asiasta ministeriöön oikaisuvaatimuksen ja esitelleet asiaa myös Kaustisella helmikuussa vierailleelle maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle. Kovasti toivomme, että järki voittaa. Jos ei voita, niin kohtuullisen haastava vuosi on tulossa, pyörittelee Ahonen.

Raviratojen toimintatuki on jaettu maa- ja metsätalousministeriön kautta siitä saakka kun Veikkaus, Raha-automaattiyhdistys ja Fintoto fuusioitiin. Hevostalous ei siis saa tukea valtion budjetista, vaan nelisen prosenttia tuottoina jaettavista veikkausvoittovaroista hevoskasvatuksen ja hevosurheilun edistämiseen.

– Valtaosa tuesta menee suoraan palkintorahoihin, jotka Hippos ohjaa radoille. Reilu kymmenen miljoonaa on sitten toimintatukea, jonka jaosta ministeriö päättää, selvittää Jyri Ahonen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Meille toimitetuissa hakulomakkeissa kysyttiin tietoja vuoden 2019 budjetin sekä 2017 tilinpäätöksen osalta. Hakulomakkeessa lukee, että näitä tietoja käytetään maksettavan tuen määrittämisessä. Nyt päätöksessä on kuitenkin vähennetty oma varainhankinta laskemalla se vuoden 2017 tilinpäätöksen ja 2018 budjetin keskiarvosta. Vähennettävä summa on 134 360 euroa. Eihän tämä näin voi mennä!

– Kyllä meidän oikeustajun mukaan laskennassa oman varainhankinnan osalta käytetään kuluvan vuoden budjettia, kuten ohjeissakin sanottiin, Ahonen alleviivaa.

Raviseura vetoaa myös Euroopan komission kaksi vuotta sitten antamaan Suomen Hevostalouden valtiontukea koskevaan päätökseen, jossa tuensaajan omat tuotot otetaan huomioon. Tarpeen ja tuen määrää arvioitaessa hakijan budjetissaan määrittämiä tuloja pidetään vähennettävänä elementtinä. Jos seurannassa selviää, ettei budjetti toteutunut, otetaan tämä huomioon seuraavana vuonna tukea myönnettäessä.

– Meidän viime vuoden budjetissa oman varainhankinnan osalta odotukset olivat liian korkeita. Korjasimme budjettia vuoden 2018 aikana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nikulan ravikesän päätapahtuma on luonnollisesti kaksipäiväiset festivaaliravit ja jo keväällä pelimanniajo, joka juostaan perinteiseen tapaan pääsiäisenä.

Toiminnanjohtaja Jyri Ahosta ilahduttaa myös alueen aktiivinen nuorisotoiminta. Kaustisen seudun ravinuorten pop up -poniravikoulu pidettiin tammikuussa. Koulussa otetaan tuntumaa lajiin, ja ohjaajat opastavat niin eläinten hoitoa kuin valjastamista ja ajon alkeita. Ravinuoret järjestävät myös paljon muuta toimintaa, eikä jäsenyys vaadi omaa ponia.

Vuonna 2021 ajetaan Kaustisen Nikulassa PoniKuninkuusravit ja myös Kuninkuusravit on tulevaisuuden tavoitelistalla.

FAKTA

Toimintatuki

raviratojen tuotonjaosta päättää maa- ja metsätalousministeriö

tuki maksetaan Veikkauksen hevospelien tuotoista

osa radoista tekee tuesta huolimatta tappiollista tulosta

radoille maksettavan tuen määrä voi olla enintään 80 % tarpeesta

kymmenen suurimman raviradan toimintatuki on koko tukipotista 75 %

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä