Paikallisuutiset

Kirjoitukset ovat nyt täysin sähköiset – Väliviirteellä asuva Rebekka Ylitalo on valmistautunut koepäiviin lukemalla ja tietokoneen äärellä

KOKKOLA

Lohtajan Väliviirteellä asuva abiturienttiRebekka Ylitalo valmistautuu historialliseen kevääseen.

Historiallinen se on kahdessa mielessä: ylioppilaskirjoitukset ovat iso asia Ylitalon henkilökohtaisessa elämässä. Samalla abiturientit kautta maan valmistautuvat ylioppilaskokeisiin, jotka ovat ensimmäistä kertaa täysin sähköiset.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Opetus- ja kulttuuriministeriön alaisen ylioppilastutkintolautakunnan sähköistämisprojekti on määränpäässään.

Teknisestä osaamisesta ei ole apua, jos tutkintoaineen osaaminen puuttuu. Tiina Tähkä

Se on näkynyt myös kirjoituksiin valmistautumisessa.

– Kertauskurssit on järjestetty sähköisesti. Siksi kirjoitukset eivät jännitä, sanoo Ylitalo.

Lukiolaiset ovat voineet ostaa oppikirjansa perinteisinä kirjoina tai sähköisinä julkaisuina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ylitalo on suosinut perinteisiä kirjoja.

– Ne ovat mukavampia. Esimerkiksi kemiaa luin kirjasta, mutta piirto- ja taulukkotehtävät tein tietokoneella. Biologiaa taas luin kirjoista, sillä kirja toimii reaaliaineissa. Kirjan selailu on hyvä valinta myös siinä mielessä, että silmät eivät väsy ruudun tuijottelusta, Ylitalo sanoo.

Ylioppilaskokeiden siirtäminen sähköiseksi alkoi syksyllä 2016 – saksalla, maantiedolla ja filosofialla. Nyt myös matematiikassa luovutaan kynästä ja pyyhekumista.

Matematiikan koepäivä on 26. maaliskuuta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ei jännitä. Olen kertaillut pitkää matematiikka pääasiassa koneella, sanoo Ylitalo.

Erikoismerkkiviidakko kuitenkin mietityttää Kokkolan suomalaisen lukion yhteislyseon toimipaikan rehtoriaRaimo Lammia.

– Matematiikassa, fysiikassa ja kemiassa pitää löytää yläindeksejä ja tehdä kaavoja, mikä voi olla jännittävä juttu. Siinä mielessä äidinkieli ja reaalit ovat suhteellisen helppoja.

Sähköistä koejärjestelmää on testattu ja harjoiteltu lukioissa keväästä 2015 alkaen. Yhteislyseon toimipaikassa viimeiset varmistukset tehtiin perjantaina.

Juhlasalissa oli vipinää, sillä Kokkolan yhteislyseon toimipaikasta kirjoittaa 125 abiturienttia.

– Kaiken on toimittava muistitikkujen ja kuulokkeiden kanssa. Pidän testaamista välttämättömänä, että ikäviä yllätyksiä ei tule koeaamuna. Mitä isompi yksikkö, sitä enemmän pitää varmistella, sanoo Lammi.

Raimo Lammin mukaan lukion oppisisällöt ovat perustuneet vielä perinteisille kirjoille, mutta sähköisiä kurssikokeita on tehty viimeiset 2–3 vuotta.

Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeriTiina Tähkä sanoo, että abiturientit ovat valmistautuneet sähköisiin kirjoituksiin Abitti-kurssikoejärjestelmän avulla.

– Sitä hyödynnetään ahkerasti, sillä tyypillisen koeviikon yhteydessä järjestelmään palautetaan lähes 200 000 koesuoritusta. Oleellista on keskittyä tutkintoaineen tavoitteisiin. Teknisestä osaamisesta ei ole apua, jos tutkintoaineen osaaminen puuttuu, Tähkä sanoo.

Rebekka Ylitalo on valmistautunut kirjoituksiin pitämällä viikkorytminsä selkeänä.

– Olen opiskellut viikolla ja pitänyt viikonloput vapaina. Olen lukenut lähinnä Kokkolan kaupunginkirjastossa, koska siellä on vähän muita houkutuksia tarjolla. Kuutta tuntia pidempään en ole kerrallaan lukenut. Lisäksi osallistuin koululla harjoitus- eli preliminäärikokeisiin.

Millaiselle skaalalla Ylitalon opiskelijakaverit ovat valmistautuneet kirjoituksiin?

– Monet ovat puhuneet, että kirjoja ei ole kauheasti avattu. Sitten on niitä, jotka ovat käyneet kertaamassa ja lukevat kahdeksan tuntia päivässä, Ylitalo sanoo.

Kevään kirjoitukset alkavat huomenna tiistaina äidinkielen lukutaidon kokeella. Siinä korostuvat erittelevä ja kriittinen lukutaito sekä tekstin analysoinnin taito.

– Olen käynyt ainakin käsitteitä läpi. Sähköinen koe mahdollistaa sen, että vastauksia voi muokkailla helposti. Lisäksi kuuntelut saa tehdä omaan tahtiin. Pidän sähköistä järjestelmää hyvänä asiana, sanoo Ylitalo.

Kommentti

Fakta

Oma kannettava mukaan

Digitaaliset kokeet suoritetaan kannettavilla tietokoneilla. Käyttöjärjestelmä käynnistetään USB-muistitikulta. Käyttöjärjestelmä korvaa koneen oman käyttöjärjestelmän.

Kokelaiden koneet ovat kytkettynä koetilan paikallisen tutkintoverkon kautta koetilan palvelimelle. Vastaukset tallentuvat jatkuvasti automaattisesti sekä koetilan palvelimelle että varapalvelimelle.

Koejärjestelmää on testattu ja harjoiteltu lukioissa keväästä 2015 alkaen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä