Paikallisuutiset

Kokkolan keskusta halutaan houkuttelevammaksi – kaupunkilaisilta toivotaan ideoita

Parhaillaan käynnissä olevaan keskustan alueen yleiskaavauudistuksen tarkasteluun toivotaan kaupunkilaisten ideoita.

Kokonaistarkastelun tavoitteena on keskustan elinvoimaisuuden ja vetovoimaisuuden vahvistaminen, kaupunkirakenteen kehittäminen energiatehokkaasti ja resurssiviisaasti, keskustan tiivistäminen ja asukasmäärän nostaminen sekä pysäköinnin, liikenteen ja kevyen liikenteen kehittäminen.

Kaupunkilaisten ideoita vastaanotettiin viime viikolla järjestetyssä kaikille avoimessa työpajassa. Yleiskaava-arkkitehtiPäivi Cainberg Kokkolan kaupungilta kertoo, että kaupungin tavoitteena on hyödyntää yhä enemmän kaupunkilaisia osallistavia menetelmiä kaupungin suunnittelussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aikaisemmin kaupunkilaisia on otettu mukaan muun muassa Meripuiston alueen suunnitteluun sekä työpajan että kyselyn muodossa.

– Ensimmäisiin työpajoihin emme valitettavasti saaneet kovinkaan paljon osallistujia, mutta nyt kaupunkilaiset vaikuttavat heränneen siihen, että heillä on mahdollisuus vaikuttaa, Cainberg iloitsee.

Ideoista keskusteltiin työpajassa seitsemässä työryhmässä, joissa käsiteltiin aiheita, kuten keskustan elävöittäminen, kaupunkikuva, viherympäristö, liikenne, Kaarlelankadun varren kohteet, tori ja kaupungintalon ympäristö, Mäntykangas, Rantakatu, kulkumuodot ja pysäköinti, asuminen keskustassa sekä ekologinen keskusta.

Kahden ja puolen tunnin mittaisen työpajan aikana kaupungintalon Kokkola-salissa kuului innokasta puheensorinaa ja naurunremakoitakin, kun noin nelikymmenpäinen joukko kaupunkilaisia toivat jokainen esille omia ideoitaan keskustan kehittämiseksi. Suurimmat osallistujamäärät kerääntyivät niiden pöytien ääreen, joissa keskusteltiin viheralueiden kehittämisestä ja keskustan elävöittämisestä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myös torin ympäristön toimimattomuus kirvoitti osakseen keskustelua. Torin kehittämisryhmässä istui myös kokkolalainenTommi Mäkelä, jolta löytyi runsaasti ideoita alueen parantamiseksi. Hän kertoi olevansa kiinnostunut arkkitehtuurista, ja on jopa tehdyt mallinnuksia omista ajatuksistaan torin ympäristön elävöittämiseksi.

– Mielestäni torilla sijaitseva kalahalli tulisi ottaa ympärivuotiseen käyttöön esimerkiksi kauppahallina. Ihmiset viihtyvät muissakin kaupungeissa perinteisissä kauppahalleissa kaikenlaisia herkkuja ostellen, hän toteaa.

Myös torin ja ydinkeskustan väliselle alueelle olisi Mäkelän mukaan tehtävä jotain.

– Minua kiinnostaa se, miten erilaiset rakennukset muuttaisivat kaupunkinäkymää ja tilaa. Kulku torilta kaupungin keskustaan tulisi mielestäni olla suoraviivaisempi. Jos keskustaan ei pääse helposti, niin hiljaisenahan se pysyy, hän jatkaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Torin ympärivuotista hyödyntämistä sivuttiin myös viheralueiden suunnitteluryhmässä, jossa torille ideoitiin muun muassa luistelukenttää ja lapsille pulkkamäkiä. Muita ryhmässä esille nousseita ideoita olivat esimerkiksi viheralueiden jakaminen pienempiin osiin vaikkapa pensasaidoilla tai muilla menetelmillä, jotta tuulisuus vähenisi ja puistoalueiden viihtyvyys kasvaisi.

Ydinkeskustan elävöittämistä taas oli ideoimassa niin keskustan yrittäjiä kuin keskustan palveluita käyttäviä kaupunkilaisiakin. City Kokkolan toiminnanjohtajaKari Moilanen kertoi, että kaupunkikeskusta saa paljon kiitosta muun muassa istutuksistaan ja jouluvaloistaan. Kehittämistäkin silti olisi.

– Naakkapuisto ja Länsipuisto ovat täysin tyhjiä. Niitä tulisi hyödyntää enemmän tapahtumakäytössä, hän totesi ryhmässä.

Samaiseen ryhmään osallistunutTiina Isotalus toivoi keskustaan kunnollista leikkipuistoa, mikä vaikuttaisi oleellisesti lapsiperheiden viihtyvyyteen. Kauppakeskus Chydeniusta hän moitti sen huonon akustiikan, horjuvan estetiikan ja myös sen käyttömukavuuden puuttumisen vuoksi.

– Kauppakeskuksessa ei ole minkäänlaista keskusaukiota, jossa pystyisi järjestämään tapahtumia ympärivuotisesti. Akustisesti tila on aivan kamala, eikä tiloista myöskään löydy istumapaikkoja sellaisille, jotka eivät halua ostaa kahviloista mitään. Kauppakeskus on rakennettu keskustan sydämeksi, ja se olisi totisesti peruskorjauksen tarpeessa, Isotalus totesi ryhmän keskustelussa.

Myös Purje-lavan sijainti nousi ryhmässä puheenaiheeksi. Sen sijaintia moitittiin absurdiksi läheltä kulkevan liikenteen aiheuttaman vaaran vuoksi.

Kussakin ryhmässä toimi kirjaajana kaupungin edustaja, ja tulokset on koottu jälkikäteen yhteen. YleiskaavasuunnittelijaSuvi-Elina Maunu kertoo, että pääkohdiksi nousivat esille teemat, kuten ihminen keskiössä ja esteetön keskusta kaiken ikäisille.

Tulevan urheilupuiston ja keskustan alueen akselin kehittämistä peräänkuulutettiin, ja keskustaan toivottiin myös enemmän asumisrakentamista käynnissä olevien projektien lisäksi.

– Myös yhteiskäyttötilojen ja kohtaamispaikkojen luominen sekä nuorille että eläkeläisille on kaupunkilaisten haaveena. Yleisesti ottaen toivottiin paljon enemmän viheralueita ja myös liikennepuistoideaa nostettiin esille. Mäntykankaalle taas suunniteltiin jo konkreettisia toimenpiteitä 110 vuotta vanhan kaavan mukaisesti, Maunu kertoo.

Maunu toteaa, että moni esille nousseista ideoista oli jo Kokkola 400 -tavoitteessa, ja moni uusistakin ideoista on käyttökelpoisia.

– Tosi hyvää ja aitoa keskustelua syntyi. Saimme näkökantoja kaikenikäisiltä, ja juuri se oli työpajan tarkoituksena. Seuraavaksi konsultit lähtevät luonnostelemaan ideoiden pohjalta uutta suunnitelmaa, ja sitä työstetään seuraavassa työpajassa, Maunu kertoo.

Fakta

Miten keskustaa kehitetään?

Kokkolan keskustan toimintoja tarkastellaan keskikaupungin maankäytön ja liikenteen kokonaistarkastelussa. Tuloksia käytetään yleiskaavan tarkastuksen pohjana.

Kaupunkilaisia halutaan osallistaa keskustan kehittämiseen. Ensimmäinen avoin työpaja keskustan kehittämiseksi järjestettiin viime viikolla.

Seuraavaksi konsultit luonnostelevat ideoiden pohjalta uutta suunnitelmaa, jota käsitellään seuraavassa työpajassa toukokuun lopulla.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä