Paikallisuutiset

Yllätys muhii Vaasan vaalipiirissä – mutta kuka sen järjestää? – SDP, siniset vai kenties altavastaajat PS ja keskusta

SDP haluaa kolmannen kansanedustajan, Lintilä taistelee paikastaan, PS aikoo uusia edustajansa

Vaalikuume Keski-Pohjanmaalla ja koko Vaasan vaalipiirissä nousee. Tulevissa vaaleissa mikään ei ole itsestään selvää ja vaalien tulos voi yllättää parhaankin tilastoniilon.

Kristallipallosta ennustamisen tekee vaikeaksi ennen kaikkea perussuomalaisten tilanne: Viime vaaleissa PS lähetti Arkadianmäelle Vesa-Matti Saarakkalan (8529 ääntä), Reijo Hongiston (6736 ääntä) ja Maria Tolppasen (5476 ääntä).

Heistä uudelleen valintaa tavoittelee vain Hongisto ja hänkin sinisten listoilta. Saarakkala ja vuonna 2016 SDP:hen loikannut Maria Tolppanen eivät asetu enää ehdolle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uudelleen jaossa on siis koko perussuomalaisten kansanedustajien saalis, noin 20 700 ääntä. Nämä äänet menevät siis PS:n uusille kandidaateille tai muille puolueille tai ne jäävät kotiin. Kukaan ei osaa ennustaa, mitä tapahtuu. Suuretkin siirtymät puoleen ja toiseen ovat mahdollisia.

Kukaan ei epäile Urpilaisen uudelleenvalintaa. Hänen taustallaan tilanne on aidosti uusi ja avoin.

Perussuomalaisten Keski-Pohjanmaan puheenjohtajaArto Pihlajamaa ei tietenkään niele arviota siitä, että äänet lipsuisivat vieraisiin käsiin.

– Kyllä persut pitää paikkansa, hän naurahtaa.

– Meillä on hyvä lista ja hyvää politiikkaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskipohjalaisista hän nimeää varteenotettaviksi ehdokkaiksi Mauri Peltokankaan ja Marko Kulpakon Kaustiselta ja Ulla Keräsen Kokkolasta. Etelä-Pohjanmaalta ja Pohjanmaalta on lisäksi joukko alueellisesti tunnettuja nimiä kuten varalle viime vaaleissa jäänyt Juha Mäenpää Ilmajoelta.

Perussuomalaisten ohjelmassa Keski-Pohjanmaalla on Pihlajamaan mukaan saada tiet kuten kasitie ja valtatie 13 kuntoon ja kunnon peruskorjaus kaikille alempiasteisille teille. Puolue kannattaa ainakin Keski-Pohjanmaalla 18 maakunnan sotea ja Keski-Pohjanmaan itsenäisen maakunnan säilyttämistä.

Kokoomuksessa Pohjanmaan piirin toiminnanjohtajaDaniel Lahti kertoo puolueensa tavoittelevan lisäpaikkaa. Taustalla on perussuomalaisten hajaannus ja kannatuksen uunituore virkkuminen.

– Olemme laskeneet, että tarvitsemme lisäpaikkaan 4000-5000 uutta äänestäjää. Sillä saisimme kuitattua viime vaaleissa kärsimämme paikkamenetyksen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keväällä 2015 kokoomusta pääsivät edustamaan kansanedustajat Paula Risikko 9812:llä ja Susanna Koski 3102 äänellä.

– Antti Rinne on puhunut suunnanmuutoksesta. Tarkoittaako hän, että Pohjanmaan liki täystyöllisyys ja valtion velkaantumisen loppuminen olisi jollain tavalla huonoa kehitystä.

Alueellisesti hallitus on Lahden mukaan tehnyt paljon hyvää kuten aloittanut Kokkolan syväväylän ruoppauksen.

– Kokoomus piti kesäkokouksen Kokkolassa, ja sen jälkeen rahat saatiin jostain kaivettua, Lahti toteaa.

Tulevan hallituskauden tärkeänä investointina Lahti pitää kaksoisraiteen rakentamista myös Seinäjoen ja Tampereen välille.

SDP hakee kokoomuksen tavoin kolmatta kansanedustajaa. Viime vaaleissa Jutta Urpilainen oli vaalipiirin ääniharava 11 627 äänellä. Harry Wallin keräsi 4608 äänen potin. Wallin ja Tolppanen eivät ole enää ehdolla ja SDP:n Pohjanmaan toiminnanjohtajanJohanna Aution mukaan vaalit ovat todellinen näytön paikka monelle ehdokkaalle.

– Kukaan ei epäile Urpilaisen uudelleenvalintaa. Hänen taustallaan tilanne on aidosti uusi ja avoin.

Myös Autio nostaa alueellisesti tärkeäksi hankkeeksi kaksoisraiteen rakentamisen Tampereelta Seinäjoelle.

– Olemme huolissamme myös alueellisista tutkimus- ja tuotekehitysrahoista. Ne pitäisi kolminkertaistaa, jotta alueemme pääsisi samalle viivalle muun maan kanssa.

SDP:n sote-malli on selkeä.

– Eduskuntaryhmän johtaja Antti Lindman on sanonut: sote voidaan rakentaa 18 maakunnan pohjalta niin, että keskitytään vain sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen. Valinnanvapaus voidaan toteuttaa palvelusetelijärjestelmällä, Johanna Autio kertoo.

Vaasan vaalipiirin asetelmat

Jutta Urpilainen puolustava ääniharava

Hän sai vuoden 2015 vaaleissa 11 627 ääntä

Keskustalla myös kova sisäinen kilpailu

Perussuomalaisten kansanedustajat vaihtuvat

Sinisillä yllätysmahdollisuus

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä