Paikallisuutiset

"En koe, että olisin parempi ja osaavampi, jos asuisin esimerkiksi Helsingissä. " Roope Rantala tekee keikkamyyjän työtä Ylivieskassa ja järjestää Savelan lauluklubeja

KeikkamyyjäRoope Rantala pyöräilee parin kilometrin matkan kello kahdeksaksi toimistolleen Ylivieskassa. Rantala viettää työpäivät yksin toimistossaan, mutta hänen työpäivänsä eivät ole yksinäisiä, tylsiä ja samanlaisia.

Parhaillaan hän valmistautuu rakentamaan laulaja Hanna Pakarisen paluuta keikoille äitiysloman jälkeen sekä suunnittelee vuotta 2020 yhdessä Jesse Kaikurannan kanssa. Laulaja-lauluntekijöistä mainittakoon Viitasen Pia ja Laura Moisio ja rock-yhtyeistä oululainen Tuohimaa ja ylivieskalaislähtöinen Hullu Elämä.

– Tämä on työajaton työ, ei tätä voi rajata. Puhelin voi soida vielä illallakin, mutta sunnuntai on yleensä helpompi päivä, Rantala sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Dex Viihteellä keikkamyyjä on talouspäällikkö Kirsin Myllysen lisäksi artistin ainut aktiivinen kontakti firmaan. Keikkamyyjä hoitaa käytännössä artistin asioita keikkojen osalta keikan myymisestä keikkatuotantoon ja jälkikäteen saatavaan palautteeseen asti.

Työaika menee puhelimessa ja sähköpostin parissa, ja monta asiaa on menossa yhtä aikaa.

– Kun tilanteet vaihtuvat usein, ei voi odottaa, mitä päivä pitää sisällään. Se tekee tästä mukavan jutun, Rantala sanoo.

Keikkamyyjäksi ei voi suoranaisesti opiskella vaan alalle tullaan kiinnostuksesta myyntityöhön ja musiikkiin. Rantala on opiskellut yhteisöpedagogiksi ja musiikkimanageriksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tämä on ihmisten kanssa tehtävää työtä, ja tämän lähemmäs ihmistä ei pääse. Tämä on kuten mikä tahansa myyntityö: ihmisten kanssa neuvottelemista ja pohtimista, Rantala miettii.

Keikkamyyjän ammattitaitoa on arvioida kullekin artistille sopivat keikkapaikat ja tavat, joilla keikat tuotetaan. Ohjelmatoimisto voi tuottaa keikan itse, olla mukana yhteistuotannossa tai myydä keikan tapahtuman järjestäjälle. On myös artisteja, jotka saavat provision puhtaasta lipputulosta.

Keikkamyyjä ei puutu taiteelliseen työhön mutta tuntee artistin ohjelmiston.

–  En suoraan puutu artistin taiteelliseen työhön, mutta yleensä kiertueita suunnittellessa pohdimme yhdessä artistin kanssa ohjelmiston läpi ja mietimme mitä uutta haluamme kuluttajalle tuoda.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Roope Rantalasta tuli keikkamyyjä oman musiikkiharrastuksen kautta. Hän on soittaa kitaraa vuonna 2009 perustetussa bändissä kavereidensa Niko Marjakankaan ja Mikko Keskisen kanssa. Marjakangas on bändin solisti.

Jonkun piti ruveta hoitamaan bändillä keikkoja ja se joku oli Roope Rantala. Pian kaverit muistakin bändeistä pyysivät häntä keikkamyyjäkseen.

– Save on gospel-maailman kiinnostavimpia bändejä Suomessa, voin sen kehumatta sanoa. Olen äärettömän ylpeä meidän porukasta ja siitä, mitä yhtye on vuosien varrella saavuttanut, Rantala sanoo.

Yhtye julkaisi marraskuussa toisen albuminsa, jolta Revontulia-single nousi Suomen Spotifyn viraalilistan sijalle kuusi. Vastikään Oulussa Save lauloi täydelle salille OuluGospel tapahtumassa, ja keskiviikkona vuorossa onkin Akustiikan keikka Ylivieskassa.

Revontulia-kappaleessa on mukana laulamassa Roopen kihlattu Julia Läspä, joka työskentelee lastenhoitajana.

–  Kaikkien meidän "paremmat puoliskot" ovat olleet joustavia ja aktiivisesti kuviossa mukana ja omalla tekemisellään mahdollistaneet meidät keikoille, hän sanoo.

Saven suosion syytä voi päätellä musiikkivideoista, joilla kaveriporukka pitää hauskaa. Mukana on myös keikkaelämää. Bändillä on myös fanituotteita.

– Save on ollut meille henkireikä. Sen eteen on tehty tosissaan töitä ja saavutettu sellaisia asioita, mitä on haluttu. Olemme saaneet kokea monenlaisia reissuja. Jokaisesta on opittu aina parantamaan.

Kouluaikoina Save keikkaili melkein joka viikonloppu. Parhaimmillaan Rantala teki Saven kanssa noin 50 keikkaa vuodessa ja saman verran duona Julian kanssa. Nyt bändi keikkailee periodeittain ja myös duo-keikkoja on vähemmän, koska pariskunta keskittyy työhön sekä kotielämään.

Rantala on ollut töissä pari vuotta Dex Viihteellä. Ensin hän teki töitä aliurakoitsijana mutta päätyi myymään perustamansa Rantala Agencyn Dex Viihteelle.

Rantala Agencyn aikaan Roope Rantala vastasi ylivieskalaisen J3 viinibaarin ohjelmistosta. Bistromaisessa baarissa oli viikonloppuisin trubaduuri-tyyppisiä musiikkiesityksiä – keikalla kävi niin paikallisia kykyjä kuin Idols-kilpailusta tuttu Lassi Valtonen.

– Jari Ruonakoski ja Juha-Matti Timlin luottivat minuun ja antoivat minulle vapaat kädet. Se oli tosi mukavaa ja palkitsevaa hommaa. Ohjelmistoa rakennettiin niin, että eri ikäryhmille löytyy sopivaa ohjelmaa.

Konsepti toimi hyvin mutta viinibaarin pyörittäminen ei ollut Ylivieskassa kannattavaa. J3 lopetti toimintansa vajaa vuosi sitten.

Rantala nostaa hattua ravintola Pikkuveljelle, jonka toimintaa viinibaari oli. Pikkuveljellä on Ylivieskassa kaksi valtakunnallisesti tunnettua ja arvostettua ravintolaa.

– Arvostan, että Pikkuveljessä uskalletaan kokeilla eri asioita. Pikkuveli on todiste siitä, kuinka erilaisia juttuja Ylivieskassa pystyy tekemään.

Myös Roope Rantala haluaa tuoda uudenlaista ajattelutapaa kotipaikkakunnalleen.

– Täällä on hyvät mahdollisuudet tehdä vaikka mitä, kunhan saadaan ihmiset käyttämään palveluita. Se on myös oma tavoitteeni. Saada ylivieskalaiset käyttämään rohkeasti erilaisia palveluja, oli sitten kyseessä kulttuuri- tai vaikka liikuntapalvelut.

Akustiikka tekee Rantalan mielestä hyvää työtä erilaisten konserttien järjestämiseksi Ylivieskassa. Rantalan kulttuuriteko Ylivieskalle on tämän vuoden alussa aloittanut Savelan lauluklubi.

Savelan Nuorisoseurantalolla on jo käynyt vetämässä akustisen konsertin Kaija Kärkinen ja Ile Kallio. Perjantaina vuorossa on Kauko Röyhkä ja myöhemmin Jarkko Martikainen.

Enimmillään lauluklubille mahtuu 200 hengen yleisö.

– Tila on mieletön, siellä voi tehdä ihan mitä vaan. Tarkoituksena on saada lauluklubille artisteja, joiden lauluissa on sisältöä ja jotka haluavat tuoda lauluja ihmisten lähelle.

Rantala vastaa konserttien tuottamisesta ja markkinoinnista, kaikki muu on ulkoistettu, esimerkiksi lipunmyynti, jota hoitaa neljä innokasta nuorta miestä Ylivieskan lukiolta.

Lauluklubin punaisena lankana on tarina.

– Ihmiset ostavat tänä päivänä tarinoita. En ajattele tätä työtä niinkään artistin myyntinä vaan mielikuvaa, että tämä voisi olla hyvä juttu.

Keikkamyyjä on avopuolisoineen asettautunut Ylivieskaan. Helsingin reissu kerran kuussa riittää.

–  Jos lähtisin Helsinkiin, siellä olisi valtavasti kilpailua tälle alalle. En koe, että olisin parempi ja osaavampi, jos asuisin esimerkiksi Helsingissä. Se on kuitenkin paikka, jossa voisin asua. Toisaalta tätä työtä voisi tehdä ulkomaillakin, kuten moni keikkamyyjä tekee.

Nuoren miehen kohdalla ei voi sanoa "ei koskaan".

– Mistä sitä tietää mihin elämä meitä vie. Voin kehittyä omassa työssäni ja tehdä asioita joista pidän Ylivieskassa. Dex Viihteen toimitusjohtaja Hannu Korhonen ja talouspäällikkö Kirsi Myllynen mahdollistaa minulle erinomaiset puitteet kehittää omaa ammattitaitoa ja kokeilla erilaisia ideoita.

Kuuntele Saven kappaleita:

Aikamme on

Revontulia

Hurmurin laulu

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä