Paikallisuutiset

Kirkko pohti Keski-Pohjanmaan liittämistä Lapuan hiippakuntaan, mutta luopui ajatuksesta – Pyhäjärvi siirtyy Oulun hiippakuntaan?

Kirkolliskokous päättää tällä tietoa keskiviikkona illalla hiippakuntarajojen tarkistuksesta. Kirkolliskokous päättänee säilyttää Keski-Pohjanmaan osana Oulun hiippakuntaa, mutta selvityksessä nousi yllättäen esiin myös liittyminen Lapuan hiippakuntaan.

Kirkkohallituksen raportissa kerrotaan varsin suorasukaisesti, että jäsenmäärän tasaamisen näkökulmasta olisi mahdollista esittää myös Keski-Pohjanmaan maakunnan siirtämistä Oulun hiippakunnasta Lapuan hiippakuntaan.

"Tämä merkitsee 56 000 jäsenen ja yhdeksän seurakunnan siirtoa", raportti mainitsee mutta toteaa sitten, että "uudistuksen päätavoite kunkin maakunnan sijaitsemisesta kokonaisuutena yhden hiippakunnan alueella, toteutuu Keski-Pohjanmaan kohdalla jo nykytilanteessa."

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

"Näin ollen muutosesitys ei olisi kirkolliskokouksen toimeksiannon mukainen", kirkkohallituksen esityksessä kirkolliskokoukselle todetaan.

Keski-Pohjanmaalla on kirkollisessa hallinnossa vanhat perinteet Oulun hiippakunnan osana.

Oulun hiippakunnan piispaJukka Keskitalo ei myöskään kannata Keski-Pohjanmaan siirtymistä Lapuan hiippakuntaan, vaikka se lisäisi uudistuksen tavoitteen mukaisesti Lapuan hiippakunnan väkimäärää.

– Tällaisessa laajassa selvityksessä tuodaan esille erilaisia vaihtoehtoja, joita ei lopulta nähdä tarkoituksenmukaisiksi. Keski-Pohjanmaalla on kirkollisessa hallinnossa vanhat perinteet Oulun hiippakunnan osana. Varmasti asiat hoituisivat osana Lapuaa, mutta historialliset ja kulttuurilliset yhteydet puhuvat nykyratkaisun puolesta, Keskitalo kertoo Keskipohjanmaalle.

Keskitalo kertoo uudistuksella olevan läpimenon mahdollisuudet jo siksi, että hiippakunnan rajojen tarkistukseen tarvitaan vain yksinkertainen enemmistö. Hänen mukaansa uudistus ei sinänsä liity valtakunnalliseen maakuntahallinnon uudistukseen vaan siihen, että kunnat järjestäytyvät vapaaehtoiselta pohjalta tiettyjen maakunta-alueiden mukaan ja seurakunnat pyrkivät seuraamaan perässä. Näin ollen esimerkiksi Vaalan ja Pyhäjärven liittyminen Oulun hiippakuntaan toteuttaa kuntien omaa tahtoa maakunnan valinnassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirkkohallituksen pohdinta keskipohjalaisten hiippakunnasta tulee suurelle yleisölle täytenä yllätyksenä, mutta ei suinkaan Kokkolan rovastikunnan lääninrovastille, Kannuksen kirkkoherralleErkki Huukille.

– Joo ei tämä esitys yllätä. Siitä on meillä rovastikunnassa keskusteltukin. Kävimme mielipiteiden vaihtoa viimeksi syksyllä rovastikuntavaltuustossa. Keskustelu oli avointa ja hyvää. Sekin todettiin, että esimerkiksi Vetelistä ja Perhosta Ouluun hiippakunnan keskukseen on 250 kilometriä kun taas Lapualle alle sata.

– Silti kukaan, ei edes kukaan perholainen, esittänyt hiippakunnan rajojen siirtämistä. Katsottiin yksissä tuumin, että Oulun hiippakunta on meille oikea yhteys. Varmaan siksikin, että meillä on sinne päin perinteisesti toimivat yhteydet, Erkki Huuki toteaa.

Lapuan hiippakunta elää ja muuttuu melkoisesti, jos kirkolliskokous päättää uudet rajat maakuntarajojen mukaan piirtää. Lapua on saamassa muun muassa Jämsän ja Joutsan seurakunnat. Samalla se menettäisi Parkanon ja Virtain seurakunnat Tampereen hiippakuntaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lapuan hiippakunnan jäsenmäärä on hieman yli 400 000. Pohjoisempana Oulun hiippakuntaan kuuluvat Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat 515 000 jäsenmäärällä.

Jos kirkolliskokous niin päättää, Oulun hiippakunta vahvistuu Pyhäjärven seurakunnalla ja Vaalan seurakunnalla. Molemmat ovat nykyään Kuopion hiippakunnassa.

Kirkolliskokous pohti edellisen kerran hiippakuntarajojen muuttamista vuonna 2002. Tuolloinkin Pyhäjärvi halusi Oulun hiippakuntaan, mutta ei päässyt, kun esitys kaatui kirkolliskokouksessa niukasti.

Nytkään asia ei menne läpi olankohautuksella. Puoltavia lausuntoja on 17, mutta vastustavia on taas 9. Esimerkiksi Lahden seurakuntayhtymä ei siirtyisi mielellään Tampereelta Mikkelin hiippakuntaan. Jos kirkkohallituksen esitys siirtää Päijät-Hämeen seurakunnat Mikkelin hiippakuntaan voittaa, Tampere väistyy suurimpana hiippakuntana Oulun tieltä. Hallintovaliokunnassa asiasta äänestettiin.

Uusi hiippakuntajako

Valtakunnallisessa uudistuksessa 19 seurakuntaa vaihtaisi hiippakuntaa

Keski-Pohjanmaa säilyy Oulun hiippakunnassa

Oulun hiippakuntaan tulossa Vaala ja Pyhäjärvi

Vuonna 1939 Kokkolan rovastikunta arkkihiippakunnasta Oulun hiippakuntaan

Kokkolan ruotsalainen seurakunta kuuluu Porvoon hiippakuntaan

Lapuan hiippakunta perustettiin 1956

Helsingin hiippakunta perustettiin 1959 ja Espoon 2004

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä