Paikallisuutiset

Eläinlääkäripäivystys kuumentaa tunteita Keski-Pohjanmaalla, vaikka suomalainen järjestelmä, joka takaa ympärivuorokautisen avun, on uniikki koko maailmassa

Eläinlääkäreiden päivystystilanne herättää Keskipohjanmaan levikkialueella suurinta närää Kokkolan seudulla. Kallion ympäristöterveydenhuollon johtajaAili Heikkinen ei ole kokenut, että pohjoisessa oltaisiin tyytymättömiä eläinlääkäripäivystykseen.

Myös Selänteen alueella valituksia ei ole kantautunut ainakaan ympäristöterveydenhuollon johtajanSanna Rädyn korviin. Itse asiassa tilanne on parantunut vuodenvaihteessa, kun Selänne otti käyttöön Haapajärvellä praktiikan, jossa voidaan ottaa vastaan myös hevosia. Selänteen viidestä eläinlääkäristä yksi on erikoistunut juuri hevosiin.

Keski-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella lemmikkien omistajat kokevat välillä, ettei apua saa riittävän ajoissa iltaisin ja viikonloppuisin. Terveysvalvonnan johtajaAndréas Smeds vastaa kritiikkiin, että suositusten mukaan päivystävä eläinlääkärin on soitettava takaisin kolmen tunnin kuluessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Päivystävä eläinlääkäri ei voi vastata puhelimeen, jos toimenpide on kesken. Soittajan kannatta ehdottomasti jättää eläinlääkärille viesti vastaajaan ja siihen vastataan yleensä jo tunnin kuluessa, opastaa Smeds.

Hevosklinikan ympärivuorokautista päivystystä on toivottu ja vaadittu.

Turhaan.

Kaustisen Nikulaan uutta klinikkaa rakentava eläinlääkäriJaana Tainio sanoo, ettei tällaista päivystystä tule. Kyse on puhtaasti rahasta. 24/7 -päivystys vaatisi henkilökuntaa ja se maksaa. Ei kukaan hevosenomistaja olisi valmis pulittamaan sellaisia summia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaikka hevosenomistajalle ähkytapaus on ainutkertainen, ja säilyy muistossa ikuisesti, niin lopulta pahoja, leikkausta vaativia tapauksia on harvakseltaan. Niiden varaan ei voi päivystystä rakentaa.

Tainio huomauttaa myös, että yksi ähkyleikkaus vuodessa ei pidä leikkaustaitoa yllä. Hänen mukaansa on hyvä, että ähkyleikkaukset on keskitetty Helsinkiin, joka takaa, että sieltä löytyy myös huippuosaamista.

Tainio ei usko, että tilanne tästä muuttuisi.

– Keski-Euroopassahan on yksityisiä klinikoita, jotka päivystävät läpi vuorokauden, mutta hevosmäärät ovat aivan toista luokkaa kuin Suomessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomessa hevosmäärä on kääntynyt laskuun eikä nousua ole näkyvissä. Kun Ylivieskan klinikka lopetettiin Keskisessä, ei sille ole enää löytynyt uutta jatkajaa.

Tuotantoeläimet, lemmikit ja hevoset. Apua tarvitsevien eläinten kirjo on aikamoinen, silti laki velvoittaa, että näistä kaikista on pidettävä huolta.

Kokkolan kaupungineläinlääkäri Anitta Smolander hoiti tassunsa loukannutta kissaa tiistaina.
Kokkolan kaupungineläinlääkäri Anitta Smolander hoiti tassunsa loukannutta kissaa tiistaina. Kuva: Markku Jokela

Aili Heikkisen mukaan Kallion alueella on pyritty siihen, että viikonlopun päivystysvuoro, joka on todella raskas, tulisi yhden lääkärin kohdalle joka viides viikko. Sama on tilanne myös Selänteessä ja Keski-Pohjanmaalla.

Koskaan ei voi etukäteen tietää, millainen viikonlopusta tulee. Eläinlääkärit toimivat nykyään myös paljon ryhmässä, on avustajaa ja kollegaa, mutta päivystäjä toimii aina yksin ja niillä välineillä, joita voi autossa kuljettaa.

Nykyään yksityiseläinlääkärin numero ei välttämättä ole salainen.

– Meillä on netissä eläinlääkäreiden numerot. Heille voi soittaa myös illalla tai viikonloppuisin, mutta mitään päivystysvelvollisuutta ei ole. Puhelimeen vastataan, jos vastataan. Tekstiviestiäkin voi kokeilla, sanoo Jaana Tainio.

Sama tilanne on myös yksityisellä pieneläinpuolella. Eläinlääkäriä voi tavoitella myös virka-ajan ulkopuolella.

Eläinlääkäritilanne on kunnissa hyvä. Aili Heikkinen laskee, että Suomessa valmistuu tuollaiset 70 eläinlääkäriä vuodessa ja nykyään alaa opiskellaan myös Virossa, josta valmistuu parikymmentä suomalaista eläinlääkäriä vuosittain. Kaikilla kolmella kyselyyn vastanneista alueista eläinlääkäritilanne oli erittäin hyvä.

– Meille on aina löytynyt myös kandeja kesätöihin, mutta talven sijaisuuksia on vaikeampi täyttää, sillä Suomessa opiskeluvuosi on hektinen ja siitä on vaikea irrottautua. Onneksi olemme saaneet tarvittaessa Virosta aputyövoimaa, sanoo Heikkinen ja Andréas Smeds allekirjoittaa tämän.

Eläinlääkäriliitto ja kuntatyönantaja ovat neuvotelleet myös päivystyksen korvaamisesta kolmivuorotyöllä. Andréas Smeds sanoo, että kolmivuorotyö voisi olla haasteellista toteuttaa, ja ainakin se nostaisi kustannuksia.

Rahasta puhuu myös Aili Heikkinen. Hän muistuttaa, että julkisella puolella päivystyksen kustannukset pysyvät kohtuullisina. Laki määrää, että kuntien on huolehdittava päivystyksestä. Kunnat voivat toki ostaa päivystyspalveluja yksityiseltä toimijalta. Etelä-Suomessa tällaista tapahtuukin.

– Suomalainen eläinlääkäripäivystysjärjestelmä on uniikki. Tällaista ei löydy mistään muualta, Jaana Tainio sanoo.

FAKTA

Päivystysnumerot

Keski-Pohjanmaan yhteistoiminta-alue:

Eteläinen 0600 399 700

Lestijokilaakso 0600 399 701

Perhonjokilaakso 0600 399 702

Selänne:

040 3008 309, 044 4456 489, 040 0976 207, 044 4457 818

Kallio:

Alavieska, Kalajoki, Merijärvi, Ylivieska: (08) 419 5830

Nivala, Sievi: (08) 419 5831

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä