Paikallisuutiset

Lasten kanssa matkustaminen voi olla melkoista suorittamista, mutta valitsemalla perheen pienimmille suunnatun matkakohteen vanhemmatkin pääsevät helpommalla – Lue kokkolalaisperheen matkakertomus Legolandista

Kokkolalaisperheen matkakertomus Tanskan Legolandista 1.–6. toukokuuta 2019. Perheeseen kuuluvat vanhemmat Annika ja Janne Mäkelä sekä lapset Väinö 5 vuotta, Touko 4 vuotta ja Alvar 5 kuukautta.

Legopalikat eivät vanhene. Harvan lelun ympärille voisi rakentaa huvipuistokonseptia, joka ei 50 vuodessa menetä vetovoimaansa. Tanskan Billundiin on Legolandin lisäksi vastikään noussut toinenkin palikkapäiden pyhiinvaelluskohde, Lego House. Satuimme näkemään dokumentin sen suunnittelusta ja innostuimme.

Lensimme vappuna Helsingistä Billundiin kolmen alle kouluikäisen poikamme kanssa. Isommat pojat ovat innokkaita legoharrastajia, joten Legoland oli heille unelmien lomakohde. Päädyimme viettämään Tanskassa 6 päivää, sillä lentopäiviä vekslaamalla löytyi yhdistelmä, jossa pystyimme säästämään lentojen hinnassa ja kohdentamaan varat pidempään majoittumiseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuokrasimme tasokkaan mökin Billundin kupeesta, sekä auton turvaistuimineen loman ajaksi. Legolandin hotellihinnoilla ei huvita viipyä pitkään, mutta jos asustelee hiukan kauempana, voi saada kohtuuhintaisen tukikohdan tanskalaisessa maaseutuidyllissä. Jos taas mielii tehdä nopean täsmäiskun legokohteisiin, sen voi tehdä, vaikka viikonloppureissuna. Pikapiipahduksella jää kuitenkin paljon muuta kokematta.

Lego House on uusi, vuonna 2017 valmistunut, osallistava ja moderni legomaailma sisätiloissa. Lego Housessa katsoa saa ja paljoon myös koskea! Lapset pääsivät tutkailun ohessa rakentelemaan ja kokeilemaan, joten aika ei käynyt pitkäksi, eikä energia kanavoitunut säntäilyyn tai pystypainiin. Joka suunnassa on uskomattomia legoluomuksia ja yltäkylläisiä palikkalaareja houkuttelemassa rakentelemaan. Lasten mielestä hauskinta Lego Housessa oli rakentaa kaloja, jotka pääsivät uiskentelemaan virtuaaliakvaarioon.

Lego Housessa lasten luovuus pääsee kukoistamaan. Legoilla rakentamassa Touko Mäkelä.
Lego Housessa lasten luovuus pääsee kukoistamaan. Legoilla rakentamassa Touko Mäkelä. Kuva: Janne MŠkelŠ

Lego Housessa viihtyisi aikuinen ilman lapsiakin. Siellä voi esimerkiksi kuvata oman stop-motion legoanimaation ja ottaa nostalgiatrippiä laajassa legonäyttelyssä. Suurin osa Lego Housesta on vapaata tutkimista ja rakentelua, joten aktiviteetit soljuvat mukavasti suurellakin kävijämäärällä. Aikaa kannattaa varata, vaikka koko päivä, sillä koettavaa on paljon. Lounaan voi syödä paikan päällä ravintolassa, jossa tilaus tehdään legopalikoilla. Ateriat saapuvat legopalikkalaatikoissa liukuhihnaa pitkin legorobottien tarjoiltavaksi.

Kaikki tämä lysti tietenkin maksaa, eikä Tanska ole tunnettu edullisuudestaan. Ruokailu veikeässä ravintolassa maksoi kahdelta aikuiselta ja kahdelta lapselta 80 euroa. Lego Housen päivälippu maksaa noin 30 euroa. Etukäteen ostetut yhdistelmäliput molempiin legokohteisiin maksoivat noin 60 euroa henkilöä kohti ja oikeuttivat yhteen päivään kussakin kohteessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pelkkä Legolandin päivälippu olisi maksanut 45– 50 euroa, riippuen siitä ostaako sen etukäteen vai portilta. Yhdistelmälippu etukäteen ostettuna tarjoaa siis selvää säästöä, mikäli aikoo vierailla molemmissa kohteissa. Alle kaksivuotiaat pääsevät niihin ilmaiseksi.

Legolandiin suuntasimme poutaisessa, mutta koleassa säässä. Paikalla oli siitä huolimatta paljon ihmisiä jo ennen porttien aukeamista. Jos saapuu kesän sesonkiaikaan ja hyvällä säällä, saa varautua jonottamaan. Seitsemässä tunnissa ehdimme nähdä Legolandista enimmät, mutta jos mielii käydä kaikissa laitteissa ja paikoissa, ei yksi päivä riitä millään. Lapset kuitenkin osasivat suorittaa luontaista priorisointia.

Ninjago-maailman kolusimme pikkuninjojemme johdolla läpikotaisin ja kävimme lisäksi valtaosassa muista laitteista. Legolandin tavaramerkissä, minimaailmassa, on runsaasti esimerkiksi itsekseen legokaduilla liikennöiviä ajoneuvoja ja vedessä liikkuvia aluksia, jotka ilahduttavat lapsia. Aikuiset puolestaan bongailevat mielellään maailmalta tuttujen nähtävyyksien taidokkaita legoversioita.

Legolandin minimaailmassa lukuisia yksityiskohtia ihailemassa Väinö Mäkelä.
Legolandin minimaailmassa lukuisia yksityiskohtia ihailemassa Väinö Mäkelä. Kuva: Janne Mäkelä

Legoland on perustettu vuonna 1968 ja paikoittain ikä näkyy. Esimerkiksi länkkärikylä intiaaneineen tuntuu teemana vanhanaikaiselta ja osa laitteista on varmaan kuulunut repertuaariin lähes alusta asti. Lapset jäivät kaipaamaan esimerkiksi Nexo Knights ja Lego Movie -teemoja vanhempien aiheiden tilalle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sen sijaan esimerkiksi Ninjago-maailman interaktiivininen 3D-rata on vaikuttava elämys. Legoland on tietenkin suurilta osin rakennettu legopalikoista ja se on täynnä hauskoja yksityiskohtia. Laitetarjonta kuitenkin häviää vaikkapa Alahärmän PowerParkille. Ravintoloita ja kahviloita on runsaasti, mutta niissä on tungosta ja ne ovat kalliita. Kivoja piknikpaikkoja Legolandissa on paljon, joten omia eväitä kannattaa suosia.

Mikäli matkassamme ei olisi ollut vauvaa, voi olla, että olisimme jonakin päivänä käyneet Lalandiassa polskuttelemassa. Kolme uimataidotonta lasta tuntui kuitenkin liian haastavalta yhdistelmältä Pohjoismaiden suurimpaan vesipuistoon, joten päädyimme Givskud Zoohon, johon ajoi vartissa.

Givskud Zoossa voi leikkiä olevansa safarilla Afrikassa.
Givskud Zoossa voi leikkiä olevansa safarilla Afrikassa. Kuva: Janne MŠkelŠ

Givskud Zoossa pääsee tutustumaan osaan eläimistä safarityyliin oman auton kyydissä. Lasten mielestä puhveleiden järjestämä liikenneruuhka oli päivän parasta antia. Autoja kertyi pitkäksi jonoksi, kun röyhkeät puhvelit asettuivat keskelle tietä ja uhkasivat nuolla etummaisten autojen konepeltejä.

Autosta pääsi lopulta ihailemaan myös esimerkiksi sarvikuonoja ja leijonia. Muksuille mielenkiintoisinta oli elävien eläinten sijaan dinosauruspuisto, jossa oli kymmeniä vaikuttavia dinosaurusmalleja luonnollisessa koossa!

Legoloma oli sekä lapsille, että aikuisille onnistunut valinta. Lasten kanssa matkustaminen voi olla melkoista suorittamista, mutta valitsemalla kohteen, joka on suunnattu lapsille, pääsee vanhempanakin melko vähällä stressillä.

Yllätyimme siitä, kuinka lähellä on esimerkiksi Jyllannin suurin ostoskeskus Koldingissa, sekä Århusin ja Odensen kaltaiset suuret kaupungit. Loman ei ole pakko olla pelkkää Legoa. Olemme lapsilta kyselleet, mikä matkalla oli hauskinta, mutta he vastaavat aina silminnähden innostuen ja painokkaasti huudahtaen “Ihan kaikki!”

Viisi palikkaa onnistuneeseen legolomaan

1. Viettäkää useampi päivä. Legolandin lisäksi lähialueella on paljon muutakin tekemistä ja nähtävää. Ohjelmaa riittää helposti viikoksikin.

2. Vuokratkaa mökki ja auto. Legolandin hotellihinnoilla ei huvita viipyä pitkään, mutta jos asustelee hiukan kauempana, voi saada kohtuuhintaisen tukikohdan tanskalaisessa maaseutuidyllissä. Vuokra-autolla hurauttaa näppärästi lähistön kohteisiin.

3. Tehkää kuten tanskalaiset - omat eväät mukaan. Paikalliset pistävät usein oman piknikpöydän koreaksi, kun turistit jonottelevat ylihintaisiin pikaruokaloihin.

4. Jos voit valita, käväise hiukan kesäsesongin ulkopuolella. Keväämmällä ja syksymmällä lennot ja majoitus ovat edullisempia, eikä väkeä ole legokohteissa aivan yhtä sankoin joukoin.

5. Varaa etukäteen. Lentojen ja majoituksen lisäksi voit varata valmiiksi vuokra-auton turvaistuimineen sekä esimerkiksi Legolandin ja Lego Housen yhdistelmälipun. Lego House -päivä pitää lyödä varatessa lukkoon, mutta Legoland-päivän voi valita paikan päällä kelin ja fiiliksen mukaan. Säästät paitsi rahaa, myös hermoja, kun suurin osa on varattu ja maksettu etukäteen ja loman kulkua on hiukan hahmoteltu valmiiksi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä