Paikallisuutiset

Kirkko, pappi ja juhlapaikka järjestyivät, mutta morsiamen hääpuvun kanssa oli tulla ongelma – Pietarsaarelaiset Maija Rahkola ja Antti Myllymäki järjestävät kesähäät puolen vuoden aikataululla

Kesä pitää edelleen pintansa suosituimpana häävuodenaikana. Kokkolan suomalaisen seurakunnan kirkkoherraJouni Sirviö kertoo, että kirkkohäiden määrä on vuosien varrella vähentynyt, mutta silti on tänäkin kesänä tunkua joillekin viikonlopuille.

– Joskus meillä on ollut kesälauantaisin yhdessä kirkossa jopa kuusi vihkimistä perätysten, mutta tälle kesälle taitaa esimerkiksi Kaarlelan kirkon kiireisimpänä päivänä olla neljä vihkimistä. Ensimmäinen kesävihkiminen suoritetaan kesäkuun ensimmäisenä lauantaina, ja siitä eteenpäin on miltei jokaiselle lauantaille ainakin yksi varaus.

Sirviö kertoo, että Kokkolan kirkoista Kaarlela on suosituin vihkimispaikka. Kirkkovihkimisen ohella myös muissa paikoissa järjestettävät vihkimiset ovat melko yleisiä. Joskus vihkimispaikaksi on valikoitunut Tankarin majakkasaari ja joskus esimerkiksi hääparin pihapiiri.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Me ehdimme harvemmin mukaan tuollaisille pidemmille reissuille, sillä resurssit ovat sen verran tarkkaan lasketut. Hääparit pyytävätkin usein tällaisissa tilanteissa papin esimerkiksi omasta tuttavapiiristään, Sirviö kertoo.

Suurin osa kesähäistä vietetään edelleen lauantaisin, mutta perjantait ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina. Näin kertoo Pietarsaarenseudun seurakuntayhtymän suntioBengt Norrlin.

– Perjantaihäät ovat yleensä hieman pienimuotoisempia, ja häävieraiden määrä on yleisestikin ottaen vähentynyt aikaisemmista vuosista. Nykyään häihin kutsutaan noin 60-70 vierasta, sillä onhan se kallistakin tarjota ruoka monelle kymmenelle ihmiselle, hän tuumii.

Norrlin kertoo, että hääsesonki on siirtynyt aiemmin totutusta hieman myöhäisemmälle kesälle, eikä juhannushäitäkään juuri vietetä. Kovin sesonki alkaa heinäkuun puolesta välistä ja jatkuu elokuun loppuun.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Elokuun lopulla koittaa myös pietarsaarelaistenMaija Rahkolan jaAntti Myllymäen suuri päivä, kun he astelevat Pedersören kirkkoon sanomaan toisilleen tahdon. He kertovat järjestävänsä häät nopealla aikataululla, samanlaisella tahdilla kuin suhde on muutenkin edennyt.

– Tapasimme toisemme noin puolitoista vuotta sitten. Aluksi olimme puolen vuoden ajan ystäviä, sitten seurustelimme puolen vuoden ajan ennen kuin muutimme yhteen. Puolen vuoden yhdessä asumisen jälkeen menimme kihloihin, ja nyt puolen vuoden päästä siitä menemme naimisiin. Etenemme siis puolen vuoden sykleissä, he kertovat nauraen.

Vaikka häiden suunnittelu toteutetaan pikaisella aikataululla, on parilla hyvin homma hanskassa. He kertovat tehneensä häiden järjestelyihin tarkan suunnitelman, jossa kummallakin on ollut omat vastuualueensa.

– Ajattelimme, ettei ole kiva, että kaikki järjestelyt kasaantuvat toisen harteille. Antin päävastuualueena on ollut ruokapuoli, kun taas minä olen huolehtinut esimerkiksi koristeluista, Rahkola kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Yleensä Antti on se, joka haluaa hoitaa asiat nopealla aikataululla eteenpäin, mutta häiden osalta meidän roolimme ovat hieman vaihtuneet, ja nyt minä olen ollut se, joka on halunnut saada kaiken hoidettua mahdollisimman hyvissä ajoin, hän jatkaa.

Pari kertoo yllättyneensä siitä, kuinka paljon työtä häiden järjestämisessä on. On esteettömyystodistusten hankkimista, vihkitilaisuuden musiikkien suunnittelua ja paljon muita pieniä asioita, joita he eivät osanneet odottaa.

– Haluamme vihkitilaisuuteen virren tilalle hengellisen, mutta hieman rennomman laulun. Siitä olemme käyneet kanttorin kanssa keskustelua, ja se asia onkin vielä hieman työn alla. Tällaisia pieniä asioita on hirvittävän paljon, jotka aukeavat vasta, kun alkaa suunnittelemaan, Myllymäki toteaa.

Vaikka järjestelyt ovat pääasiassa sujuneet mutkattomasti, on niihin sisältynyt myös pieniä jännitysnäytelmiä. Rahkola ei nimittäin osannut arvata, että hääpukujen tilausajat ovat yli puolen vuoden mittaisia, eikä hänelle meinannut löytyä sopivaa pukua kotikaupungista. Niinpä hän suuntasi junalla Helsinkiin, josta viimein löytyi hänelle sopiva puku.

– Hieman ehdin jo panikoimaan, kun hääpukuliikkeistä alettiin ehdottelemaan alelaarien koluamista. Onneksi yhdestä helsinkiläisestä liikkeestä löytyi kolme minun koossani olevaa pukua, joista kolmas oli se, johon ihastuin.

Rahkolan ja Myllymäen häät järjestetään elokuun lopulla. He kertovat, että hääpäivän valintaan vaikutti muun muassa vihkipapin kesäloma-aikataulut.

– Halusimme vihkijäksi yhden tietyn papin, joten valitsimme sellaisen ajankohdan, jolloin hän on palannut kesälomalta. Halusimme lisäksi järjestää vihkimisen täällä Pedersören kirkossa, sillä tämä on kaunis kivikirkko. Olen kirkkofani, ja olen ihastunut tähän kirkkoon, Rahkola kertoo.

Pari kertoo, että heille vihkiminen ei ole pelkkä hääjuhlien aloitus, vaan se on koko hääpäivän tärkein osa.

– Olemme hengellisiä ihmisiä, ja vihkiminen on meille tärkeä tilaisuus. Tulemme tänne kirkkoon sanomaan valamme, ja todella tarkoitamme niitä. Olemme lukeneet vihkikaavan läpi ajatuksen kanssa ja aiomme lausua myös sormuslupaukset, Myllymäki kertoo.

Kun hääpari on vihitty koittaa hääjuhla LarsmonStrandiksessa. Pariskunta toivoo päivän olevan rento, stressitön ja erityinen – myös vieraille.

– Olen hyvin perhekeskeinen ihminen ja minulle on tärkeää, että häihin tulevat läheiset kokevat olevansa meille tärkeitä ja rakkaita ihmisiä. Tärkeätä ei ole ainoastaan se, että päivä on meidän näköinen, vaan että päivä olisi erityinen myös vieraille, Rahkola sanoo.

Fakta

Kesähäät suosituimmat

Heinäkuu pitää Tilastokeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan pintansa suosituimpana hääkuukautena.

Esimerkiksi vuoden 2017 heinäkuussa solmittiin Suomessa 5 241 avioliittoa, kun saman vuoden kesäkuun luku oli 2 705.

Vuonna 2008 oli taas elokuu poikkeuksellisesti suosituin vihkimiskuukausi, johon saattoi vaikuttaa useiden häiden ajoittuminen päivämäärälle 8.8.2008.

Solmittujen avioliittojen määrä on Tilastokeskuksen mukaan vähentynyt vuosien varrella. Vuonna 2007 solmittiin yhteensä 31 420 avioliittoa, kun vastaava luku vuonna 2017 oli 26 542.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä