tiistai 20.8.2019 | 15:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Pääkirjoitus: Rokotuspakko ei ole keinoista paras

Tapio Lehtinen Keskipohjanmaa+
To 16.5.2019 klo 20:30

Suomeen ei ole tulossa rokotuspakkoa. Rokotuskattavuutta halutaan parantaa muilla keinoilla. Tätä mieltä on rokotustoiminnan kehittämistä selvittänyt sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä.

Rokotuskattavuutta halutaan nostaa muun muassa neuvolatoiminnan kehittämisellä, neuvoloiden aukioloaikojen laajentamisella ja tekstiviestimuistutuksilla.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) asetti työryhmän selvittämään rokotustoiminnan kehittämistä viime vuonna Luodossa ilmenneen tuhkarokkotapauksen jälkeen.

Luodossa ja Pedersöressä ilmennyt rokotevastainen ryhmittymä on asukasmäärään suhteutettuna pieni, mutta kuitenkin riittävän suuri vaarantamaan rokotteiden takaaman laumasuojan.

Viime syksyn keskustelussa nousi esille kaksi vaihtoehtoa pakkotoimien toteuttamiseen: Joko rakentamalla rokotukseen kytkettyjä ehtoja lapsilisän saamiseen tai rajoittamalla rokottamattomien lasten päivähoito-oikeutta.

Samassa yhteydessä puhuttiin myös verotuksellisesta ulottuvuudesta, sekä rokottamattomien aikuisten saapumisesta työpaikalle.

Laki sallii pakkotoimet, mutta tilanteen olisi pahennuttava roimasti nykyisestä ennen kuin niihin ryhdytään. Pakkotoimien aika ei onneksi ole vielä.

Rokotuspakko ei ole oikea menetelmä rokotuskattavuuden nostamiseen. Vastakkainasettelua terveydenhuollon ammattilaisten ja kansalaisten välillä on syytä välttää.

Terveydenhuollon ammattilaisille tuleekin järjestää riittävät resurssit rokotuksiin epäröivästi suhtautuvien vanhempien kohtaamiseen.

Rokotusten ansiosta monet taudit ovat käytännössä hävinneet, minkä vuoksi tieto rokotusten tarpeellisuudesta ja tautien haitallisuudesta on hämärtynyt.

Yksilönvapaus on tärkeä asia, mutta niin on myös rokotekattavuuden säilyttäminen riittävällä tasolla.

Laki sallii pakkotoimet, mutta tilanteen olisi pahennuttava roimasti nykyisestä ennen kuin niihin ryhdytään.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »