perjantai 21.2.2020 | 18:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ylivieskassa otettiin vanhusneuvoston hankkima riksapyörä ilolla vastaan – Videolla Marita Öljymäki-Maarala kertoo, minkälaista riksapyörää on ajaa

Riksapyöräkuskit kouluttautuivat sunnuntaina Ylivieskassa

Arja Kangas Keskipohjanmaa
Su 19.5.2019 klo 19:30

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kyyti oli kyllä mukavaa ja tasaista, kommentoivat Markku Jylkkä ja Markku Herranen kokeilemaansa riksakyytiä heti tuoreeltaan sunnuntaina. Kuskiksi valikoitui vanhusneuvoston sihteeri Marita Öljymäki-Maarala, joka on ollut etunenässä hankkimassa riksapyörää Ylivieskan kaupungille.

Uusi riksapyörä on sähkökäyttöinen ja sen käyttämistä varten kouluttautui Ylivieskassa sunnuntaina 13 henkilöä. Joukko koostui muassa vanhustenhoidossa työskentelevistä, omaishoitajista ja yksityishenkilöistä. Koulutus järjestettiin Ikäinstituutin, Pyöräliiton, vanhusneuvoston ja kaupungin yhteistyönä.

– Tällä on todella helpon tuntuista polkea ja pyörä helppo hallittava, vaikka kyydissä on kaksi aikuista ihmistä. Lisäksi pyörä auttaa heti sähköllä, kun on tarpeen, Öljymäki-Maarala kertoo.

Ylivieskassa riksalla saavat jatkossa ajaa kaikki he, jotka ovat käyneet riksaluotsikoulutuksen. Sunnuntaisen koulutuksessa kolme kouluttautui riksaluotsikapteeniksi, joka oikeuttaa heidät kouluttamaan lisää muita luotseja.

– Koulutuspäivä tuli pian ja sunnuntai on hankala monelle töidenkin puolesta, mutta järjestämme koulutuksia lisää, luotsiksi ja kapteeniksi kouluttautunut Öljymäki-Maarala lupaa.

Riksakapteeniksi kouluttautunut vanhusneuvoston jäsen Markku Jylkkä arvelee, että koulutusta jouduttanee järjestämään lisää.

– Koulutettujen luotsienkin kohdalla tulee vaihduntaa ja siksi on tärkeää, että voidaan järjestää uutta koulutusta, että pyörälle saadaan käyttöä. Näkisin kyllä, että tälle varmasti on tarvetta ja näin kesäisin sillä voi taittaa mukavasti pieniä asiointikäyntejäkin, Jylkkä sanoo.

Koulutus opettaa huolehtimaan riksamatkustajien turvallisesta kyyditsemisestä. Riksassa sekä kuljettajalla että matkustajilla ovat kypärät päässä ja lisäksi kyyditettävillä on turvavyönä niin kutsuttu lantiovyö.

Öljymäki-Maaralan mukaan riksa-ajelua voitaisiin jatkossa järjestää myös erilaisissa tapahtumissa.

– Jo tähän mennessä idea on saanut paljon positiivista palautetta. Monesti on niin, että olisi mukava viedä lähimmäinen johonkin, mutta pyörätuoli on vaikea tai liikkuminen muuten hankalaa. Riksapyörällä pääsee mukavasti jäätelölle tai ajelemaan muuten vain. Matka taittuu mukavasti.

Uudelle pyörälle ollaan parasta aikaa etsimässä sopivaa säilytystilaa Ylivieskan keskustan tuntumasta. Paras olisi autotallityyppinen ratkaisu, johon leveä pyörä mahtuisi ja missä sitä voisi säilyttää lukittujen ovien takana.

– Jokainen lainaaja voisi sen hakea sieltä tarvittaessa käyttöönsä avaimen kanssa. Toivottavasti sopiva tila löydetään riittävän läheltä keskustaa.

Ylivieskan vanhusneuvosto osti riksapyörän ja kouluttaa kuljettajat – Liikuntarajoitteisetkin pääsevät elämysreissuille maisemiin

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »