Paikallisuutiset

Montako kesäkukkaa Kokkolan keskustassa on tänä vuonna? Entä paljonko yhden leikkipuiston rakentaminen maksaa? – Haltiakummeja muistuttavat puutarhurit pitävät Kokkolan keskustan vihreänä

Alkava kesä tuo mukanaan kiireen jokaiselle Kokkolan kaupungin puistojen ja viheralueiden parissa työskentelevälle. Peruskorjauskohteissa parannellaan käytäviä ja istutuksia, kaupungin kasvihuoneessa viimeistellään kesäkukkapylväitä ja puistoissa siivotaan, lannoitetaan, kalkitaan, leikataan ja kitketään.

Vaikka hommaa riittää, kukaan ei valita.

– Meidän piiripuutarhurimmekin ovat kuin ihania haltiakummeja. Heidän käsissään puistot voivat hyvin, vihersuunnittelijaNina Mamia kehuu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Piiripuutarhuri Paula Knutar ja kasvihuonepuutarhuri Sari Eloranta viihtyvät kasvihuoneen rauhassa.
Piiripuutarhuri Paula Knutar ja kasvihuonepuutarhuri Sari Eloranta viihtyvät kasvihuoneen rauhassa. Kuva: Clas-Olav Slotte

Kokkolassa on yli sata puistoa. Niiden parissa työskentelee kaksi vihersuunnittelijaa, kolme piiripuutarhuria, kasvihuonepuutarhuri, kaupunginpuutarhuri, parisenkymmentä puistotyöntekijää, neljä ruohonleikkuuseen keskittynyttä konemiestä, monta kausileikkaajaa ja kymmeniä kesätyöntekijöitä.

– Kaupunkisuunnittelu hoitaa viheralueiden suunnittelun, kun taas Puistot ja liikuntapaikat -yksikkö keskittyy viheralueiden rakentamiseen ja hoitoon, kaupunginpuutarhuriSini Sangi selventää.

Kaikki alkaa suunnittelusta. Ensin mietitään mitä perusparannuskohteita kaupungista löytyy ja mitä niille pitäisi tehdä. Asiat laitetaan tärkeysjärjestykseen kaupungin investointibudjettilistalle. Kun rahasumma on tiedossa, kaupunkirakennelautakunta päättää mitä kohteita ryhdytään korjaamaan.

Tänä kesänä laitetaan kuntoon useiden päiväkotien leikkipaikkoja. Englanninpuistossa parannetaan käytäviä ja viimeistellään istutuksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tehtaankadun salmiakinmalliset viheralueet laitetaan myös uusiksi. Lehmuksille ei riitä enää tilaa, joten puut uusitaan syksyllä. Samalla alueelle tuodaan lisäkalusteita, Mamia kuvailee.

Etenkin nuoret arvostavat vihreyttä.
Etenkin nuoret arvostavat vihreyttä. Kuva: Clas-Olav Slotte

Aina kaikki ei mene suunnitelmien mukaan. Meripuiston perusparannuksen piti alkaa kunnolla jo tänä vuonna, mutta keskuskentän parannukset ja päiväkotien pihat ajoivat Meripuiston ohi. Nyt puiston parannustyöt pääsevät alkamaan vasta loppukesästä ja jatkuvat ensi vuonna.

– Sinne on tulossa todella hienoja juttuja. Syksyllä saamme puistoon jo lisäpainoyksiköillä varustetun kuntosalin. Sinne tulee esimerkiksi penkkipunnerruspaikka, crosstrainereita ja valaistu venyttelytaso, jossa voi lankuttaa tai tehdä porrastreeniä.

Ideoita ja tarpeita riittää, mutta rahaa ei Sangin mukaan ole tarpeeksi. Puistoissa on paljon korjausvelkaa ja uusien asuinalueiden asukkaat joutuvat odottamaan leikkipuistoja useita vuosia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Uusi leikkipuisto maksaa noin 100 000 euroa ja koko vuoden budjetti on yleensä 200 000. Sen takia joudumme koko ajan miettimään mihin panostamme ja mikä saa odottaa, Sangi harmittelee.

Työtä helpottaa puistojen hoitoluokitus. Kaikki kaupungin puistot on jaettu A1-, A2- ja A3-luokan puistoihin niiden vaatiman hoitotason mukaan.

A1-luokan puistot ovat kaupungin edustuspuistoja, joiden täytyy olla hyvässä kunnossa. Istutuksissa ei saa olla rikkaruohoja eikä säännöllisesti kalkittavalla nurmikolla saa kävellä. Mamian mukaan A1-luokan puiston näkemisen pitäisi herättää ihastusta.

– Tällaisia puistoja ovat Chydeniuksen puisto eli naakkapuisto, Katariinan puisto ja Itsenäisyyden puisto kaupungintalon edustalla. Länsipuistossa Tyrsky-patsaan ympäristö on A1-tasoa, kun muu puisto on tasolla A2.

A2-luokan puistoihin kuuluvat matkailijoille ja asukkaille merkittävät puistot, joiden nurmikolla saa kävellä. A3-luokan puistojen nurmikko leikataan murskaimella eikä silppua kerätä pois, jolloin säästetään kustannuksissa. Monet pienet puistot ovat A3-tasoa, mutta niiden leikkipaikat ovat aina korkeammalla tasolla turvallisuuden vuoksi.

Kukkapenkkejä löytyy A1- ja A2-luokan puistoista. Kesäkukat ilmaantuvat penkkeihin ennen juhannusta.

Kävelykeskustan kesäkukkapylväissä on tänä vuonna pelargoneja. Kaupungin viheralueita pyritään kehittämään siten, että ne tukevat luonnon monimuotoisuutta. Esimerkiksi hoidetut nurmikot ovat lajiston kannalta autiomaita verrattuna niittyihin ja luonnonmetsiin.
Kävelykeskustan kesäkukkapylväissä on tänä vuonna pelargoneja. Kaupungin viheralueita pyritään kehittämään siten, että ne tukevat luonnon monimuotoisuutta. Esimerkiksi hoidetut nurmikot ovat lajiston kannalta autiomaita verrattuna niittyihin ja luonnonmetsiin. Kuva: Clas-Olav Slotte

Monet kesäkukat kasvatetaan kaupungin kasvihuoneella kasvihuonepuutarhuriSari Elorannan toimesta. Loput tilataan Lindellin puutarhalta.

Isot kesäkukkapylväät viedään Mannerheiminaukiolle ja kaupungintalon eteen, pienet kaunistavat kävelykeskustaa.

– Näistä isoista pylväistä löytyy pelargoneja, mustasilmäsusannia, koristebataatteja, persiljaa, tulikruunuja, amppelirusokkeja, lobelioita ja siniviuhkia. Saan itse valita sopivat kasvit mieltymysteni mukaan, Eloranta esittelee hymyillen.

Hyötykasvien käyttäminen kesäkukkaistutuksissa on nyt erityisen trendikästä. Eloranta hyödyntää persiljan lisäksi esimerkiksi timjamia ja mansikkaa. Haaveissa siintää kesäkukkien lomassa kukkiva peruna.

Amppelirusokki ja tulikruunu kasvavat kesäkukkapylväissä sulassa sovussa persiljan kanssa.
Amppelirusokki ja tulikruunu kasvavat kesäkukkapylväissä sulassa sovussa persiljan kanssa. Kuva: Clas-Olav Slotte
Kaikkien kaupungin kasvihuoneella olevien kukkien kasteleminen kestää pari tuntia. Kasvihuonepuutarhuri Sari Eloranta on saanut suunnitella kesäkukkapylväät oman mielensä mukaan.
Kaikkien kaupungin kasvihuoneella olevien kukkien kasteleminen kestää pari tuntia. Kasvihuonepuutarhuri Sari Eloranta on saanut suunnitella kesäkukkapylväät oman mielensä mukaan. Kuva: Clas-Olav Slotte

Kasvihuoneellakin riittää työtä, sillä kesäkukkia on yhteensä kymmenisen tuhatta.

– Sitten se kiire vasta alkaa, kun laitamme 10 000 kesäkukkaa maailmalle. Silloin mennään eikä meinata, piiripuutarhuriPaula Knutar nauraa.

Eikä pelkkä kukkien istutus riitä: sen jälkeen niitä pitää ryhtyä kastelemaan ja hoitamaan. Samalla täytyy istuttaa uusien pensaiden ja puiden taimet, jotka ovat jo saapuneet kasvihuoneelle.

– Vuosien myötä tämä homma muuttuu aina vain kiireisemmäksi. Alueet laajenevat koko ajan, ja puistot siirtyvät kauemmas keskustasta, mutta väki ei kuitenkaan lisäänny samaa tahtia, Knutar toteaa.

Siksi joitakin asioita täytyy jättää vähemmälle. Tulevaisuudessa esimerkiksi liikennealueiden viherkaistat tullaan jättämään ainakin osittain luonnonvaraiseen tilaan.

– Kun niiden ohi hurauttaa autolla, riittää, että alue näyttää vihreältä. Silloin voimme satsata kaikki pelimerkit virkistys- ja puistoalueisiin, Mamia selventää.

Piiripuutarhuri Paula Knutarilla riittää tekemistä. Uudet pensaatkin täytyy pian istuttaa.
Piiripuutarhuri Paula Knutarilla riittää tekemistä. Uudet pensaatkin täytyy pian istuttaa. Kuva: Clas-Olav Slotte

Viherkaistojen heinittymisen kaltaiset muutokset vaativat asennemuutosta niin työntekijöiltä kuin asukkailtakin. Tähän mennessä puutarhureiden ja puistotyöntekijöiden saama palaute on kuitenkin ollut pääsääntöisesti hyvää.

– Olemme saaneet hyvää palautetta, mutta ei tämä Suomi vielä ole Japanin tai Keski-Euroopan kaltainen paikka, jossa puutarhurit ovat suuressa arvossa.

Arvostus on kuitenkin Elorannan mukaan kasvamassa: ennen puutarhurit olivat näkymättömiä, mutta nykyään etenkin nuoret arvostavat vihreyttä.

– Ja hyvä porukkamme näkyy varmasti lopputuloksessa. On todella erikoista, että suunnittelijan ja toteutusporukan välillä ei ole minkäänlaista marinaa. Se on pikkukaupungin etu ja sellainen voimavara, jota voimme hyödyntää jatkossa vielä enemmän, Mamia sanoo.

Chydeniuksen puisto

Perustettu vuonna 1860.

Sijaitsee Isokadun varrella.

Keskelle puistoa on sijoitettu Anders Chydeniusta esittävä veistos.

On kaupungin edustuspuisto eli hoitoluokaltaan tasolla A1.

Perustettu vuonna 1860.

Sijaitsee Tehtaankadun varrella.

Keskelle puistoa on pystytetty Karl Nylundin vuonna 1973 veistämä Tyrsky-suihkukaivo, joka on omistettu kaupunginlääkäri Einar Cederbergin muistolle.

On hoitoluokaltaan tasolla A2. Ainostaan Tyrsky-patsaan ympäristö on A1-tasoa.

Perustettu vuonna 1895.

Sijaitsee Isokadun varrella.

Nimettiin Englanninpuistoksi puistoon sijoitetun englantilaisen tykkiveneen vuoksi. Vene on Krimin sodan ajoilta.

On hoitoluokaltaan tasolla A2.

Perustettu vuonna 2018.

Sijaitsee Suntin varrella, aivan keskustan tuntumassa.

Puistossa on 90 lajin puulajipuisto, amfiteatteri, rullaluistelurata, grillipaikka ja kiipeilyverkko.

On hoitoluokaltaan tasolla A2.

Perustettu 1950-luvulla.

Sijaitsee Vartiolinnan edustalla Torikadun varrella.

On hoitoluokaltaan tasolla A1.

Perustettu vuonna 2007. Perusparannetaan vuosina 2019-2020.

Sijaitsee Suntinsuulla, leirintäalueen ja asuntomessualueen vieressä.

On hoitoluokaltaan tasolla A2.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä