lauantai 6.6.2020 | 13:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kalajoen vesitornille tehdään peruskorjausta: "Vesitorni on hätävara ja hyvä pesämuna, kun vedenkulutus vaihtelee" – Katso videolta, miltä tornin huipulla näyttää

Pia Räihälä
La 15.6.2019 klo 20:00 | päivitetty la 20:05

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kalajoki

Kalajoen vesitorni on ollut peruskorjauksen vuoksi tyhjillään tammikuulta lähtien, mutta asukkaat tuskin ovat sitä huomanneet. Vesi tulee hanasta sopivalla paineella niin kuin ennenkin.

Vesitorni ei olekaan enää niin välttämätön vedenpaineen tasaaja kuin se on aikoinaan ollut, kertoo Osuuskunta Valkeaveden toimitusjohtaja Voitto Juola.

– Tornin merkitys on pienentynyt hirveästi, kun on tullut taajuusmuuttajat ja varavoima.

Taajuusmuuttajat ohjaavat vedenpumppausta kulutuksen mukaan niin että paine pysyisi tasaisena ilman tornissa olevaa vesimassaakin. Varavoima taas takaa sen, että vettä tulee myös sähkökatkojen aikana.

– Ennen oli tärkeää, että tornin vettä voidaan ajaa, jos pumppaamolle tulee häiriö, Juola kertoo.

Äärimmäisessä hätätilanteessa tornin vesi ei kovin kauan Kalajoella riittäisi. Säiliöön mahtuu vettä 600 kuutiota, kun kulutus on talvella reilut 1000 kuutiota vuorokaudessa ja heinäkuussa keskellä matkailusesonkia peräti 3500 kuutiota.

Niin että mihin tornia sitten vielä tarvitaan?

– On se silti hätävara ja hyvä pesämuna, kun vedenkulutus vaihtelee niin hirveästi, Juola sanoo.

Normaalitilanteessa Kalajoen vesitornista pumpataan vettä verkostoon kaksi kertaa vuorokaudessa, kulutuksen aamu- ja iltahuippujen aikana. Yöllä torni tankataan taas täyteen.

– Sillä tavalla saadaan pikkuisen parempi paine verkkoon ja vesi vaihtumaan. Joka vuorokausi vaihtuu puolet tornin tilavuudesta, joten siellä on aina tuore vesi.

48-vuotiaaseen Kalajoen vesitorniin tehtiin kuntokartoitus tammikuussa.

– Ensimmäiset insinöörit meinasivat, että on otettava koko hattu pois ja rakennettava uusi. Minullahan heti eurot pyörivät silmissä! Juola hörähtää.

Toimitusjohtaja pähkäili, että vähemmälläkin tästä täytyy selviytyä. Tarkemmin tutkien selvisikin, että vain hattua eli kattoa kannattelevissa liimapuupalkeissa on lahovikaa, joten ne päätettiin vaihtaa rosterisiin.

– Luulen, että peruskorjauksen kulut jäävät alle 100 000 euron. Hinta olisi varmaan ollut kolminkertainen, jos koko hattu olisi pitänyt uusia.

Tornista luopumista osuuskunta ei edes harkinnut. Tornin purkaminen olisi maksanut maltaita, ja vaikka se olisi jäänyt käyttämättömänä pystyyn, sitä olisi kuitenkin täytynyt edelleen pitää kunnossa. Tornin peltikuoret on maalattu viimeksi nelisen vuotta sitten, eikä sekään ole halpaa lystiä.

Vanhoihin vesitorneihin on jossain tehty näköalapaikkoja ja jopa ravintoloita.

– Kyllä minullakin alkoi mielikuvitus lentää kun se ensimmäinen tuomio tuli, että mitä jos laitetaan sinne joku baari! Niitä investointeja ei olisi ikinä saatu takaisin, Juola nauraa.

Hän toteaa, ettei vesitorneja enää pahemmin rakenneta. Puolta halvemmalla saa säiliön maan alle tai pinnalle.

Vesitornin vieressä seisoo nyt massiivinen teline, joka ulottuu tornin hatussa olevaan huoltoaukkoon. Tästä pienestä aukosta kulkevat kunnostusta tekevän Kalajoen Teollisuusrakenne Oy:n työntekijät, ja siitä on pitänyt sovittaa sisään myös kaikki rakennustarvikkeet.

Tällä hetkellä säiliön pohjalle on rakennettu jalusta, jonka varaan tehdään myöhemmin vesipinnan yllä kulkevat huoltosillat. Ne helpottavat jatkossa säiliössä kulkemista ja huoltoa.

Kokkolalainen Kotek pinnoittaa betonisäiliön sisäpuolelta polyurealla. Remontin yhteydessä asennetaan myös uv-laite tornin tuloputkeen tappamaan vedestä bakteereja.

Suurin operaatio, liimapuupalkkien vaihto, tehdään palkki kerrallaan. 11-metrisiä palkkeja asennetaan kaikkiaan 14.

– Palkit ovat olleet paikallaan vuodesta 1971 asti, ja kun ne ovat avoaltaan päällä, niin ne ovat ruvenneet pehmenemään. Tilalle laitetaan nyt rosteripalkit, Voitto Juola selvittää.

Juola arvelee, että vesitornin käyttöönotto menee elokuulle.

Fakta

Kalajoen vesitorni

Valmistunut vuonna 1971.

Suunnittelija Insinööritoimisto Arvi Ruskola, rakentaja paikallinen rakennusliike (Nikkarikoski ja Tanhuala).

Säiliöön mahtuu vettä 600 kuutiota.

Vesipinnan korkeus 45 metriä merenpinnasta.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »