Paikallisuutiset

Pia Sundstedt aloitti urheilu-uransa Kirkonmäen kentältä – Elämä ja kilpailuvietti on vienyt häntä ympäri maailmaa, mutta kotikenttä on edelleen rakas

Kirkonmäen kentän katsomossa lähes helteisenä tiistaina istuvaPia Sundstedt muistaa hyvin, miten jännitti 5–6 -vuotiaana kentällä eikä halunnut asettua nappulakisojen pikajuoksun lähtöviivalle. Juokseminen ei pelottanut, vaan häviäminen.

– Voitonhaluni oli niin kova, etten olisi halunnut ottaa riskiä. Sillä kerralla vai seuraavallako lie, uskaltauduin kisaan mukaan. En muista, miten pärjäsin, mutta sen muistan, että kilpajuoksu oli kivaa. Huomasin, että voittaminen ei ollutkaan tärkeintä, vaan osallistuminen.

Lähes kotitalonsa naapurissa sijaitseva urheilukenttä tuli sittemmin hyvin tutuksi. Sundstedt ei yleisurheilussa loistanut, mutta osallistui kaikkiin lajeihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Edelleen tärkeintä mielestäni on osallistua ja liikkua. Lapsille pitää antaa mahdollisuus kokeilla monia lajeja, aikainen erikoistuminen ei ole hyväksi.

Sundstedt on aikuisiällään asunut monessa maassa ja osaa arvostaa synnyinkaupunkinsa tarjoamia mahdollisuuksia. Hän painottaa, että Kokkolassa on hyvät mahdollisuudet liikkua monipuolisesti.

– Ja harrastaminen on halpaakin. Esimerkiksi yleisurheilu tai maan mainio suunnistus eivät paljon maksa.

Pia Sundstedtin Kirkonmäen kentältä alkanut urheilu-ura on monipuolinen ja menestyksekäs. Kovimmat saavutuksensa hän on saanut pyöräilyssä, mutta menestystä on tullut myös hiihdossa sekä duathlonissa ja triathlonissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– On minulla yleisurheilustakin yksi mestaruus – ÖID:n piirinmestaruus kolmiloikassa. Laji oli juuri avautunut naisille ja minä vetäisin 9,15 pm-kilpailuissa ja voitin. Siihen lopetin yleisurheiluni – huipulle, nauraa Sundstedt.

Jo ennen kolmiloikan pm-mitalia oli Sundstedt aloittanut pyöräilyharrastuksen. 14-vuotiaana hän sai seuraltaan, Gamlakarleby Idrottsföreningiltä lainaksi maantiepyörän. Treeniryhmää veti Antero Lumme.

– Pyöräily vei saman tien mennessään. Pärjäsin heti nuorten SM-kilpailuissa ja menestys ruokki kiinnostustani.

Pyöräilyn rinnalla kulki vielä muutaman vuoden kilpahiihtoharrastus.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Hiihto on hyvä, koko kehoa harjoittava laji ja sopii pyöräilyn talviharjoitteluksi.

Sundstedtin nuoruuden lajikirjoon kuuluivat myös ampumahiihto ja suunnistus. Duathlon ja triathlon tulivat myöhemmin ja niitä hän harrastaa edelleen.

Pia Sundstedt vanhempiensa pihalla Kokkolassa.
Pia Sundstedt vanhempiensa pihalla Kokkolassa. Kuva: Antti Varonen

Tosissaan Pia Sundstedt panosti urheiluun vasta ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Vaikka kotona kannustettiin urheilemaan, opetettiin myös, että ensin hoidetaan koulu ja vasta sitten tehdään muuta. Kirjoitusten jälkeen hän päätti pitää välivuoden ja katsoa, miten hyvin voi pärjätä keskittymällä pyöräilyyn täyspäiväisesti.

– Kovin helppoa ei ollut suomalaisena pärjätä, koska Euroopassa oli niin kova taso.

Syksyllä 1995 aukesi opiskelupaikka Åbo Akademiin Vaasaan. Siitä Sundstedt sai uskalluksen lähteä kokeilemaan ammattilaispyöräilyä.

– Ajattelin, että jos tie nousee pystyyn, on turvana opiskelupaikka. Kevättalvella 1996 lähdin Hollantiin.

Hollannin tasaiset maastot eivät kuitenkaan kauan riittäneet Sundstedtille.

– Vaikka olen Kokkolan tasaisilta maastoilta kotoisin, olen silti mäkikuski.

Hollannin-vuosi oli antanut hyvän pohjan, jolta ponnistaa Italian vuoristoon. Kun vuoristoetapit sujuivat kovassa seurassa voitokkaasti, Sundstedt uskoi saavuttaneensa maailman kärjen. Italian jälkeen hän oli yhden kauden Norjassa ja toisen Kanadassa ja Yhdysvalloissa.

– Kovaa harjoittelemista se oli, joka päivä monta tuntia pyörän selässä. Pyöräily on kova laji, mutta nautin, kun pärjäsin, voitin ja tiesin olevani hyvä. Ja veihän se eteenpäin ja antoi motivaatiota, kun Suomessakin kirjoitettiin, että uusi tähti on syttynyt.

Sundstedt sanoo ammattilaisuuden olleen ennen kaikkea vapautta tehdä, mitä rakasti.

– Ennen kuin sitten kyllästyin. Se oli vähän kuin ensimmäinen aviokriisi. Seitsemän vuotta sitä kesti ja sitten tuntui, että pitää olla jotain muutakin – ammatti.

Ammattilaisuran ohessa Sundstedt oli tehnyt hiljakseen valtiotieteenopintojaan. 2002 hän palasi kunnolla koulunpenkille taskussaan noin 50 opintoviikkoa. Vaasan sijaan hän jatkoi opiskeluaan Turussa.

– Vuoden opiskelin Turussa ja puoli vuotta tein Vaasassa päälle graduani. Kun ei ollut enää urheilua, paneuduin täysin opintoihin ja tein tutkinnon nopeasti.

Valmistuttuaan hän työskenteli vuoden verran Helsingissä, mutta muutti sitten saksalaisen miehensä vanavedessä Saksaan. Samoihin aikoihin mies houkutteli hänet maastopyöräkisaan.

– Voitin kovan kuskin ja innostuin. Sain kansainvälisen lisenssin ja pääsin edustamaan Suomea Euroopan-mestaruuskisoihin. Se oli sitten taas menoa, ajoin ammattilaisena kahdeksan vuotta.

Pyöräilyuransa Pia Sundstedt päätti komeasti Lontoon olympialaisiin.

– Palasin siellä maantiepyöräilyyn eli ympyrä sulkeutui.

Urheilu-uransa jälkeen Sundstedt luki kasvatustieteitä ja suoritti ammattiopettajan tutkinnon. Hän on opiskellut myös varhaiskasvatuksen aineopintoja.

– Viimemainitut jäivät tutkielmaa verran vajaaksi. Toiveena on, että voisin Aaronin mennessä kouluun työskennellä jotenkin urheilun parissa.

Pia Sundstedt ja pyöräilykengät.
Pia Sundstedt ja pyöräilykengät. Kuva: Antti Varonen

Pyöräily on hiihdon ohella edelleen rakas laji Pia Sundstedtille. Nyt hän kuitenkin vain nauttii.

– Pyöräilen vain hyvällä säällä. Vesisateessa ja kylmässä olen ajanut ihan riittävän kauan.

Maailmankansalaiseksi itseään nimittävä Pia Sundstedt asuu miehensä ja pian viisi vuotta täyttävän Aaron-poikansa kanssa Qatarissa syksystä huhtikuuhun. Sitten perhe tulee kesäksi Suomeen. Kodit heillä on lisäksi Saksassa ja Kreikassa.

Qatarissa Sundstedt hoitaa poikaansa ja kotia.

– Osaan antaa arvoa sille, että saan olla kotona pojan kanssa. Kun hän vuoden päästä aloittaa eskarin, olemme valinnan edessä.

Sundstedt sanoo, että paluu Eurooppaan, jopa Kokkolaan on mahdollinen.

– Todennäköisempi vaihtoehto on kuitenkin Qatar ja siellä kansainvälinen koulu Aaronille.

FAKTA

Pia Sundstedt

Syntynyt 2. toukokuuta 1975 Kokkolassa

Valittiin vuoden naisurheilijaksi 2000 ja vuoden pyöräilijäksi kuusi kertaa.

Poimintoja menestyksestä:

Sydneyn olympialaisissa 2000 maantieajossa 21.

Lontoon olympialaisissa 2012 maantieajossa 20.

Maantiepyöräilyssä mm. Italian ympäriajon etappivoittoja, Giro del Trentino, kokonaiskilpailun voitot 1997 ja 2000, La Coupe du Monde Cycliste Féminine de Montréal 2000, maailmancupin 2. sija 2000 sekä useita Suomen-mestaruuksia.

Maastopyöräilyssä maratonmatkalta mm. Euroopan-mestaruus 2005, 2011 ja 2012, MM-pronssia 2007 ja 2008, EM-hopeaa 2006 ja 2008, EM-pronssia 2010, maailmancupin voitto 2006, 2007 ja 2008.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä