Paikallisuutiset

Priden viimevuotinen suosio yllätti Kokkolassa, ja tapahtuma järjestetään uudestaan ensi kesänä – Asenteet muuttuvat hitaasti, toteavat järjestäjät Virpi Karhu ja Tiina Isotalus

Kokkolan ensimmäisestä Pride-tapahtumasta on nyt vuosi.

– Se oli kuin olisi laittanut kuivaan maahan palavan tulitikun, joka oli vielä valeltu bensalla, kuvaavat Kokkolan tapahtuman puuhanaisetTiina Isotalus jaVirpi Karhu vuoden takaisia tunnelmia.

Sitä ennen monikaan ei ollut tosissaan uskonut, että tapahtuma voisi toteutua vahvan uskonnollisuuden perinteisesti leimaamalla seudulla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Itselläkin oli kauhukuva, että meitä on siellä kolmekymmentä marssijaa, naurahtaa Isotalus liikutuksen kyyneleitä pyyhkien.

Virpi Karhu ja Tiina Isotalus Kokkolan Pride-kulkueen keulassa kesäkuussa 2018.
Virpi Karhu ja Tiina Isotalus Kokkolan Pride-kulkueen keulassa kesäkuussa 2018. Kuva: Jukka Lehojärvi

Kaupunkilaisten tapahtumasta antama spontaani palaute on heidän mukaansa ollut sydämellistä ja suoraa.

– Apteekin kulmalla vanhempi naishenkilö otti olkapäästä kiinni ja sanoi, että ootte rohkeita, mahtava homma. Tuntemattomien myönteinen palaute kannustavaa. Kyllä tässä toivoa on.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia esiin nostaneen tapahtuman ohjelmassa oli kulkueen lisäksi erilaisia esityksiä, koulutusta ja näyttelyitä. Mukana oli kaupungin lisäksi yrityksiä ja kirkkokin osallistui ohjelmaan sunnuntaimessulla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tänä vuonna Kokkolassa on Pride-tapahtuman osalta välivuosi, mutta teemaa pidetään esillä mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi keskustelupalstoilla, koulujen opetustyössä sekä kuntapolitiikassa. Karhu ja Isotalus tekivät hiljattain valtuustoaloitteen syrjimättömyystyön aloittamisesta Kokkolan kaupunginvaltuustossa.

Suomessa Pride-tapahtumia järjestävät Setan jäsenjärjestöt sekä erilliset pride-yhteisöt ja yhdistykset sekä yritykset. Vaasan Seta osallistui Kokkolan tapahtumaan.

Isotalus ja Karhu arvioivat Priden yltäneen viime vuonna Kokkolan todennäköisesti suurimmaksi nuorisotapahtumaksi.

– Kulkueessa varmaankin puolet oli alle 20-vuotiaita. Oli ihana nähdä, kuinka mutkattomasti nuoret suhtautuvat näihin asioihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Satapäinen, iloinen Pride-kulkue sai vaeltaa rauhassa läpi Kokkolan keskustan.
Satapäinen, iloinen Pride-kulkue sai vaeltaa rauhassa läpi Kokkolan keskustan. Kuva: Jukka Lehojärvi

Moni Kokkolan nuorista haluaa syrjinnän pelossa lähteä muualle heti, kun se on mahdollista, uskovat Isotalus ja Karhu. Tutkimusten mukaan homoseksuaalinuoret ovat kokeneet alueen ilmapiirin erityisen ahdistavaksi.

– He kokevat, ettei täällä voi hengittää. Seksuaalivähemmistöpakolaisuus on ihan todellinen ilmiö. Ei lähdetä ehkä kokonaan maasta pois, mutta ainakin isompiin kaupunkeihin.

Pride-toiminnan tavoitteena on yksinkertaisesti se, että asenteet muuttuisivat suvaitsevaisemmiksi.

– Että jokainen voi tulla hyväksytyksi omana itsenään, Isotalus yksinkertaistaa päämäärät.

Kokkolan kaupunginteatterin edessä liehunut sateenkaarilippu yritettiin ja lopulta varastettiin kesän 2018 Kokkola Pride -viikolla.
Kokkolan kaupunginteatterin edessä liehunut sateenkaarilippu yritettiin ja lopulta varastettiin kesän 2018 Kokkola Pride -viikolla. Kuva: Jukka Lehojärvi

Kokkolassa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt ovat sananmukaisesti vähemmistöjen asemassa. Järjestäytynyt toiminta on ollut vaatimatonta ja asenteiden muuttaminen yksittäisten ihmisten aktiivisuuden varassa.

Tänä vuonna Kokkolan Pride-tapahtuman järjestäjät vetävät henkeä, mutta ensi vuonna on tarkoitus panostaa uuteen tapahtumaan kaupungin 400-juhlavuotta myötäillen. Vaasan Setan kanssa on sovittu tapahtuman järjestämisestä vuorovuosin Vaasassa ja Kokkolassa.

– Jatkossa täytyy miettiä koko Pohjanmaan kattavaa Pride-tapahtumien ketjua, Karhu mainitsee.

Järjestäjät aikovat panostaa entistä enemmän sponsoriyhteistyöhön ja toivovat entistä useampien yritysten lähtevän mukaan tukemaan ensi vuoden tapahtumaa. Kokkolassa lähdetään heidän mukaansa nollasta tässäkin suhteessa.

– Helsingissä vaikkapa Elisa, verottaja ja posti esiintyvät Priden aikaan sateenkaaren väreissä. Täällä taas eräät yritykset, jotka kansallisella tasolla ovat Priden pääyhteistyökumppaneita, näyttivät meille ovea. Toivoisimme yritysten näkevän tämän mahdollisuutena tehdä Kokkolaa eläväksi.

Fakta

Pride-tapahtumat

Pride-tapahtumat ovat kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtumia, joiden tarkoitus on nostaa esiin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien edistäminen ja näkyvyyden lisääntyminen.

Kokkolan 1. Pride-tapahtuma järjestettiin kesäkuussa 2018.

Seuraava Pride-tapahtuma järjestetään Kokkolassa kesällä 2020.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä