Paikallisuutiset

Yö-yhteen kitaristilta rokkioppia – Jussi Turpeinen aloittaa tänä syksynä Kokkolan Rokkikoulun toiminnanohjaajana

Kokkolasta kotoisin olevallaJussi Turpeisella on paljon suunnitelmia kaupungin Rokkikoululle, jossa hän aloittaa toiminnanohjaajana elokuussa. Kokkolan Rokkikoulu on tarkoitettu harrastuksena aloitteleville muusikoille. Koulun ikäryhmä ulottuu alakouluikäisistä 20-vuotiaisiin, siellä opetetaan mm. laulamista, instrumenttien soittoa, säveltämistä sekä esiintymistaitoja. Rokkikoulu ei ole Turpeiselle vieras, koska hän oli itse siellä oppilaana parikymmentä vuotta sitten.

– Aloitin musiikkiurani Rokkikoulussa. Opettajani oli Alf Mylläri, joka on myös koulun perustaja. Mylläri sai paljon hyvää aikaa Kokkolan kulttuuripuolella dynaamisella opettamistyylillään.

Turpeisen opiskeluaikoina Rokkikoulussa järjestettiin paljon projekteja kuten musikaaleja. Hän aikoo seurata Myllärin esimerkkiä ohjaamistyylissään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ensin minun pitää opetella talon tavoille ja katsoa, miten haluan asioita kehittää. Todennäköisesti aion seurata Alfin tapoja, Turpeinen kertoo.

Turpeinen haluaa panostaa Rokkikoulun näkyvyyteen. Tämä lisäksi hän pyrkii painottamaan ryhmätyötä ja yhdessä työskentelyä vastapainoksi yksityistunneille.

– Mielestäni Rokkikoulu on tosi hyvä formaatti nuorille, jotka eivät ihan tiedä, mitä haluavat musikaalisesti tehdä. Koulussa on erittäin vapaamuotoinen ja rento tyyli. Tämä on matalan kynnyksen koulu.

Opettaminen ei ole Turpeiselle uusi juttu. Hän perusti Järvenpään Rock-koulun vuonna 2006, työskenteli siellä kymmenen vuotta, joista rehtorina viimeiset kolme vuotta. Hän opetti kitaransoiton lisäksi myös bassoa, rumpua ja musiikin teoriaa. Rokkikoulussa Turpeinen tulee sekä opettamaan että koordinoimaan koulun asioita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Musiikin opettamisen lisäksi haluan viedä myös esiintymisen opetusta mahdollisimman käytännönläheiseen suuntaan. Esiintyminen, markkinointi ja oman musiikin tekeminen ovat tärkeitä asioita.

Jussi Turpeinen pitää yhteistyökyvyn opettamista tärkeänä asiana.
Jussi Turpeinen pitää yhteistyökyvyn opettamista tärkeänä asiana. Kuva: Antti Varonen

Rokkikoulua varten ei tarvita aiempaa kokemusta. Myös Turpeinen aloitti musiikin opintonsa Rokkikoulussa.

Turpeisen mukaan nuorten suhtautuminen musiikin opiskeluun on muuttunut vuosien varrella. Nuorten halukkuus soittaa bändeissä on vähentynyt.

– YouTube-kulttuuri on muuttanut asioita. Monet nuoret soittavat kappaleita sängynlaidalla videoiden tahtiin, ja sitten tekevät sivulle omia videoitaan. Sosiaalinen vuorovaikutus on vähentynyt. Järvenpäässä huomasin, ettei suuri osa oppilaista hae bändeihin, vaan pyytää vain yksityistunteja. He sitten usein osaavat soittaa hyvin videoiden mukana, mutta eivät välttämättä pysy mukana bändeissä soittaessa. Alfin aikana rokkikoulun opetus painottui lähes pelkästään ryhmissä soittamiseen ja nuorille muodostui realistinen kuva siitä, mitä muusikkona toiminen on.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaikka Rokkikoululla on hyvä määrä vuotuisia osallistujia, Turpeinen ei ole varma siitä, kuinka tunnettu rock-genre on nuorien joukossa.

– Rock-termi saattaa olla jopa joillekin nuorille vieras, Turpeinen arvelee.

Turpeinen pitää tärkeänä antaa oppilaiden itse vaikuttaa opetukseen.

– Jos nuorta pakotetaan oppimaan, tieto menee yhdestä korvasta sisään ja toisesta ulos. Taitava opettaja osaa tehdä teoreettisista ilmiöstä kiinnostavia analysoimalla oppilaan kanssa yhdessä oppilaan lempimusiikkia. Silloin teoria saa käytännön merkityksen ja siitä jää oppilaalle vahva muistijälki.

Opettamisen lisäksi Turpeisella on paljon kokemusta myös bändeissä soittamisesta. Hän kuului 2000-luvun alulla Dannyn bändiin, jonka jälkeen hän soitti yhdessä monien artistien kanssa.

– Tein erilaisia keikkoja freelancerina. Olin milloin missäkin. Jos minua pyydettiin keikalle, menin soittamaan yleensä ilman bändiharjoituksia. Osan muusikoista tapasin ensi kertaa takahuoneessa.

Jussi Turpeisella on paljon kokemusta bändeissä soittamisesta.
Jussi Turpeisella on paljon kokemusta bändeissä soittamisesta. Kuva: Antti Varonen

Vuoden 2016 syksyllä Turpeinen oli Särkänniemessä säestämässä Yö-yhtyeen nyt edesmennyttä laulaja Olli Lindholmia. Keikan jälkeen Lindholm otti yhteyttä Turpeiseen ja tarjosi tälle paikkaa bändissä.

– Se oli jännitävä tilanne. Yö-yhtyeellä oli kiertue meneillään, eikä kenellekään saanut kertoa, että kaksi jäsentä olivat saamassa kenkää. Rundin päätyttyä minä ja Timo Mynttinen liittyimme bändiin.

Alkujännityksistä huolimatta fanien vastaanotto oli Turpeisen mukaan positiivinen.

Turpeinen muutti Helsinkiin vuonna 1997, mutta palasi Kokkolaan perheensä kanssa kolme vuotta sitten, koska halusi kasvattaa poikansa rauhallisemmassa paikassa.

Kommentti

Fakta

Kokkolan Rokkikoulu

Rokkikoulu on toiminut vuodesta 1985

Kohderyhmä on 10-20 vuotiaat

Instrumentteihin kuuluu kitara, basso, rummut, puhaltimet ja koskettimet

Opetukseen sisältyy yksilöopetusta ja bändityöskentelyä

Kouluun voi ilmoittautua ympäri vuoden

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä