Paikallisuutiset

Siirtoviemäri Nivalasta Ylivieskaan kuumentaa tunteita – "Linjaus väärällä puolella jokea", sanoo nuori tuottaja Jonna Viitala

Runsas yleisöpalaute sai Vesikolmion muuttamaan linjausta jokipenkereen viereen

NIVALA

Nivalasta Ylivieskaan vedettävän siirtoviemärin linjaukset ovat herättäneet närää Välikylän, Haikaran ja Padingin maanomistajissa Kalajoen eteläpuolella. Maanomistajat ovat nyt yhteisesti linjanneet, että he sopivat Vesikolmion kanssa maan luovuttamisesta viemärin käyttöön yhdessä ja samassa tilaisuudessa.

– Näin pyrimme varmistamaan, että kaikkia kohdellaan tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti, yrittäjäKari Saukko Nivalan Haikarankylästä kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Samoilla kannoilla on myös nuori lihankarjayrittäjä ja maatalouslomittajaJonna Viitala, jonka asuinrakennuksen lähelle runkoputki oli alun perin linjattu. Nyt Viitala ei tiedä, onko suunnitelma edelleen voimassa.

Ei runkoputki eikä mahdollinen tuleva kyläviemäri saisi mennä kenenkään peltojen poikki.

– Mutta edelleen me ollaan tällä puolella jokea kriittisiä viemärille. Ei runkoputki eikä mahdollinen tuleva kyläviemäri saisi mennä kenenkään peltojen poikki. Maataloutta pitää arvostaa, kuusi vuotta sitten tilan ohjat käsiinsä saanut Jonna Viitala toteaa.

Sekä Saukko että Viitala pelkäävät, että peltojen poikki vedettävä viemäri haittaa ennemmin tai myöhemmin salaojien toimivuutta. Se on kuitenkin tärkeässä roolissa koko viljelyn onnistumisen vinkkelistä.

Saukon ja Viitalan mukaan Kalajoen eteläpuolella olevia viljelijöitä hämmästytti Vesikolmion, kaupungin ja Nivalan vesihuolto Oy:n järjestämä yleisötilaisuus 12. kesäkuuta, jossa linjauksesta kerrottiin. Kylä oli ollut aina toukokuuhun asti siinä käsityksessä, että viemärin linjaus kulkee valtatie 27:n vartta. Toukokuussa maanomistajat saivat kuitenkin kirjeen ja kartan, jossa viemärin ilmoitettiin kulkevan jätevedenpuhdistamolta joen ali Kalajoen eteläpuolelle Välikylään, Haikaraan ja Padinkiin. Padingissa viemäri alittaa uudelleen Kalajoen ja etenee Raudaskylään, josta viemärin matka jatkuu Ylivieskan keskustaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jos linjaus olisi kulkenut alkuperäistä reittiä, salaojahaittaa ei olisi tullut, ainakaan niin paljon, Saukko toteaa ja arvioi parhaan linjauksen kulkevan rautatien vartta, jossa siitä ei pitäisi koitua kenelläkään haittaa.

Toinen Saukkoa ja Viitalaa harmittava seikka on suunnitelma velvoittaa tulevan viemärilaitoksen alueella olevat kiinteistöt liittymään siirtoviemäriin tai myöhemmin alueelle tehtävään kyläviemäriin.

– Yleisötilaisuudessa annettiin ymmärtää, että jos puhdistuslaitteet ovat jätevesiasetuksen mukaiset, kiinteistö voi saada siirtymäajan. Muut joutuvat liittymään viemäriin. Tällainen menettely tuntuu nykypäivänä oudolta.

Jätevesiasetus ja vesilaki antavat kunnalle mahdollisuuden määrätä kiinteistö viemäriin liittymään, mutta Saukon ja monen muun Kalajoen eteläpuolella asuvan mukaan kunnan ei ole mikään pakko ylittää valtion jätevesiasetuksen vaatimuksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Käsittääkseni Ylivieskassa pakkoa ei ole, Saukko tuumaa ja sanoo ihmettelevänsä sitä, että uutta viemärilinjausta esiteltiin ennen kuin Nivalan valtuustossa oli käsitelty viemärilaitosalueita. Viemärilaitosalueet ovat kaupunginvaltuuston alaisia asioita, Saukko korostaa.

Oman mausteensa tilanteeseen tuo valtion jätevesiasetus, joka velvoittaa uusimaan vanhentuneet jätevesijärjestelmät kiinteistön ollessa 100 metriä tai lähempänä vesistöä. Niin sanotut kuivan maan kiinteistöt vapautettiin pakosta ja kuivalla maalla määräys velvoittaa vain uutta kiinteistöä rakentavaa tai vanhaa peruskorjaavaa.

Saukon mukaan Haikaran, Välikylän ja Padingin kylistä valtaosa kuuluu kuivan maan alueeseen eli lähimpään vesistöön on matkaa yli 100 metriä.

–Toivottavasti valtuusto arvostaa mielipidettämme eikä pakota liittymään kyläviemäriin, Saukko toteaa.

Sen Saukko sanoo ymmärtävänsä, että uusi linjaus ohjataan noin 550 kiinteistön asuinalueen läpi noin 200 sijaan, mutta sitä hän ei käsitä, miksi viemäri tekee kolmen kilometrin ja hänen arvionsa mukaan jopa 600 000 euron arvoisen mutkan. Tämän mutkan maksavat hänen mukaansa paitsi Nivalan myös kaikki muut jokivarren kuntien asukkaat.

– Luulisi, että linjaus Haapajärveltä Kalajoelle olisi mahdollisimman kustannustehokas ja suora ottaen huomioon myös kyläviemäreiden liittymät. Jos Padinki ja Haikara halutaan viemäriin, ne voidaan ohjata kylittäin runkoputkeen. Tosin voi kysyä, kannattaako kyläviemäreitä enää tehdä uuden jätevesiasetuksen jälkeen. Liittyminen maksaa maltaita ja sen jälkeen myös käytöstä pitää maksaa.

Siirtoviemäri

Siirtoviemärin yleissuunnittelu on käynnistynyt

Syksyllä päätetään jatkotoimista

Varsinainen suunnittelu kestää 1-1,5 vuotta.

Rakennustyöt kaavailtu vuosille 2021-22

Linjaus kulkee Kalajoen eteläpuolta

Maanomistajat arvostelevat linjausta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä