Paikallisuutiset

Puhallutuksen sijaan tarvitaan yhä useammin verikoetta – Huumeista johtuvien rattijuopumusten määrä kasvaa Pohjanmaalla

Poliisi julkaisi heinäkuun alussa kansallisen rikostilaston, joka listaa paikkakunnittain ilmoitetut rikosnimikkeet vuodesta 2014 kuluvan vuoden toukokuuhun.

Poliisin rikostilastoista paljastuu, että rattijuopumusten ja huumaantuneena ajamisten määrä kasvaa Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella.

Vuonna 2014 ratista kärähdettiin koko Pohjanmaalla noin viisi ja puoli sataa kertaa, kun viime vuonna tapauksia oli jo 915.

Kokkolassa alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena ajamisia on tapahtunut jo tämän vuoden toukokuuhun mennessä 53 kappaletta. Ero edellisvuoteen on huomattava, sillä viime vuonna samana alkuvuoden ajanjaksona tapauksia oli 21.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lukemien kasvuun vaikuttaa poliisin aktiivisuus tielläliikkujien pysäyttämisessä, arvelee Pohjanmaan poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikköBo-Erik Hanses.

– Pohjanmaalla on jo vuosia ollut valtakunnan hienoimmat rikosten selvitysasteet. Totuus kuitenkin on, että tutkinta on rasittunut. Bo-Erik Hanses Apulaispoliisipäällikkö

Hän kertoo, että perinteisten alkoholin voimin syntyneiden rattijuopumusten sijaan tilastoja paisuttavat huumeiden vaikutuksen alaisina rattiin lähtijät.

– Huumaantuneena ajaminen on lisääntynyt koko laitoksen alueella jo monta vuotta. Noin 20 vuotta sitten törkeiden rattijuopumusten osuus oli tavallisia isompi, mutta tilanne on kääntynyt, koska huumaantuneena ajaminen luetaan yleensä pelkäksi rattijuopumukseksi. Nyt on eniten tavallisia rattijuopumuksia huumeiden vaikutuksen alaisena, tai sitten sekä alkoholin että huumeiden, hän kertoo.

Pohjanmaan poliisi tapaa Hansesin mukaan liikenteessä eniten kannabista ja amfetamiinia. Ne eivät näy puhallutuksessa, mutta päihtymystila on Hansesin mukaan helppo havaita puhallutettavan olemuksesta ja käytöksestä. Varmistus havainnolle saadaan terveyskeskuksessa otettavalla verinäytteellä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Huumaantuneena ajamiset vievätkin alkoholirattijuopumuksia enemmän poliisin työaikaa.

– Alkoholirattijuopumus on nopea käytäntö: puhallutettava vain viedään laitokselle puhaltamaan tarkkuusalkometriin. Huumausainetapauksissa täytyy käydä terveyskeskuksessa ottamassa verinäyte, Hanses kertoo.

Huumerattijuopumukset johtavat usein myös muiden huumausainerikosten kirjaamiseen, sillä kiinni jääneen autosta löytyy usein lisää huumeita. Rattijuopumuksen perusteella kiinni jääneelle saatetaan suorittaa myös kotietsintä.

Rikostilastoja hallitsevat miehet. Myös rattijuopumuksesta epäillyt ovat useimmiten pari-kolmekymppisiä miehiä. Siinä missä Kokkolan rattijuopumustapauksista 59 oli viime vuonna miesten ajamia, naisia oli asialla vain 14 tapauksessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alaikäisiä kuljettajia kärähti ratista viime vuonna kaksi.

Yleisesti ottaen ilmoitettujen rikosten määrä vähenee koko maassa, niin myös Oulun ja Pohjanmaan poliisilaitoksilla. Poliisin rikostilastojen yhteydessä julkaistun tiedotteen mukaan rikosten selvittäminen kuitenkin vaikeutuu, koska ne ovat yhä kansainvälisempiä. Yhä suurempi osa rikoksista tehdään virtuaalimaailmassa, jossa kansalliset rajat ylittyvät ja anonyyminä toimiminen on helppoa.

Apulaispoliisipäällikkö Bo-Erik Hanses tunnistaa myös Pohjanmaan poliisin näkökulmasta, että teknologian kehittyminen on osaltaan vaikeuttanut rikosten selvittämistä. Hän ottaa esiin myös perinteisemmän ongelman, poliisin määrärahojen leikkaamisen, joka tuntuu hänen mukaansa rikostutkijoiden selkänahassa.

– Pohjanmaalla on jo vuosia ollut valtakunnan hienoimmat rikosten selvitysasteet. Totuus kuitenkin on, että tutkinta on rasittunut. Tarvittaisiin enemmän rahaa ja melkeinpä toinen poliisikoulu, että resurssit riittäisivät, hän toteaa.

Rikosten määrän väheneminen saattaa tuntua yllättävältä tiedolta, sillä keskivertokansalaisen silmissä maailman meno tuntuu usein menevän vain hullummaksi. Hanses huomauttaa, että ihmiset saavat nykyään tietää rikoksista paljon enemmän kuin ennen.

– Vielä kymmenen vuotta sitten poliisi ei tiedottanut niin paljon kuin nyt, hän toteaa.

Kommentti

Fakta

Rikostilastot

Poliisi julkaisi 1.7. laajan rikostilaston, jossa listataan ilmoitettujen rikosten lukumäärä paikkakunnittain vuodesta 2014 toukokuuhun 2019.

Samalla julkaistiin myös tilastot rikosten asianomistajista ja epäillyistä.

Tilastot perustuvat rikosilmoitusjärjestelmän tietoihin ja ne tullaan jatkossa päivittämään kuukausittain.

Julkaisu liittyy laajempaan toimintaympäristöanalyysiin, jonka avulla Poliisi kerää tietoa rikostrendeistä ja yhteiskunnan turvallisuudesta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä