Paikallisuutiset

Kakofonia saadaan kuriin suunnittelulla – Kaustisen kansanmusiikkifestivaalien puitteiden kasaaminen vaatii satoja käsipareja

Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla tekninen tuottaja voi joskus joutua painamaan jarrua, jos esiintyjien toiveet äityvät turhan villeiksi.

– Mitään pyrotekniikkaa ei voida järjestää. Turvallisuus edellä kuitenkin mennään, tekninen tuottajaMatti Korhonen naurahtaa.

Harvoinpa kansanmusiikkifestivaaleilla on kuitenkaan pyydetty edes mitään sellaista, mitä ei olisi mahdollista toteuttaa. Fyysisten puitteiden toteuttamisesta ja siitä, että varsinaisella festivaaliviikolla esiintyjät ja yleisö voivat nauttia juhlista vastaavat 449 toimihenkilöä ja talkoolaista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien rakentamiseen tarvitaan monta käsiparia. Pyry Rauma kantaa aitaa.
Kaustisen kansanmusiikkijuhlien rakentamiseen tarvitaan monta käsiparia. Pyry Rauma kantaa aitaa. Kuva: Antti Varonen

Teknisen tuottajan vastuualueeseen kuuluu Korhosen mukaan kaiken huomioiminen niin, että toiminta on turvallista ja että jokaisessa esityksessä on paikalla sellainen äänentoisto kuin tarvitaan, eli että tieto tarpeista on mennyt tekniikan toimittajalle perille.

Areenan äänentoistosta vastaa Akun Tehdas ja loppujen äänentoistollisten lavojen tekniikasta Live Light Oy. Rautalangasta väännettynä Kaustisen festivaalin teknisen tuottajan vastuualueeseen kuuluu esimerkiksi se, että sähköä on saatavilla oikeassa paikassa oikean verran. Festivaalialueelle on esimerkiksi vedetty reilut kaksi kilometriä sähkökaapelia.

Äänentoistollisesti haastavin paikka festivaalialueella on Korhosen mukaan areena.

– Onneksi nykyteknologia on kehittynyt niin, että saadaan rajattua aluetta, mihin ääni leviää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aivan täysiä ei voi popittaa pelimannien soiton päälle, sillä Kaustisen festivaaleillahan tunnetusti viulut soivat joka nurkalla.

Äänen holtitonta leviämistä ja kakofoniaa pyritään hallitsemaan esimerkiksi lavojen asemoinnilla.

Konserttiympäristönä ulkoteltat ovat ongelmallisia siksi, että niiden katot ovat epäsymmetrisen muotoisia ja niissä on paljon kovaa pintaa, joka heijastaa ääntä.

– Esimerkiksi Mondoon on rakennettu seiniä, jotka vaimentavat ääntä. Lisäksi Mondon kattoon on kiinnitetty akustiikkalevyt.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lavaa rakennettiin sellaiseksi, että ääni pysyy paremmin kurissa ja seinät myös auttavat pitämään areenalta tulevan musiikin Mondon lavan ulkopuolella. Näin Mondossa soittavalle yhtyeelle ei tule tarvetta nostaa äänenvoimakkuutta yleisön kannalta liian korkeaksi vain siksi, että muusikot kuulisivat oman soittonsa muun äänen yli.

Taneli Hietalahti, Johanna Uusitalo ja Tuukka Lempiälä rakentavat sisääntuloporttia.
Taneli Hietalahti, Johanna Uusitalo ja Tuukka Lempiälä rakentavat sisääntuloporttia. Kuva: Antti Varonen

Erityisen äänentoistollisesta näkökulmasta Kaustisen festivaaleista tekee myös se, että soittopaikkoja on hyvin paljon ja niistä osalla musiikki on vahvistettu, osalla ei. Kaikkiaan virallisia lavoja on 26, joista Korhosen mukaan kunnon äänentoisto rakennetaan kahdeksalle lavalle. Lisäksi joihinkin esiintymispaikkoihin esiintyjät voivat toki tuoda itse esimerkiksi laulumikin ja vahvistimen mukanaan.

– Pelimannimusiikki ei lähtökohtaisesti ole vahvistettua musiikkia. Paljon minun asiakkaina onkin sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole tottuneet äänentoistoon eivätkä ollenkaan rutinoituneita sen kanssa toimimaan. Se teettää välillä töitä, Korhonen sanoo.

Tuukka Lempiälä rakentaa festarialueen portin katosta.
Tuukka Lempiälä rakentaa festarialueen portin katosta. Kuva: Antti Varonen

OhjelmajohtajaAnne-Mari Hakamäki kertoo, että parhaimmat paikat lavoille ovat löytyneet kokeilemalla ja tiedostamalla sen, minkälaista musiikkia milläkin lavalla mihinkin aikaan soitetaan.

– Ongelmanahan on se, että alueen infra muuttuu. Puskia häviää, mikä vaikuttaa kokonaisuuteen, Hakamäki sanoo.

Useat yhtä aikaa soivat ulkokonsertit ovat aina sellainen haaste, että täydellisyyteen ei voi päästä. Kokemusten kautta lavajärjestelyitä kuitenkin aina pyritään parantelemaan niin, että turhaa kakofoniaa ei syntyisi ja että yleisö pystyisi helposti nauttimaan musiikista.

Lue Lisää Kaustisen kansanmusiikkijuhlista:

Pelimannimusiikki on houkutellut helsinkiläisen Raili Salosen Kaustiselle kohta jo 50 kertaa - Melkein yhtä monta kertaa hän on nukkunut kotimajoituksessa

Fakta

Kaustinen folk music festival

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjestetään nyt 52. kerran.

Viikon aikana festivaalialueella nähdään noin 1600 eri konserttia.

Esiintyjiä juhlilla on noin 4000.

Maanantaina Kaustisen seutukunta tarjoaa ilmaisen sisäänpääsyn.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä