Paikallisuutiset

Kaikki pelaa -asenne toimii musiikissa – Kaustisella tiistaina esiintyvä Crying Uncle Bluegrass Band oli jo vuosia sitten muusikko Antti Järvelän opissa Kaliforniassa

Syy siihen, että amerikkalainen bluegrass-yhtye Crying Uncle Bluegrass Band esiintyy Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla onAntti Järvelä. Järvelä on kansanmusiikin monitoimimies, joka on soittanut mm. JPP:ssä ja on Orivesi All Starsin taiteellinen johtaja. Eräänä iltana hän katseli netistä kansanmusiikkiyhtyeiden videoita ja näki yhtyeen, jossa soitti hyvin nuoria muusikoita. Järvelä joutui katsomaan videon monta kertaa, koska soittajien taituruus vaikutti epätodelliselta.

– En yleensä ikinä tee niin, mutta sillä kertaa otin yhteyttä bändiin. Lähetin heille viestin ja kyselin, kiinnostaisiko heitä joskus tulla Suomeen esiintymään, Järvelä kertoo.

Yhtye vastasi pian, että miksipä ei. Samalla kävi ilmi, että Järvelä oli itse opettanut kahta pojista Kaliforniassa pitämällään kurssilla. Siitä tosin oli aikaa jo kuusi vuotta, joten aluksi hän ei muistanut poikia. Mutta sitten hänen mieleensä äkkiä nousi pieni viulisti, joka oli omaksunut sävelet poikkeuksellisen nopeasti. Kyseinen poika,Teo Quale, oli sittemmin alkanut soittaa myös mandoliinia, ja se on hänen instrumenttinsa Crying Uncle Bluegrass Bandissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Järvelä järjesti yhtyeen ensimmäiselle ulkomaankiertueelleen Suomeen. Se on viimeisen parin viikon aikana vienyt poikia mm. Keravalle, Savitaipaleelle, Jyväskylään, Rääkkylään ja nyt Kaustiselle.

Pyrin herkistämään soittajien korvia tietyille asioille. Antti Järvelä Muusikko

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

12-vuotias Teo Quale on Crying Uncle Bluegrass Bandin nuorin soittaja. Hänen veljensäMiles sekäAndrew Osborn jaJohn Gooding ovat muutaman vuoden vanhempia. Nuoresta iästään huolimatta pojilla on pitkä soittokokemus ja korkea taitotaso.

Järvelä kuvaa yhtyettä "luonnonoikuksi", jonka musikaalisuus on käsittämättömällä tasolla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Miles Quale kertoo, että vaikka bluegrass ei valtavirtamusiikkia olekaan, heidän kotiseudullaan Pohjois-Kaliforniassa se on suosittua ja muusikkoyhteisö pitää yhtä. Musiikkia opitaan tyypillisesti jameissa, joten kaikki osaavat lopulta samat kappaleet.

– Niistä monet ovat peräisin -30-40-luvulta. Moni tekee koko uransa soittamalla covereita. Tosin nämä kaksi ovat myös säveltäneet itse, sanoo John Gooding viitaten Qualen veljeksiin.

Kolme vuotta toimineessa Crying Uncle Bluegrass Bandissa sovitukset tehdään aina yhdessä. Osa kappaleista sovitetaan tarkasti, osassa improvisaatio on isossa osassa.

Yhtye tekee yleensä muutaman keikan kuukaudessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Voitaisiin tehdä enemmänkin, toteaa Teo Quale.

Vauhtia kuitenkin hidastaa se, että kaikki muusikot käyvät vielä koulua. Ja vieläpä eri kouluja, jotka sijaitsevat tahoillaan noin tunnin ajomatkan päässä San Fransiscosta. Sitä paitsi, vaikka keikkailu yleensä mukavaa onkin, se ei ole pääsyy soittamiseen.

– Kysymys on musiikista itsestään, toteaa Gooding.

Siitä on kysymys myös Antti Järvelän opetuksessa. Hän opettaa pääosin ryhmiä, eikä tunneilla hinkata soittotekniikkaa.

– Minä opetan musiikkia. Pyrin herkistämään soittajien korvia tietyille asioille. Soittamisen pitää tuntua hyvältä, Järvelä kuvaa.

Tällainen "sosiaalis-psykologinen" opetustapa on kokonaisvaltainen. Järvelä ei suunnittele opetusta etukäteen kovin paljon vaan toteuttaa sen osallistujien ehdoilla. Hän haluaa antaa kurssilaisille itseluottamusta ja ruokkia oppimiseen vaadittavaa intohimoa.

– Aika paljon menen huumorin kautta. Haluan myös näyttää, että kuka tahansa on haavoittuvainen, myös minä itse. Virheitä ei tarvitse pelätä ja niistä kyllä selviää, Järvelä toteaa.

Antti Järvelä pitää nykyisin ulkomailla noin viisi kurssia vuodessa. Hän on tehnyt paljon töitä mm. Saksassa, USA:ssa ja Itävallassa. Tänä vuonna hän on lähdössä heti Kaustisen jälkeen Shetlantiin.

Lue lisää Kaustisen kansanmusiikkijuhlista:

Kakofonia saadaan kuriin suunnittelulla – Kaustisen kansanmusiikkifestivaalien puitteiden kasaaminen vaatii satoja käsipareja

Fakta

Crying Uncle Bluegrass Band

Teo Quale, 12, mandoliini ja laulu

Miles Quale, 15, viulu ja laulu

Andrew Osborn, 16, kontrabasso ja laulu

John Gooding, 16, kitara ja laulu

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä