Paikallisuutiset

Kokkolan opiskelija-asunnot eivät riitä kaikille halukkaille, joten uusia opiskelijoita suositellaan hakemaan myös yksityisiä vuokrakämppiä: "Olen huomannut, että parhaat asunnot löytää paremmin omalla aktiivisuudella kuin valmiilla tarjouksilla", toteaa Jyväskylästä Kokkolaan muuttava Samu Samula

Kokkolassa, Pietarsaaressa ja Ylivieskassa toimiva Centria-ammattikorkeakoulu tarjosi tämän vuoden yhteishaussa yhteensä 421 uutta opiskelupaikkaa. Vuonna 2018 Centrialla oli 2 944 opiskelijaa, selviää Tilastokeskuksen tilastosta.

Uudet tulokkaat tietävät myös kysyntää asunnoissa.

Centria-ammattikorkeakoulun Kokkolan toimipisteen opintoneuvojaNiinamari Martikkala kertoo, että Kt Oy Tankkarin opiskelija-asuntohakemuksia on tullut tähän asti noin parisensataa. Vuokrausasiat hoitaa tätä nykyä Centria Housing.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hakemusten määrä on suunnilleen sama kuin edellisinä vuosina. Osa hakijoista etsii asuntoa vasta syyskuulle. Haasteensa asuntojen tarjontaan on tuonut Hakalahdessa sijaitsevan Tankkari 2 -opiskelija-asuntolan purkaminen, jolloin yksi kohde on nyt pois laskuista.

Opiskelijat ovat huomanneet trendin, että yksiöitä haetaan enemmän. Niinamari Martikkala opintoneuvoja, Kokkolan Centria-amk

– Suurimmat ruuhka-ajat ovat elo-syyskuussa. Tarve on kuitenkin ympärivuotinen, Martikkala toteaa.

Tankkarin kohteista numerot 3 ja 4 ovat suosituimpia, sillä ne sijaitsevat lähimpänä ammattikorkeakoulua.

– Yksiöt ovat aina suosituimpia. Opiskelijat ovat huomanneet trendin, että yksiöitä haetaan enemmän. Mutta kyllä solujakin haetaan, ne ovat hintaluokaltaan paljon edullisimpia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Opintoneuvoja muistuttaa, että on suurempi mahdollisuus saada asunto, jos asuntoja hakee rajattomasti ilman valikointia. Asunnon jo saanut opiskelija voi vielä hakea uudestaan vaikkapa yksiöön, jos on aiemmin vastaanottanut solun. Yksi hakemus riittää, sillä se säilyy voimassa olevana vaikka olisi perunut edellisen tarjouksen. Seuraavaa asuntoa tarjotaan sitä mukaa, kun niitä vapautuu.

Yksiöiden hintahaarukka on noin 350 eurosta 450 euroon. Luottotietojen puuttuminen ei ole este kenellekään Tankkarin hakijalle. Luottotietoja ei myöskään tarkisteta hakemuksessa.

– Olemme opiskelija-asuntona tukemassa opiskelijaa, emme estämässä, perustelee opintoneuvoja.

Kesän aikana Tankkarin asunnoissa on asunut myös jonkin verran ulkopaikkakuntalaisia kesätyöntekijöitä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokkolan Banerinkadulla sijaitsevaa Tankkari 2:a puretaan parhaillaan. Solukämpät eivät nauti samaa suosiota kuin ennen.
Kokkolan Banerinkadulla sijaitsevaa Tankkari 2:a puretaan parhaillaan. Solukämpät eivät nauti samaa suosiota kuin ennen. Kuva: Markku Jokela

Ylivieskan Vuokra-asunnot Oy:n kautta vuokrattavia opiskelija-asuntoja on tarjolla yhteensä 80. Ne sijaitsevat Mutupolulla ja Suksitiellä.

– Kyllä asunnot ovat nyt aikalailla täynnä. Niiden määrä on tasapainossa suhteessa opiskelijoiden määrään, kertoo toimitusjohtajaAri Kärkinen.

Toimitusjohtajan mukaan asuntoja riittää kaikille halukkaille, varsinkin kun Centria-ammattikorkeakoulun Ylivieskan toimipisteen päiväopetus lakkautettiin parisen vuotta sitten, eikä opiskelijoita ole enää yhtä paljon.

– Hakijoille on löytynyt aina asunto. Aiemmin vuokrasimme suurempia asuntoja kimppakämpiksi opiskelijoille.

Kesällä noin kymmenessä asunnossa on asunut kesätyöntekijöitä, jotka muuttavat pois syksyllä pois palaavien opiskelijoiden tieltä.

– Tilanteemme on sellainen, että suuri osa asuu asunnoissa vakituisesti. Toki osa irtisanoutuu tai lähtee kesäksi muualle.

Luottotietojen puuttuminen ei myöskään ole este Ylivieskan opiskelija-asunnoissa, mutta luottotiedottomalta vaaditaan kaksinkertainen vakuus asunnosta. Ylivieskan opiskelija-asuntojen vuokra on 220 ja 360 euron välillä.

Riittävätkö asunnot kaikille syksyn hakijoille?

– Ei valitettavasti. Pyrimme tarjoamaan mahdollisimman monelle asunnon, mutta suosittelemme hakijoita olemaan yhteydessä myös yksityisiin vuokranantajiin, sanoo Niinamari Martikkala.

Kokkolan yksityisillä vuokranantajilla on tällä hetkellä vapaana yli 30 vuokrayksiötä, jotka maksavat 380–685 euroa. Ylivieskassa yksiöitä oli vapaana vain neljä.

Jyväskylästä Kokkolaan muuttava 28-vuotias Samu Samula etsii keskustasta tai ammattikorkeakoulun läheltä opiskelijalle sopivaa yksiötä. Samula pääsi opiskelemaan Centria-ammattikorkeakouluun musiikkipedagogiksi instrumentin opettajan linjalle, pääaineena pop-jazz rummut.

– Tarkemmin etsin noin 30-neliöistä yksiötä. Vuokran tulisi olla mielellään enintään 500 euroa. Luulisi, että Kokkolasta löytyisi hyvä yksiö 450:lläkin eurolla, Samula toteaa.

Aiemmin on joskus tullut vastaan asuntoja, joista puuttuu hella ja uuni. Ne ovat ehdottomia. Pesukoneliitäntä olisi mukava lisä muttei ehdoton. Ihan pieni, 20-neliöinen yksiö ei ihan henkilökohtaisesti riitä, mutta neliömääräkin riippuu siitä, millainen kämppä on. Kaappitilaa tulisi olla riittävästi tavaroille. Parveketta ei tarvitse olla.

– Solu on käynyt mielessä, mutta yksiötä haen. Jos solua tarjottaisiin, joutuisin harkitsemaan asiaa.

Tuleva opiskelija on etsinyt asuntoa Kokkolan vuokra-asuntojen Facebook-sivuilta, Tori.fistä ja vuokra-asuntojen hakuvahtisivuilta, kuten Vuokraovi.comista. Hän on myös tehnyt asuntohakemuksen Tankkarille ja Kokkolan kaupungin sivuilla. Asuntotarjouksiakin on tullut, mutta monessa on ollut liian kallis vuokra Samulan toiveisiin.

– Olen huomannut, että parhaat asunnot löytää paremmin omalla aktiivisuudella kuin valmiilla tarjouksilla.

Tähän asti asunnon etsinnässä ei ole tärpännyt myöskään pitkän välimatkan vuoksi. Jyväskylästä Kokkolaan menee linja-autolla neljä tuntia, jos Samula haluaa tulla asuntonäyttöön. Monet asunnot menevät nenän alta, kun nopeammat lähialueen hakijat käyvät samankin päivän aikana asuntonäytössä.

– Välimatka ei ole este, mutta olen kokenut sen haasteeksi.

Samula on muuttamassa Kokkolaan hyvillä mielin, vaikkei kaupunki olekaan hänelle tuttu. Kokkolan lisäksi hän haki Ouluun, Kuopioon ja Jyväskylään, joista Kokkolan Centria-ammattikorkeakoulu avasi ovet.

Ydinkeskusta on tullut jo tutuksi parin käynnin jälkeen.

– Kokkolassa on kauniita vanhoja kaupunginosia, Samula kehuu.

Fakta

Kt Tankkari Oy

Opiskelija-asuntoja tarjoava yhtiö Kokkolassa.

Valikoimaan kuuluu 5 rakennusta ja reilu 200 asuntoa.

Vuosina 1980-82 rakennettua Tankkari 2:a puretaan parhaillaan.

Uusin Tankkari 1 on rakennettu vuosina 2016-2017.

Lähde: www.tankkari.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä