Paikallisuutiset

Skeittaajien toiveissa lisää parkkeja ja skeittihalli – Kokkolan skeittipuistot saavat käyttäjiä jo aivan pienistä lapsista lähtien

Skeittauksen suosio jatkaa kasvuaan. Kokkolasta löytyy tälle hetkellä kymmenen extremeurheilulajien harrastajien käytössä olevaa skeittipuistoa.

KaupunginpuutarhuriSini Sangi uskoo, että skeittauksen harrastajamäärien nousua on Kokkolan alueella avittanut uusien skeittiramppien rakentaminen. Kaupunki on parin viime vuoden aikana rakentanut uudenaikaiset skeittipuistot Isokylään ja Hollihakaan, joilla käykin eniten liikkujia.

– Kummatkin ovat niin sanottuja uudenaikaisia betoniparkkeja ja erikoistuneiden skeittipaikkasuunnittelijoiden tekemiä. Uudet säädökset rajoittavat niin sanottujen omatekoisten ramppien rakentamista, Sangi luonnehtii.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Isokylän lähiliikuntapaikan skeittipuisto valmistui vuonna 2017 ja Hollihaan Brita Marian puiston skeittiparkki ja pumptrack-rata Hollyhaka viime syksynä. Brita Marian puiston Hollyhaalle mahtuu enemmän liikkujia.

– Brita Marian puistoon mahtuu taitotasosta riippuen 10–15 käyttäjää kerrallaan. Olisiko Isokylän maksimi kymmenen käyttäjää, Sangi pohdiskelee.

Nuorison kasvavan lajiharrastuneisuuden lisäksi Kokkolan uusien skeittiramppien rakentamiseen oli myös pari muuta syytä.

– Yksi syy on nuorison liikuttaminen. Olemme huomanneet, että nuoriso lähtee liikkeelle tämäntyyppisillä liikuntaratkaisuilla. Teimme myös alueella selvityksen siitä, minkälaisia liikuntapaikkoja alueelle toivotaan. Veimme kyselyn Isokylän monitoimitalolle, missä myös nuorisoa vastasi siihen, Sangi kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sangin mukaan skeittipuistohankkeet ovat vastanneet hyvin kysyntään. Puistoja käyttävät ahkerasti niin lapset, nuoret kuin aikuisikään ehtineet skeittarit.

– Niissä on jonoakin välillä. On kiva, että skeittipuistoissa käy kaikenikäistä käyttäjää.

Kaupunginpuutarhuri Sangi kertoo käyttäjien antaneen puistoista todella hyvää palautetta.

– Ainoa negatiivinen kommentti on ollut se, että rampit ovat liian pieniä suhteessa käyttäjämääriin, tai että paikkoja on liian vähän.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokkolan Rullalautailijoiden entinen aktiiviAntti Hotakainen arvioi, että tätä nykyä aktiivisia skeittauksen harrastajia on Kokkolassa vajaa sata. Tarkkoja lukuja on kuitenkin vaikea saada.

– Emme ole koskaan tehneet tilastoja. Kyseessä on yksilölaji, jota harrastetaan silloin, kun haluaa ja miten haluaa.

Hotakaisen oman tuntuman mukaan harrastajien määrä on noussut hänen aktiiviajoistaan. Keskeisenä syynä tälle hän pitää ammattilaisten tekemien skeittiparkkien, kuten Hollihaan ja Isokylän skeittipuistojen tuloa näkyville paikoille.

Harrastajamäärien noususta huolimatta skeittauksen harrastajilla ei ole tällä hetkellä aktiivista yhdistystoimintaa Kokkolassa. Hotakainen muistelee toiminnan loppuneen joko vuonna 2016 tai 2017.

– Aktiivista puuhaporukkaa ei vain enää riittänyt. Harrastajilla ei vain ollut enää halua käyttää vapaa-aikaansa siihen hommaan.

Nykyaikaisen, säädökset ja määräykset täyttävän betoniparkin rakentaminen maksaa vähintään 50 000 euroa. Tällä summalla katetaan suunnittelukustannukset sekä ramppien muotoilemiseen ja suuntaamiseen vaadittava työ.

– Isokylän parkki maksoi 50 000 euroa ja Brita Marian parkki taisi olla siinä 80 000 euron paikkeilla, ehkä vähän alle. Kumpikin näistä on tehty lähiliikuntapaikkahankkeena, joten niihin saatiin myös valtion tukea.

Isokylän skeittipuisto sai valtion ohella rahoitusta myös Kokkolan kaupungilta, ja Brita Marian parkin taustalta löytyy jopa kolme rahoituslähdettä, sillä kaupunki sai Brita Maria Renlundin säätiöltä avustusrahaa koko Hollihaan puiston kehittämiseen.

Sekä uusien että vanhojen skeittiramppien vanerilevyt kuluvat käytön myötä. Kokkolan kaupunki tekeekin rampeille huolto- ja tarkastustoimenpiteitä säännöllisin väliajoin.

– Rampit on käyty tarkastamassa, ja katsottu, ettei niissä ole mitään turvallisuuspuutteita. Korjaamista vaativiin ramppeihin on tänä kesänä vaihdettu uudet vaneeriset levyt, Sangi kertoo.

Uusille Hollihaan ja Isokylän skeittirampeille ei ole onneksi käyty tekemässä ilkivaltaa.

Vaikka uusille skeittipaikkoille olisi yhä kysyntää, Kokkolan kaupunki ei ole tehnyt suunnitelmaa eikä aikataulutusta uusien kohteiden rakentamisesta tai nykyisten perusteellisesta kunnostuksesta. Lähitulevaisuuden uusia hankkeita mietitään vuoden lopulla valmistuvan kaupungin budjetin sallimissa puitteissa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä