Paikallisuutiset

Vierailimme parissa lukijoiden suosikkimatkailukohteessa Kokkolassa, joissa kahvila, ranta ja historia kiinnostavat – Marinkaisissa asuva valokuvaaja Miia Parviainen ikuistaa Vattajan hiekkarannan auringonlaskun viikoittain

Keskipohjanmaa kysyi toukokuussa lukijoiltaan Kokkolan parhaita turistikohteita. Kärkipaikoilla muiden kohteiden lisäksi olivat Vattajan hiekkaranta, Neristan eli Vanhakaupunki sekä kahvila Saha. Vierailimme lukijoiden suosikkikohteissa Vattajalla ja kahvila Sahassa sekä kysyimme Vanhankaupungin kierroksesta.

Vanhassakaupungissa pidetään avointen pihojen päivä elokuun ensimmäisenä viikonloppuna.
Vanhassakaupungissa pidetään avointen pihojen päivä elokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Kuva: Markku Jokela

Valokuvausta yhtenä työnään tekeväMiia Parviainen Marinkaisista käy kuvaamassa Vattajan pitkää hiekkarantaa viikoittain aina kun mahdollista. Hän asuu lähellä Hakunnin rantaa, joten matka Vattajan rannalle ja Ohtakariin taittuu pyörällä.

– Onhan Vattajan hiekkaranta ainutlaatuinen paikka Suomessa. Kun Puolustusvoimien harjoitukset eivät ole käynnissä, Hakunnin eteläpää on täynnä ihmisiä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Onhan Vattajan hiekkaranta ainutlaatuinen paikka Suomessa. Miia Parviainen valokuvaaja

– Silloin kun Vattaja valittiin Suomen kauneimmaksi rannaksi, tuli mietittyä, täyttyykö ranta nyt ihmisistä. Se on pysynyt kuitenkin rauhallisena. Kaikki lähialueen ihmiset eivät edes tiedä, miten sinne mennään. Toivoisin, että se säilyisi sellaisena, ettei siellä näkyisi ihmisen jälki, vaan siellä kävisi ainoastaan sellaisia ihmisiä, jotka oikeasti kunnioittavat luontoa.

Miia Parviainen kulkee pyörällä töihinkin, joten etäisyys kodista Vattajan hiekkarannalle ei ole matka eikä mikään.
Miia Parviainen kulkee pyörällä töihinkin, joten etäisyys kodista Vattajan hiekkarannalle ei ole matka eikä mikään. Kuva: Markku Jokela

Parhaimpia kuvauskohtia rannalla ovat itse meri ja hiekkaranta. Otollisin aika kuvata kesällä on iltamyöhään kymmenen ja kahdentoista välillä, jolloin valo on pehmeimmillään.

– Auringonlasku on joka ilta erilainen.

Parviainen on kuvannut auringonlaskusta myös livekuvaa kuvasivustoilleen Facebookissa ja Instagramissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toinen kaunis kuvauspaikka on Parviaisen mukaan Karhinkalliot Karhissa, joka sijaitsee Lohtajan ja Marinkaisten välissä.

Pohjois-Savosta kotoisin oleva Miia Parviainen rakastui mereen 17-vuotiaana, jolloin hän oli viettämässä Kalajoen juhannusta ja näki kauniin meren ensimmäistä kertaa. Kokemuksen jälkeen hän muuttikin Savosta Keski-Pohjanmaalle.

Vanhojen puutalojen palovakuutusmerkit, kipsikoirat ikkunoissa sekä juorupeilit kiinnostavat Vanhankaupungin vierailijoita.
Vanhojen puutalojen palovakuutusmerkit, kipsikoirat ikkunoissa sekä juorupeilit kiinnostavat Vanhankaupungin vierailijoita. Kuva: Markku Jokela

Kokkolan matkailuoppaat ry:n sihteeri ja opaskierroksia kymmenen vuotta vetänytElisa Maunumäki kertoo, että Vanhankaupungin kävelykierrokset muotoutuvat sen mukaan, mitä reittiä kuljetaan. Kierros lähtee Mannerheiminaukiolta Raatihuoneen kohdalta. Matkan varrella opastettaville voidaan näyttää muun muassa historiallista Rahmin taloa, Englannin puistossa sijainnutta Tervatoria ja pienten lasten koulua.

– Kerromme Vanhasta kaupungista tarinoiden kautta, sillä kaikkiin kohteisiin liittyy jokin tarina. Oppaamme valikoi kohderyhmälle sopivan tarinan, ja joskus joku kysyykin, että asuiko esimerkiksi tässä talossa Roosin perhe. Varsinkin merimieskoirat ja juorupeilit kiinnostavat muualta tulevia, kertoo Maunumäki.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vanhankaupungin kierroksessa kerrotaan myös jotain ajankohtaista alueesta. Maunumäki on nostanut esille tehdyt kukkaistutukset Mannerheiminaukiolla. Hän on myös pannut merkille useat remontit, kun taloja remontoidaan Kokkolan juhlavuotta varten.

Opaskierroksen kävijöitä ovat muun muassa vasta Kokkolaan muuttaneet, jotka haluavat tutustua uuteen kotikaupunkiin, entiset kokkolalaiset ja Villa Elban nuorisokeskuksen ulkomaan opiskelijat. Opaskierroksia saa tällä hetkellä suomen lisäksi ruotsiksi, englanniksi ja ranskaksi. Syksyllä alkaa uusien oppaiden koulutus, ja hyvä kielitaito on valttia valinnassa.

Jenni Hanhinen-Skog ja Mikael Skog kokivat, että Kokkolassa riitti monipuolista ja lapsiystävällistä tekemistä.
Jenni Hanhinen-Skog ja Mikael Skog kokivat, että Kokkolassa riitti monipuolista ja lapsiystävällistä tekemistä. Kuva: Antti Varonen

Ykspihlajassa sijaitsevassa kahvila Sahassa ensimmäistä kertaa olleetMikael Skog ja Jenni Hanhinen-Skog nauttivat aurinkoisesta päivästä kahvilan pihalla. Siuntiosta asti Kokkolaan kesälomaviikkoa viettämään tullut perhe oli keksinyt paljon tekemistä paikkakunnalla.

– Olemme käyneet Perhonjoessa uimassa, Toivosen eläinpuistossa, Vohvelikahvilassa ja Vesiveijarissa kylmänä päivänä. Aiomme käydä vielä Kaustisten festareilla, listasi Jenni Hanhinen-Skog viime viikolla.

Vetelistä kotoisin oleva Jenni Hanhinen-Skog kysyi paikallisilta ystäviltään Facebookissa, minne Kokkolassa kannattaisi suunnata. Perhe päätyi kahvittelemaan ystävien suosittelemaan kahvilaan.

– Tämä on erilainen, boheemi ympäristö.

– Kyllä täällä on kaikki mitä tultiin hakemaan, toteaa Mikael Skog.

Pääkirjoitus: Kokkolassa on jo nyt paljon turisteillekin – Voisiko uusina innovaatioina olla vaikka lasiseinäisiä merimajoja matkailijoille?

Kommentti

Fakta

Kokkolan matkailuoppaat ry

Vuonna 1978 perustettu yhdistys, joka tarjoaa opastettuja kierroksia Kokkolassa.

Opaskierrokset ovat tiettynä päivänä tai erikseen tilattavissa.

Opaskielinä suomi, ruotsi, englanti ja ranska.

Yhdistys pitää opaskoulutuspäivän elokuussa osana Kokkolan seudun opiston opaskursseja.

Jotta oppaana voi toimia, täytyy suorittaa yhdistyksen opaskurssi ja opiston kaikki 5 moduulia.

Lähde: www.kokkolanmatkailuoppaat.com ja Elisa Maunumäki

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä