tiistai 2.6.2020 | 23:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

K.H. Renlundin museon kesänäyttelyssä on ollut heinäkuussa lähes tuplasti enemmän yleisöä kuin kesäkuussa – videolla näyttelyvahdit kertovat omat suosikkiteoksensa

Anni Saari
Pe 26.7.2019 klo 10:30

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

K.H.Renlundin museossa työskentelevät Heta Kangasvieri ja Claudia Kaakinen ovat heinäkuussa laskeneet ahkerasti kävijöitä.

– Meillä on ollut sellainen leikki, että tuplaantuuko kävijämäärä kesäkuusta, Kangasvieri sanoo.

Museon Kesä kuvin -näyttelyssä kävi väkeä kesäkuussakin, mutta heinäkuussa selvästi enemmän. Näyttelyvieraiden joukossa on ollut paljon matkailijoita, myös ulkomaalaisia. Kokkolassa on vieraillut mm. amerikkalaisia ja italialaisia turisteja. He osallistuvat myös opastuksiin.

– Yksi amerikkalainen tuli varta vasten etsimään erään taiteilijan töitä, jolle hän on sukua, Kangasvieri kertoo.

Kävijämäärään vaikuttavat sää ja muut kaupungin tapahtumat. Kangasvieri ja Kaakinen kertovat, että erityisesti Kokkola-Cupin aikaan museossa oli paljon väkeä. Lasten vanhemmat kävivät nimittäin pelien ohella tutustumassa taiteeseen.

Helle ei väkeä karkota.

– Ihmiset eivät lähde liikkeelle jos on huono sää. Lämpimällä säällä he käyvät kaupungilla ja saattavat siinä samalla käydä museossa, Kaakinen arvioi.

Niitäkin on, jotka tulevat vain käymään museokaupassa.

Kesä kuvin -näyttelyssä on teoksia museon omista kokoelmista. Esillä on maalauksia, taidegrafiikkaa ja veistoksia sekä yksi valokuvateos. Näyttelyssä on sekaisin vanhempia teoksia ja nykytaidetta, ja myös teoksia ITE-museon kokoelmista. Monet taiteilijoista ovat keskipohjalaisia tai keskipohjanmaalta lähtöisin olevia taiteilijoita, kuten Jaakko Valo, Jaana Erkkilä-Hill, Esa Riippa ja Jorma Korpela.

Kesä kuvin on auki 22.9.saakka.

ITE-museon kesänäyttelyssä Wanted ITE perehdytään ITE-taiteen tarinaan. ITE-taidetta alettiin kerätä ja taiteilijoita kartoittaa ensimmäisen kerran vuosina 1997-2000 Maaseudun Sivistysliiton ja Kaustisen Kansantaiteenkeskuksen tuottamassa projektissa. 20 vuodessa Maaseudun Sivistysliitto on kartoittanut 60 % Suomesta ja kirjannut ylös lähes 2000 itseoppinutta taiteilijaa.

Näyttelyssä on mm. puuveistoksia, maalauksia ja esinetaidetta sekä dadaa käsittelevä videodokumentti. Lisäksi siellä voi nähdä videomateriaalia ITE-taiteen kartoitusmatkoilta. ITE-museon kesänäyttely on avoinna 27.10 saakka.

Taidetta pääsee näkemään myös Pietarsaaressa. Tupakkamakasiinissa on elokuun loppuun saakka Jaana Valtarin ja Sini-Mari Hedbergin Maa, taivas ja ranta -näyttely sekä Karin Sidorowin näyttely.

Jaana Valtari ja Sini-Mari Hedberg jakavat yhteisen työhuoneen Turussa. He ovat viime vuosina pitäneet näyttelyitä yhdessä ja tuoneet niihin sekä erikseen että yhdessä tekemiään maalauksia.

Karin Sidorow (1898-1978) oli Pietarsaaressa merkittävä taidevaikuttaja. Hän työskenteli taideopettajana, mutta maalasi myös aktiivisesti koko elämänsä ajan. Valtaosa hänen tuotannostaan muodostuu maisemista, muotokuvista ja asetelmista.

Näyttelyn teokset on valittu Pietarsaaren kaupunginmuseon kokoelmasta. Esillä on Sidorowin öljy- ja akvarellimaalauksia sekä piirustuksia ja luonnoksia.

Pietarsaaren kaupunginmuseon Malmin talossa on 11.8. saakka valokuvahistoriallinen näyttely, jossa voi tutustua valokuvauksen varhaisiin tekniikoihin ambro-, ferro- & daguerreotypioihin.

Fakta

Näyttelyitä Keski-Pohjanmaalla

Jukkolanmäen Navetanvintti, Lohtaja. Miina Äkkijyrkän teoksia.

Vetelin Taidekartano. Pohjoismaisen Taideliiton Oxygenum-ryhmänäyttely.

Taide Vionoja, Ullava. Vionojan näyttely sekä Esa Riipan grafiikkaa, Seppo Kalliokosken veistoksia ja Ulla Nikulan valokuvia.

Tapion Tupa, Kalajoki. Markku Hakola ja Ulla Kotkavaara sekä ARS-Kalajoki ry:n kesänäyttely.

Tankarin kahvila, Kokkola. Annuli Viherjuuren teoksia.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »