perjantai 21.2.2020 | 17:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolan Halpa-Halli lahjoitti kaupungille uuden majakan – Eskon saari Suntissa sai pienoismallinsa, katso video paljastustilaisuudesta!

Joni Mäki-Petäjä Keskipohjanmaa
To 15.8.2019 klo 11:46 [päivitetty to 17:11]

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Juhlavuottaan viettävä Kokkolan Halpa-Halli Oy lahjoitti Kokkolan kaupungille Tankarin majakan pienoismallin. Uusi majakka paljastettiin Suntissa sijaitsevalla Eskon saarella torstaina 15. elokuuta eli tasan samana päivänä, kun Halpa-Halli perustettiin 50 vuotta sitten.

Samalla paikalla on ollut pienoismajakka jo vuosikymmeniä. Nyt paljastettu pienoismalli on täysin uusi ja sen on valmistellut kalajokinen majakanrakentaja Tomi Isopahkala.

– Vaikka majakoiden merkitys turvalaitteina on vähentynyt, niillä on edelleen vahva symbolinen arvo ja tehtävä. Majakalla on minulle henkilökohtaista tunnearvoa, koska tunnen suurta rakkautta Tankarin saarta kohtaan monen muun kokkolalaisen tavoin, Kokkolan Halpa-Halli Oy:n toimitusjohtaja Janne Ylinen sanoi.

Eskon saaren nimi tulee entisen kaupunginjohtajan Esko Lankilan mukaan, joka aikoinaan oli vahvasti edesauttamassa Suntin ehostusta. Mitenkään suunniteltua saaren nimi ei ollut, vaan kansan suussa nimi muotoutui lopulta Eskon saareksi.

Uuden majakan saaminen Suntin saarelle sopi myös hyvin kaupungille, joka laittaa kaupunginsalmea kuntoon ensi vuotta varten, jolloin Kokkola täyttää 400 vuotta.

– Olemme ylpeitä siitä, että tällainen kauppaketju on saanut alkunsa Kokkolasta. Tästä on hyvä jatkaa yhteistyötä kaupungin ja elinkeinoelämän kehittämiseksi myös tulevaisuudessa, Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattila kertoi.

Mattilalla on myös yhteistä historiaa Halpa-Hallin kanssa, sillä hän on ollut töissä 90-luvun alussa Kokkolan Halpa-Hallissa.

– Olin toimistosihteerinä muutamia vuosia. Yritys eli silloin haasteellisia aikoja, mutta toisaalta myös laajenemisen aikaa. Hyvät muistot on niiltä ajoilta. Myös äitini on ollut töissä Kokkolan Halpa-Hallissa, Mattila paljastaa.

Pienoismallin korkeus on kolme metriä ja rungon materiaali on sinkittyä peltiä. Mittasuhde on yhden suhde sataan. Erikoisuutena vanhaan pienoismalliin on majakan valo.

– Ajankohta on tosiaan erinomainen näin elokuun pimeneviin iltoihin, Ylinen tuumii.

Ylinen haluaa olla yrityksensä kanssa jatkossakin vahva toimija kaupungissa.

– Majakkalahjoituksella haluamme osalta kiittää kaupunkia vuosikymmeniä jatkuneesta yhteistyöstä ja tuemme Suntin ehostustyötä. Kaupungilla on ollut perinteisesti vahva tahto vaalia ihmisten hyvää arkea ja samalla kehittää pitkäjänteisesti yritysten toimintaedellytyksiä Kokkolassa, Ylinen kehuu.

Majakkalahjoituksen lisäksi yhtiö julkisti kolmevuotisen rahalahjoituksen Kokkolan yliopistokeskus Chydeniukselle.

//Kello 17.10. lisätty kuvia.//

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »