keskiviikko 3.6.2020 | 00:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Outi Jaatisen kolumni: Hei sinä epäröivä opiskelija, lähde tutoriksi!

Ma 19.8.2019 klo 06:30 | päivitetty ma 06:33

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Valmistuin ammattikorkeakoulusta viime jouluna. Pääpaino nelivuotisessa koulutuksessa oli tietysti oppia tekemään toimittajan hommia. Miltei yhtä paljon työharjoitteluiden ohella minulle antoi se, että ryhdyin tutoriksi aloittaville opiskelijoille. Sain runsaasti kokemusta asioiden organisoinnista, tiimityöstä ja esiintymisestä.

En ollut aikaisemmissa opinnoissani ollut millään tavalla mukana opiskelijatoiminnassa, koska en uskaltanut osallistua mihinkään. Nyt uusien opintojen ja uuden alun aikaan tilanne oli toinen. Päätin, että otan takaisin sen, mikä tuolloin jäi kokematta. Kun tuli mahdollisuus hakea mukaan, täytin hakulomakkeen saman tien.

Koulutusohjelmamme tutoroinnin tilanne oli tuolloin se, että hakijoita oli vähän. Kaikki me viisi hakijaa pääsimme mukaan ilman sen kummempia haastatteluita. Muilla Haaga-Helian linjoilla, kuten tietojenkäsittelyssä, hakijoita saattoi olla parikymmentäkin ja paikkoja vain muutama.

Hakuprosessin lopputulos oli se, että minusta tuli tutorjoukon tiiminvetäjä, niin sanottu vastuututor. Kilpailua tuosta paikasta ei ollut, mutta se oli minulle vain eduksi. En ehkä olisi kyennyt puhumaan itseäni valituksi.

Tiiminvetäjän rooli oli oikeastaan parasta, mitä saattoi tapahtua, sillä itseluottamukseni kasvoi tuon vuoden aikana valtavasti. Sain vetovastuun meidän viiden hengen tutorporukastamme. Yhdessä suunnittelimme muun muassa fuksiviikon ohjelman. Kuukausittain vastuututoreille oli kokous, jossa puhuttiin englantia, koska meillä oli kansainvälisiä koulutusohjelmia.

Tuossa tehtävässä pääsin kouluttamaan uusia tutoreita. Oikein hyvä koulu ihmiselle, jota esiintyminen jännitti. Ei tutustumisleikkien "opettaminen" varsinaisesti sisältänyt asiaa, mutta heittäytymistä se vaati.

Opiskelijatoiminta painottuu edelleen juhlinnan puolelle, joten ymmärrän hyvin, jos jotakuta se ei nappaa. Itselleni tutorvuosi antoi kuitenkin paljon uusia ihmisiä, tekemistä ja varmuutta. Paljon olisi jäänyt kokematta ilman sitä, eikä eri alojen ihmisten tuntemisesta varmasti ole mitään haittaa myöhemmin. Suosittelenkin tutorointia lämpimästi kaikille epäröijille, jotka pelkäävät, ettei heistä ole siihen. Kun kokeilee uutta, voi yllättyä positiivisesti. Yleensä harmittaa enemmän se, että jotain jättää tekemättä.

Ei tutustumisleikkien "opettaminen" varsinaisesti sisältänyt asiaa, mutta heittäytymistä se vaati.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »